Οι 22 λόγοι που λατρεύουμε (να μισούμε) τον Νόβακ Τζόκοβιτς!

O Nόβακ Τζόκοβιτς

i

© Getty Images

Οι 22 λόγοι που λατρεύουμε (να μισούμε) τον Νόβακ Τζόκοβιτς!

Χριστίνα Βραχάλη 19:20 - 29.03.2023 / Ανανεώθηκε: 20:51 - 29.03.2023

Σε μια περίοδο που ο κόσμος του τένις βρίσκεται στον αστερισμό του παιδιού-θαύματος, Κάρλος Αλκαράθ, η Χριστίνα Βραχάλη υπενθυμίζει για ποιον λόγο ο Νόβακ Τζόκοβιτς παραμένει το νούμερο 1, ακόμα κι αν δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Τι κι αν ο εντυπωσιακός – κατά τα άλλα- 19χρονος, Κάρλος Αλκαράθ βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις... Υπάρχουν ορισμένοι περίεργοι τύποι, όπως του λόγου μου, που όταν δίνουμε κάπου την καρδιά μας, τη δίνουμε παντοτινά! Κι εγώ, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είμαι ταγμένη, στον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Θα μιλήσω, λοιπόν, εκ μέρους του, και θα πω, πως το γεγονός πως δεν βρίσκεται πια στο Νο 1, δεν είναι γιατί δεν μπορεί. Είναι γιατί δεν τον άφησαν.

Φταίει το ξερό του το κεφάλι; Φταίει πως μένει πιστός στις αντιλήψεις του; Φταίει που υποστηρίζει τα θέλω του και την ελευθερία του; Πληρώνει τις επιλογές του; Δεν ξέρω. Έχω όμως σίγουρα 22 λόγους για να του τα συγχωρέσω όλα!

1. Γιατί στα 35 του, επέστρεψε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης και κατέκτησε το 22ο Grand Slam της καριέρας του. (Εξού και ο αριθμός «22» στον τίτλο)

2. Γιατί είναι παιδί του πολέμου. Και οι βομβαρδισμοί στο Βελιγράδι τον έστελναν πολλές ώρες κάθε νύχτας στα καταφύγια.

3. Γιατί έκανε προπόνηση σε άδειες πισίνες, σε παλιά εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, σε απόμακρες αλάνες μετά από βομβαρδισμό.

4. Για δηλώσεις του όπως αυτές που λένε πως τα 35 είναι τα νέα 25! 

4. Και γιατί δεν έμεινε στα λόγια, αλλά το απέδειξε λίγο αργότερα, όταν νίκησε στον τελικό του Australian Open, τον κατά 11 χρόνια νεότερό του, Στέφανο, και μάλιστα όντας τραυματίας. με θλάση τριών εκατοστών (!) στον οπίσθιο μηριαίο.

5. Γιατί δεν φαίνεται να έχει καμία πρόθεση να σταματήσει ούτε στα 45! (Αν δυσκολευτεί μπορώ να του δείξω τον τρόπο. Διαφορετικά μπορεί να απευθυνθεί στον ειδικό, Στέφανο Αβραμίδη).

6. Γι’ αυτό το αντρίκιο κλάμα που έριξε στην αγκαλιά των δικών του ανθρώπων μετά τη νίκη του επί του Στέφανου στην Αυστραλία.

7. Γιατί εκτός από το έντονο κλάμα του, γελάει ακόμα πιο δυνατά. Και γελοιοποιείται ακόμα πιο συχνά. Αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη ότι το γέλιο μακραίνει την ζωή. Ο ίδιος αυτοαποκαλείται Τζόκερ. Στο μυαλό του σημαίνει «γελωτοποιός».

8. Για τη φανταστική γκάφα στην συνέντευξη τύπου πριν το τελικό με τον Τσιτσιπά. «Γνωρίζω, πως ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ο πιο έμπειρος από τους υπόλοιπους στα προημιτελικά. Έχει ήδη παίξει πολλές φορές σε τελική φάση αλλά δεν νομίζω ότι έχει φτάσει ποτέ μέχρι τον τελικό», έχοντας ξεχάσει τον μεταξύ τους τελικό στο Roland Garros!

9. Γιατί είναι με τη θεάρα, σύντροφό του, Γελένα Ρίστιτς, από το λύκειο (και εμείς τα κορίτσια το γουστάρουμε πολύ αυτό).

10. Γιατί μιλάει 11 γλώσσες και λέει «γεια σου φίλε μου», σε άπταιστα Σερβοελληνικά.

11. Γιατί όσο μεγαλύτερες επιτυχίες έχει, τόσο περισσότερο υπερασπίζεται τις ανάγκες του σώματός του. Γιατί καλλιεργεί το πνεύμα του.

12. Γιατί είναι οπαδός του διαλογισμού, και ξεκινάει τις προπονήσεις του, με μια σειρά από τελετουργικές κινήσεις που τις ονομάζει «αγάπη και ειρήνη» και τον βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωσή του.

13. Γιατί γουστάρει να αγκαλιάζει τα δέντρα και να παίρνει από την ενέργεια τους. Και γιατί είναι από εκείνους που πιστεύουν πως οι «βοσνιακές πυραμίδες», (ένα σύνολο από μυτερούς λόφους) εκπέμπουν μυστικιστική ενέργεια.

14. Γιατί απελάθηκε από την Αυστραλία, λίγο πριν το Australian Open, έπειτα από δικαστική μάχη για την επιλογή του να μην εμβολιαστεί. Επέλεξε να μην υπερασπιστεί τον τίτλο του και να μην αγωνιστεί και σε άλλα σπουδαία τουρνουά.

15. Γιατί επέμενε πως πάντα πως η στάση του αφορά την ελευθερία επιλογής. Ακόμα και αν αυτή θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τον ίδιο.

Αμετανόητος ο Τζόκοβιτς για τον μη εμβολιασμό του: «Κρίμα που δεν μπόρεσα να παίξω σε Indian Wells και Μαϊάμι αλλά έχω πάρει μία συνειδητή απόφαση»
ΤΕΝΙΣ

17:30 - 22.03.2023

Αμετανόητος ο Τζόκοβιτς για τον μη εμβολιασμό του: «Κρίμα που δεν μπόρεσα να παίξω σε Indian Wells και Μαϊάμι αλλά έχω πάρει μία συνειδητή απόφαση»

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για τις επιλογές του παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να αγωνιστεί στο Indian Wells και το Μαϊάμι λόγω των απαγορεύσεων που ισχύουν στις ΗΠΑ για τους μη εμβολιασμένους.

16. Δεν φοβήθηκε να πέσει από την κορυφή στο Νο7, γιατί περισσότερο τον τρόμαζε να αλλάξει τα «πιστεύω» του. «Έχω τις απόψεις μου και είμαι υπέρμαχος της ελευθερίας να επιλέγεις αυτό που είναι καλύτερο για σένα. Σέβομαι τα πάντα και τους πάντες και περιμένω από τους ανθρώπους τουλάχιστον να σεβαστούν την απόφασή μου».

17. Γιατί έμεινε σε ξενοδοχείο καραντίνας στη Μελβούρνη, μαζί με 24 άτομα που αιτούνταν άσυλο, μετά την απόρριψη της αίτησής του για βίζα στα σύνορα. Ένα ξενοδοχείο με πρόσφυγες, μουχλιασμένα τρόφιμα και πολλά κρούσματα κορωνοϊού.

18. Γιατί μπορεί να είναι αρνητής του εμβολίου, αλλά την ίδια στιγμή έδωσε περισσότερα χρήματα σε φιλανθρωπίες, εν μέσω της πανδημίας, από οποιονδήποτε άλλον αθλητή.

19. Γιατί ο κύριος... ανεμβολίαστος εξαγόρασε εταιρεία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει θεραπεία κατά του κορωνοϊού και έδωσε 1.000.000 ευρώ στη χώρα του, ώστε να καταφέρει να εξοπλιστεί στη μάχη που έδινε με την πανδημία.

20. Γιατί έχει κερδίσει πάνω από 170 εκατομμύρια ευρώ από έπαθλα, και εισπράττει από τους χορηγούς του, εκατομμύρια τον χρόνο. Όμως παραμένει διαχρονικά ο αθλητής που προσφέρει μεγαλύτερα ποσά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

21. Γιατί χρηματοδοτεί ένα δωρεάν εστιατόριο για άστεγους και άπορους στη χώρα του. Δημιούργησε το Ίδρυμα «Novak Djokovic» για παιδιά και σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα κατήρτισε πρόγραμμα πρόσβασης των νεαρών Σέρβων στην εκπαίδευση και την ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

22. Γιατί η UNICEF τον έχρισε πρεσβευτή καλής θέλησης στη Σερβία. 

Υ.Γ. Νοβακ, λατρεύουμε να σε... μισούμε, για 1.022 λόγους! Αλλά, κυρίως, γιατί είσαι μια πολύ ιδιαίτερη, κι αντιφατική προσωπικότητα. Γιατί σκέφτεσαι τόσο αντισυμβατικά, και γιατί έχουμε άπειρη ανάγκη από τέτοιους «παράξενους» και «αντιπαθητικούς» όπως εσύ.