Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από ψυχολογία νικητή

Οδηγίες του Σερέλη

i

/ © Intime

Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από ψυχολογία νικητή

Πάρης Τσελεπίδης • 08:30 - 09.03.2023 / Ανανεώθηκε: 11:28 - 23.06.2023

Ο Παναθηναϊκός γνώρισε από τη Μονακό στη Γαλλία την 6η του συνεχόμενη ήττα σε αυτό το χρονικό σημείο της Euroleague. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι δεν είχε την πίστη ότι μπορούσε να τα καταφέρει όταν άγγιξε την ανατροπή κι αυτό είναι που έχει ανάγκη εν όψει της συνέχειας της χρονιάς με τον Χρήστο Σερέλη να το γνωρίζει πολύ καλά. Γράφει ο Πάρης Τσελεπίδης.

Ο Παναθηναϊκός πήγε στη Γαλλία να παίξει με τη Μονακό γνωρίζοντας πως έχει να ξεπεράσει τρεις απουσίες αλλά και ότι απέναντί του θα είχε μία ομάδα που μόνο αδιάφορη δεν θα ήταν. Πολύ απλά γιατί σε αντίθεση με τους πράσινους που δεν προλαβαίνουνε τα playoffs και έχουνε το μυαλό του στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος της Basket League η γαλλική ομάδα βρίσκεται για τα καλά σε τροχιά playoffs. Πολύ απλά γιατί όχι απλώς έχει κλειδώσει μία θέση στην πρώτη οχτάδα αλλά βρίσκεται και σε διεκδίκηση μίας θέσης στην πρώτη τετράδα που θα της δώσει το πλεονέκτημα της έδρας στο δρόμο προς το Final 4 του Κάουνας.

Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την Μονακό χωρίς τους Νέιτ Ουόλτερς, Αρτούρας Γκουντάιτις και Δημήτρη Αγραβάνη. Δηλαδή χωρίς έναν από τους βασικούς οργανωτές του παιχνιδιού του, χωρίς μία λύση μέσα στις δύο ρακέτες αλλά και χωρίς έναν μαχητικό παίκτη σε άμυνα και επίθεση που σε αντίθεση με τους δύο πρώτους που παραμένει άγνωστο πότε θα επιστρέψει. Κι αυτό γιατί δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τις ενοχλήσεις του στους κοιλιακούς προσαγωγούς του συνεχίζοντας τη θεραπεία του.

Παρά τις απουσίες του αυτές ο Παναθηναϊκός και παρά το ότι ο Ντουέιν Μπέικον είχε μείνει άποντος μέχρι το 20' και άρχισε να σκοράρει από εκείνο το σημείο και μετά κατάφερε να είναι μέσα στο παιχνίδι μέχρι το 25'. Στη συνέχεια όμως και αφού σε εκείνο το σημείο δεν μπόρεσε να προσπεράσει στο σκορ στις ευκαιρίες που είχε με τη Μονακό να το έκανε πράξη όπως φάνηκε και στην πράξη τον πήρε από κάτω. Έδειξε να στερείται ψυχολογίας νικητή σε τέτοιο βαθμό που δεν μπόρεσε να επιστρέψει ξανά στη διεκδίκηση έστω της νίκης καθώς ακόμη και η άμυνά του δεν ήταν αυτή που έπρεπε.

Η Μονακό όπως παραδέχτηκε και ο Χρήστος Σερέλης μετά το παιχνίδι το ήθελε πολύ. Όπως και ο Έλληνας τεχνικός που έχει μία ακόμη αποστολή να βγάλει σε πέρας. Να περάσει το θέλω του μέσα στα αποδυτήρια και στο DNA των παικτών του ώστε να τους βγει στην πράξη στο δρόμο προς τη διεκδίκηση του φετινού πρωταθλήματος της Basket League. Πολύ απλά γιατί τα εφτά παιχνίδια που απομένουνε στην Euroleague είναι σίγουρα για το γόητρο αλλά και δοκιμών.

Η ψυχολογία νικητή που φαίνεται να στερείται ο Παναθηναϊκός και να του έχει μείνει από την παρουσία του Ντέγιαν Ράντονιτς στην άκρη του πάγκου του καλείται να επιστρέψει σε διάρκεια με τον Σερέλη να είναι βέβαιο πως έχει το τρόπο να το κάνει. Αυτή θα φέρει έλεγχο των ριμπάουντ και ειδικότερα του αμυντικού που θα φέρει και καλύτερες επιλογές στην επίθεση και όχι κατά διαστήματα αλλά σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού σε συνδυασμό με αποφυγή λαθών. Αυτά που μπορεί να αποδειχθούνε στη διαδικασία των playoffs.

Όσο για το αν ο Παναθηναϊκός είχε κάποιο κέρδος στο παιχνίδι με την Μονακό; Αυτό έχει να κάνει με την παρουσία του Ματέουσς Πονίτκα στο ξεκίνημα του παιχνιδιού σε αντίθεση με τον Ντουέιν Μπέικον όπου ήταν σε ρυθμό παιχνιδιού και σε επαφή με αντίπαλο καλάθι μόνο στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου. Αντίθετα με αυτό που θέλει ο Σερέλης και χρειάζεται η ομάδα και είναι να έχει μία τέτοια εικόνα από το τζάμπολ μέχρι το άκουσμα της κόρνας της λήξης.

Παράλληλα ο Έλληνας τεχνικός περιμένει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τον Γιώργο Παπαγιάννη να ανεβάσει κι άλλο την απόδοσή του ενώ σε αντίθεση με το προηγούμενο παιχνίδι στην Euroleague με την Αναντολού Εφές ο Μάριους Γκριγκόνις κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Στα ευχάριστα δε της εμφάνισης του Παναθηναϊκού ήταν και η παρουσία του Αλέξανδρου Σαμοντούροβ στο τελευταίο 1'30'' όπου όπως πήγε το παιχνίδι ενδεχομένως και να έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ακόμη περισσότερο. Ο 17χρονος διεθνής φόργουορντ αν και... αγχωμένος πάτησε καλά στο παρκέ δείχνοντας πως το μέλλον του ανήκει.

Επί του παρόντος όμως ο Παναθηναϊκός είναι αυτός που καλείται να διορθώσει τον δικό του εαυτό άμεσα μέσα από τα παιχνίδια που ακολουθούνε μέχρι να ξεκινήσουνε τα playoffs της Basket League. Εκεί όπου τα λάθη δεν συχγωρούνται και εκεί όπου στο τέλος του δρόμου στη διάρκεια δηλαδή των τελικών μπροστά του εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι ο Ολυμπιακός που δείχνει διατεθειμένος να φθάσει σε ένα δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ. Ο Σερέλης όμως πιστεύει στο τίτλο και αυτό που απομένει είναι να το πιστέψουνε και οι παίκτες του ώστε να μπορέσουνε να τον διεκδικήσουνε.