Ο αθόρυβος MVP του Παναθηναϊκού στα Play Offs

Γουίλιαν Αράο

i

Intime

Ο αθόρυβος MVP του Παναθηναϊκού στα Play Offs

Μπάμπης Τσιμπίδας 03:40 - 16.04.2024 / Ανανεώθηκε: 09:03 - 17.04.2024

Μπερνάρ, Μπακασέτας και Ιωαννίδης απολαμβάνουν την αποθέωση για τα γκολ, τις πάσες και τις ντρίμπλες τους, όμως ένας συμπαίκτης τους κάνει εξίσου αποτελεσματική δουλειά και είναι καθοριστικός για τον Παναθηναϊκό.

O Μπερνάρ αποθεώθηκε δικαίως για τη συμβολή του στη νίκη του Παναθηναϊκού με την ανατροπή κόντρα στη Λαμία, όμως η απόδοση ενός συμπατριώτη του άγγιξε το… τέλειο. Ο Γουίλιαν Αράο ήταν εξίσου καθοριστικός για το Τριφύλλι, με προσφορά σε πολλούς τομείς που ξεπερνούν κατά πολύ τα καθήκοντα του.

Ο Αράο έπαιξε ως αμυντικός χαφ, με τον Άνταμ Τσέριν στο πλευρό του. Ο Βραζιλιάνος δεν περιορίστηκε στις ανασταλτικές αρμοδιότητες του, όπως πράττουν τα περισσότερα «εξάρια» στη Stoiximan Super League. Ο 32χρονος άσος είναι ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής και πατάει με άνεση στην αντίπαλη περιοχή, λειτουργώντας ως έξτρα απειλή στην επίθεση.

Ασφαλώς, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ισοφάριση του Παναθηναϊκού απέναντι στη Λαμία. Στην οποία ο Αράο είχε προωθηθεί, πήρε την έξυπνη πάσα του Μπερνάρ και με ωραία ψηλοκρεμαστή σέντρα, βρήκε τον Τσέριν ο οποίος σκόραρε με σουτ στην κίνηση.

Παρόμοια φάση είχε δημιουργηθεί και στο αθηναϊκό ντέρμπι, όταν ο Παναθηναϊκός νίκησε την ΑΕΚ με 2-1. Ο Αράο είχε πάρει την κάθετη του Ιωαννίδη και με παρεμφερή σέντρα, είχε σημαδέψει τον Μπακασέτα στο δεύτερο δοκάρι και ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας είχε σκοράρει με κεφαλιά. Όμως, το γκολ δεν είχε μετρήσει, επειδή ο Αράο όταν κινήθηκε στην περιοχή, ήταν οριακά εκτεθειμένος οφσάιντ.

Επίσης, ο Αράο έχει απειλήσει με κεφαλιές σε στατικές φάσεις, ενώ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος έχει σκοράρει τρία γκολ. Στα επόμενα παιχνίδια του Παναθηναϊκού, είναι δεδομένο ότι ο Βραζιλιάνος θα είναι ένα από τα επιθετικά όπλα του Φατίχ Τερίμ.

Εκτός από τη δημιουργία και την εκτέλεση, ο Αράο είναι κομβικός στην κυκλοφορία και στην κατοχή της μπάλας. Ο Βραζιλιάνος κινείται σωστό σημείο για να δώσει στηρίγματα στους συμπαίκτες του, συνήθως αποφεύγει τα ρίσκα και παίζει με ασφάλεια στις μεταβιβάσεις του. Στοιχεία που δεν διακρίνουν τους περισσότερους χαφ σε τόσο ανεπτυγμένο βαθμό.

Καίρια είναι η συμβολή του Αράο στην αξιόπιστη ανασταλτική λειτουργία του Παναθηναϊκού. Κερδίζει μονομαχίες μπροστά από τους στόπερ, παίρνει έξυπνες τοποθετήσεις για να προλάβει αντεπιθέσεις, δεν φοβάται να μαρκάρει σε πρώτο χρόνο. Κυρίως, δίνει την ευχέρεια στον Φατίχ Τερίμ όταν το κρίνει απαραίτητο, να μετατρέψει το σύστημα του σε διάταξη με τρεις στόπερ. Ένα σχήμα στο οποίο ο Αράο αγωνίζεται ως κεντρικός αμυντικός στην τριάδα.

Δεν πρέπει να υποτιμηθεί η επιρροή του Αράο στα αποδυτήρια. Ο Βραζιλιάνος είναι μία ισχυρή προσωπικότητα, με μεγάλη εμπειρία και παρότι βρίσκεται μόλις λίγους μήνες στο Κορωπί, συμπεριφέρεται σαν ηγέτης. Είναι μία προέκταση του Τερίμ στο τερέν, που κατευθύνει τους συμπαίκτες του και τους ηρεμεί όταν χρειάζεται.

Θρίαμβος με buzzer-beater του Παναθηναϊκού Β' στου Ρέντη και... φωτιά στην επικίνδυνη ζώνη
SUPER LEAGUE 2

17:57 - 15.04.2024

Θρίαμβος με buzzer-beater του Παναθηναϊκού Β' στου Ρέντη και... φωτιά στην επικίνδυνη ζώνη

Ο Παναθηναϊκός Β' χρειάστηκε ένα γκολ του Φουρτάδο (0-1) στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό Β', προκειμένου να πάρει τη νίκη λίγο πριν το φινάλε του αγώνα. Κάπως έτσι, η επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού της Super League 2 πήρε... φωτιά, με τους «ερυθρόλευκους» να πέφτουν στην τελευταία θέση.