Ο Ιβάν «είδε» τη Μαρσέιγ πριν δύο χρόνια στην Τεργέστη

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς κατά την αναχώρηση του Παναθηναϊκού για τη Μασσαλία

i

Intime

Ο Ιβάν «είδε» τη Μαρσέιγ πριν δύο χρόνια στην Τεργέστη

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας θυμάται μία συνομιλία με τον Γιοβάνοβιτς έναν… Δεκαπενταύγουστο πριν δύο χρόνια και σκέφτεται πόση βελτίωση παρουσίασε ο Παναθηναϊκός από εκείνο το φιλικό με τη Μίλαν, μέχρι τη ρεβάνς με τη Μαρσέιγ.

Ακριβώς δύο χρόνια πριν, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου του 2021, ο Παναθηναϊκός επέστρεφε από την Τεργέστη, όπου είχε δώσει φιλικό παιχνίδι με τη Μίλαν. Οι «ροσονέρι» είχαν επικρατήσει 2-1 των «πράσινων» και το τελικό σκορ θα μπορούσε να είχε μεγαλύτερη έκταση, με βάση τις ευκαιρίες των νικητών.

Μετά το ματς, στο μικρό αεροδρόμιο της ιταλικής πόλης και περιμένοντας την επιβίβαση στην πτήση της επιστροφής για την Αθήνα, είχαμε μία συζήτηση φιλολογικού περιεχομένου με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Για το πως έβλεπε τότε την ομάδα, τι περίμενε από το φιλικό με τη Μίλαν και πως σκεφτόταν τη σεζόν.

Τότε, ο Σέρβος προπονητής είχε συμφωνήσει με τον Γιάννη Αλαφούζο μόλις δύο μήνες πριν, δούλευε με ένα ρόστερ που δεν είχε συγκροτήσει ο ίδιος και δεν είχαν καν ολοκληρωθεί οι μεταγραφές των Παλάσιος και Βιτάλ. Οι μόνοι νέοι στην ενδεκάδα ήταν ο Κώτσιρας και ο Ρούμπεν.

Ο Γιοβάνοβιτς αντιμετώπιζε την κατάσταση με ρεαλισμό και εξηγούσε ότι τέτοιου είδους φιλικά, είναι χρήσιμα για να καταλαβαίνει ο Παναθηναϊκός πόσο απέχει από το υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Ιβάν συμπλήρωνε ότι το Τριφύλλι θα ξαναβρεί την πραγματική ταυτότητα του, όταν θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες.

Γιατί είναι γεγονός πως κατά την αποχώρηση της ομάδας από το (πανέμορφο) γήπεδο της Τεργέστης, υπήρχε μία μελαγχολία για την εμφάνιση κόντρα στην Μίλαν. Πως ο πραγματικός Panathinaikos ίσως να μην νικούσε, αλλά σίγουρα θα προέβαλλε σοβαρή αντίσταση και δεν θα ήταν εύκολη λεία για τους Μιλανέζους.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, εκείνο το βράδυ μοιάζει πολύ μακρινό. Όχι από τη σκοπιά του χρόνου, αλλά από αίσθηση που σου αφήνει πλέον ο Παναθηναϊκός. Από το πόσο μεγάλη αλλαγή έχει συντελεστεί στη δυναμικότητα του. Ενδεχομένως ούτε ο ίδιος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν πίστευε ότι αυτό θα συμβεί τόσο σύντομα…

Από Δεκαπενταύγουστο σε... Δεκαπενταύγουστο

Μετά από μία διετία - πάλι παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, κατά σύμπτωση - ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στη Μασσαλία για να αναμετρηθεί τη Μαρσέιγ. Αυτή τη φορά, δεν πρόκειται για φιλική αναμέτρηση, αλλά για τη ρεβάνς του Γ’ Προκριματικού γύρου του Champions League. Οι «πράσινοι» προέρχονται από τη νίκη τους με 1-0 στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και καλούνται να υπερασπιστούν το προβάδισμά τους, προκειμένου να πάρουν την πρόκριση στα Play Off.

Το πιο σημαντικό είναι η επιβεβαίωση των λεγόμενων του Γιοβάνοβιτς, Με ποδοσφαιρικούς όρους, το Τριφύλλι μεγάλωσε ξανά μέσα σε 2 χρόνια και πλέον στέκεται ως ισότιμος απέναντι στους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Εξυπακούεται ότι ο Παναθηναϊκός έχει πολλά πράγματα να κάνει, για να ανακτήσει την ταυτότητα του «Πρέσβη».

Ωστόσο, πια υπάρχουν απτές αποδείξεις για την πρόοδο του οργανισμού και ο τρόπος πού πηγαίνει στο Βελοντρόμ, είναι ο πιο χαρακτηριστικός! Η Μαρσέιγ παραμένει το φαβορί, έχει παίκτες παγκόσμιας κλάσης αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται το ακλόνητο! Το Tριφύλλι θα διεκδικήσει τις πιθανότητες του και στο τέλος της βραδιάς θα κάνει το ταμείο του…