Ο Αταμάν έχει να πάρει σημαντικές αποφάσεις βλέποντας και τα playoffs

Ο Εργκίν Αταμάν

i

© Intime

Ο Αταμάν έχει να πάρει σημαντικές αποφάσεις βλέποντας και τα playoffs

Ηλίας Λαλιώτης 09:04 - 27.04.2023 / Ανανεώθηκε: 12:51 - 28.04.2023

Ο Ηλίας Λαλιώτης γράφει για την πρόκριση του Παναθηναϊκού στα ημιτελικά των playoffs της Basket League και τη δουλειά που έχει μπροστά του ο Εργκίν Αταμάν, πέρα από τη μεταγραφική ενίσχυση για τη νέα σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός έκανε το χρέος του στη Ρόδο, «σκούπισε» ως όφειλε τον Κολοσσό και πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά των playoffs της Basket League. Και μάλιστα το έκανε με τρόπο που δεν μας είχε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα. Με μια επιβλητική εμφάνιση και μια πολύ πιο εύκολη νίκη από όσο θα φαντάζονταν πολλοί πριν από το παιχνίδι.

Ειδικά από τη στιγμή που δεν ήταν διαθέσιμοι -για διαφορετικούς λόγους- οι Ντουέιν Μπέικον και Πάρις Λι. Αν αναλογιστούμε πως επιπρόσθετα δεν υπολογίζεται και ο Νέιτ Ουόλτερς για το υπόλοιπο της σεζόν, μιας και ο Χρήστος Σερέλης επέλεξε να τον αφήσει εκτός εξάδας ξένων, καταλαβαίνουμε πως το Τριφύλλι αγωνίστηκε μόνο με τους Λευτέρη Μποχωρίδη και Ματέους Πονίτκα σε ρόλο κατά συνθήκη οργανωτών του παιχνιδιού.

Κάτι που φάνηκε πάρα πολύ στην πρώτη περίοδο, όταν και ο -ελλιπέστατος- Κολοσσός κατάφερε να προηγηθεί με 21-13 χάρη στις προσπάθειες του Κένταλ Σμιθ. Μόλις οι «πράσινοι» αποφάσισαν να παίξουν άμυνα και να περιορίσουν τη μοναδική απειλή από την ομάδα -των 9 παικτών- του Ηλία Παπαθεοδώρου και να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι ο Αρτούρας Γκουντάιτις δεν είχε αντίπαλο στο ζωγραφιστό, το ματς γύρισε εύκολα και ο τρομερός Μάριους Γκριγκόνις το τελείωσε.

Ο Λιθουανός, ανήμερα των 29ων γενεθλίων του, έκανε την πιο παραγωγική εμφάνισή με την πράσινη φανέλα, κάνοντας ρεκόρ πόντων (23), εύστοχων τριπόντων (5) και αξιολόγησης (22). Αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά πόσο λάθος τον διαχειρίστηκε ο Ντέγιαν Ράντονιτς φέτος.

Το +42 με το οποίο επικράτησε ο Παναθηναϊκός, ήταν επίσης η μεγαλύτερη διαφορά σε φετινό παιχνίδι. Όχι μόνο δικό του, αλλά συνολικά στη Basket League. Το προηγούμενο ήταν εκείνο του +41 που είχε στο ίδιο γήπεδο ο Κολοσσός απέναντι στον Ιωνικό (89-48). Και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο εντυπωσιακό δεύτερο ημίχρονο όπου το επιμέρους σκορ ήταν 57-20 και το +37 νέο ρεκόρ μεγαλύτερης διαφοράς ενός ημιχρόνου.

Από τα παραπάνω δεν πρέπει να κρατήσουν και πολλά ο Χρήστος Σερέλης και οι παίκτες του σε ό,τι αφορά τη συνέχεια των playoffs. Που θα τους βρει να αντιμετωπίζουν έναν σαφώς πιο ισχυρό και ανταγωνιστικό αντίπαλο στα ημιτελικά (πιθανότατα το Περιστέρι που προηγείται 1-0 στη σειρά με την ΑΕΚ). Ο Κολοσσός, με τις απουσίες που είχε δεν μπορεί να σταθεί ως ένα υπολογίσιμο εμπόδιο. Αυτό που πρέπει να κρατήσει ο Παναθηναϊκός είναι η ενέργεια στην άμυνα και το ομαδικό πνεύμα για 30 λεπτά.

Αυτά τα τελευταία παιχνίδια της σεζόν για τα playoffs, ωστόσο, πέρα από τη δυνατότητα που δίνουν στο Τριφύλλι να διεκδικήσει τις πιθανότητές του για να κλείσει τη χρονιά με τίτλο -όσο δύσκολο και να φαντάζει- θα αποτελέσουν και ένα ακόμα κριτήριο για τον... Εργκίν Αταμάν.

Ο δύο φορές Πρωταθλητής Ευρώπης Τούρκος προπονητής θα είναι ο νέος «αρχιτέκτονας» του Παναθηναϊκού για τα επόμενα δύο χρόνια και αυτός που θα «χτίσει» το επόμενο διάστημα την ομάδα που θα επιχειρήσει να επιστρέψει στις διακρίσεις και τους τίτλους. Πέρα από τη μεταγραφική ενίσχυση με παίκτες που θα την αλλάξουν επίπεδο ο 57χρονος κόουτς έχει να πάρει κι άλλες σημαντικές αποφάσεις.

Παναθηναϊκός: Δίνει μάχη για Καμπάτσο, κανένα προγραμματισμένο ραντεβού με Αταμάν
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

16:57 - 25.04.2023

Παναθηναϊκός: Δίνει μάχη για Καμπάτσο, κανένα προγραμματισμένο ραντεβού με Αταμάν

Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για το δεύτερο παιχνίδι με τον Κολοσσό στη Ρόδο, αλλά ταυτόχρονα «τρέχει» τον μεταγραφικό σχεδιασμό, παίζοντας τα ρέστα του για τον Φακούντο Καμπάτσο - Διαψεύδονται τα δημοσιεύματα για προγραμματισμένο ραντεβού με τον Εργκίν Αταμάν.

Όπως να κρίνει το υπάρχον ρόστερ και να καταλήξει με ποιους από τους παίκτες θα συνεχίσει και την επόμενη μέρα. Σίγουρα έχει ήδη διαμορφώσει άποψη από όσα έχει δει έβς τώρα, ωστόσο τα ματς των playoffs θα του δώσουν μια πλήρη εικόνα της κατάστασης. Τόσο για το ποιοι από τους ξένους θα εξυπηρετούν το πλάνο του, όσο και για το πόσοι από τους Έλληνες του ρόστερ αξίζουν μια ευκαιρία ή πρέπει να αντικατασταθούν.

Ένα από αυτά είναι και το θέμα του Ντουέιν Μπέικον. Ο Αμερικανός φόργουορντ είναι αδιαμφισβήτητα από τους λίγους που ποιοτικά θα είχαν θέση στο ρόστερ και της επόμενης περιόδου. Ωστόσο, το νέο σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα έρχεται να επιβεβαιώσει τις αμφιβολίες που υπήρχαν και το περασμένο καλοκαίρι για το εξωαγωνιστικό προφίλ του. Και οι οποίες τον είχαν αφήσει εκτός Euroleague μέχρι να έρθει στον Παναθηναϊκό.

Είναι πραγματικά κρίμα ένας τέτοιος παίκτης, με αυτό το επιθετικό χάρισμα, να ρισκάρει με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία που έχει να αποτελέσει μέρος μιας πολύ πιο ανταγωνιστικής ομάδας, να ξεδιπλώσει ακόμα πιο εύκολα το ταλέντο του και να διεκδικήσει τρόπαια. Υπό τις οδηγίες ενός σπουδαίου προπονητή, με τον οποίο έχει και τον ίδιο ατζέντη.

Ωστόσο, το μέλλον του δεν μπορεί πλέον να το ξέρει κανείς. Ούτε το άμεσο, καθώς η τιμωρία του μετά το περιστατικό στην προπόνηση της περασμένης Τρίτης, δεν αποκλείεται να μη περιοριστεί στον αγώνα της Ρόδου. Θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες, ωστόσο, ο Εργκίν Αταμάν θα έχει τον τελικό λόγο για την επόμενη χρονιά.