Ο Παναθηναϊκός πήρε περισσότερα απ’ όσα άξιζε και πέταξε στην ΑΕΚ το μπαλάκι του Ολυμπιακού

Παλάσιος και Φορτούνης

i

© Intime

Ο Παναθηναϊκός πήρε περισσότερα απ’ όσα άξιζε και πέταξε στην ΑΕΚ το μπαλάκι του Ολυμπιακού

Μπάμπης Τσιμπίδας 08:45 - 26.02.2023 / Ανανεώθηκε: 09:12 - 26.02.2023

Σε ένα ντέρμπι που δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις, ο Παναθηναϊκός κέρδισε πιο πολλά θετικά από τον ένα βαθμό της ισοπαλίας. Αλλά δεν θα είναι αρκετά για τη συνέχεια. Γράφει ο Μπάμπης Τσιμπίδας.

Για να αρχίσουμε με τα προφανή, ο Παναθηναϊκός υστέρησε του Ολυμπιακού στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και πρέπει να είναι ευχαριστημένος με την ισοπαλία. Δεν άξιζε κάτι περισσότερο από το 0-0, δεν είχε τις προϋποθέσεις να το κερδίσει.

Μάλιστα, σε αντίθεση με την ήττα από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί δεν είχε κινδυνεύσει, αλλά δέχτηκε γκολ. Ο Ολυμπιακός είχε αρκετές ευκαιρίες, χωρίς να σκοράρει. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο με τα παράδοξα του.

Ασφαλώς, έχει σημασία όταν δεν μπορείς να νικήσεις, να μην χάσεις. Ο Παναθηναϊκός άντεξε στο Φάληρο και διατήρησε το +5 από τον Ολυμπιακό, μην επιτρέποντας του να τον πλησιάσει στους δύο βαθμούς. Ουσιαστικά, τον κρατά μακριά και τον αναγκάζει να τα παίξει όλα για όλα εναντίον της ΑΕΚ στην «Αγιά Σοφιά», στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας.

Επίσης, η ισοπαλία 0-0 του ΠΑΟΚ με τον ΠΑΣ Γιάννινα, άφησε τον «Δικέφαλο» εφτά βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό. Ίσως κάποιος να μην υπολογίζει την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου ως συνδιεκδικήτρια του τίτλου, όμως επιβάλλεται να είμαστε ρεαλιστές.

 Ο Παναθηναϊκός θέλει να στεφθεί πρωταθλητής και αν δεν τα καταφέρει, στη χειρότερη να διατηρήσει τη δεύτερη θέση και να πάρει μέρος στα προκριματικά του Champions League. Θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους «πράσινους» να παίξουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και με μία πρόκριση το καλοκαίρι, να εξασφαλίσουν μίνιμουμ τη συμμετοχή στους ομίλους του Conference League.

Αναζητούνται ενθουσιασμός και σκληράδα

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού πρέπει να ξαναβρούν τον ενθουσιασμό του πρώτου γύρου. Δεν ξέρω πως θα συμβεί αυτό, γιατί σίγουρα σχετιζόταν και με τις συνθήκες. Η πίεση του πρωταθλητισμού δεν είχε επηρεάσει τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έπαιζαν παιχνίδι με παιχνίδι, απολάμβαναν τη διαδικασία και με τη συμπαράσταση του κόσμου, κάλπαζαν στην κυριολεξία.

Εκ των υστέρων, η διακοπή της Super League για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, ζημίωσε τον Παναθηναϊκό. Γιατί αν η ομάδα του Γιοβάνοβιτς συνέχιζε να έχει υποχρεώσεις, δεν θα προλάβαινε να συνειδητοποιήσει τι κατάφερε. Η συνειδητοποίηση έχει προσθέσει άγχος και βάρος στους «πράσινους», οι οποίοι πρέπει να ανταπεξέλθουν και να το διαχειριστούν.

Εκτός από τον ενθουσιασμό, να προσθέσουμε και τη σκληράδα. Οι γηπεδούχοι είχαν μεγαλύτερο δυναμισμό και πάθος, κέρδισαν τις προσωπικές μονομαχίες και κυνήγησαν κάθε μπάλα. Ακόμα και όταν δεν είχαν άλλη ενέργεια, έψαξαν να βρουν αποθέματα από τη θέληση τους. Οι ποδοσφαιριστές του Γιοβάνοβιτς δεν είχαν αυτό το κάτι παραπάνω, το τσαγανό και τον τσαμπουκά που επέβαλλε η αναμέτρηση.

Είναι ακριβώς τα στοιχεία που έβγαλαν πέρυσι στα Play Offs και πήραν τις νίκες που χρειάζονταν. Έχουν αποδείξει ότι τα διαθέτουν, απομένει να τα ανακτήσουν. Διότι ναι μεν είναι ενθαρρυντικό πως ο Παναθηναϊκός δεν έχασε στην κακή του μέρα, αλλά η τύχη δεν θα βοηθάει πάντα.

Υ.Γ.: Τα ατομικά λάθη δεν χρήζουν σχολιασμού. Επιπολαιότητες, ολιγωρίες, αδράνειες. Από τον Σένκεφελντ, τον Σάρλια και τον Βαγιαννίδη. Κίνδυνοι που δεν έπρεπε να προκληθούν και θα είχαν αποφευχθεί με μία ορθολογική αντίδραση. Είναι περιττό να σχολιάσουμε ότι η επανάληψη τους είναι απαγορευτική.