Ο Παναθηναϊκός πήρε ήδη μια καλή γεύση όσων θα αντιμετωπίσει στον τελικό

Ο Παναθηναϊκός πήρε ήδη μια καλή γεύση όσων θα αντιμετωπίσει στον τελικό

Ηλίας Λαλιώτης 09:30 - 18.02.2024 / Ανανεώθηκε: 09:31 - 18.02.2024

Όσα έγιναν στον ημιτελικό του Παναθηναϊκού AKTOR με τον Άρη ήταν ίσως η καλύτερη δυνατή πρόβα ενόψει του τελικού με τον Ολυμπιακό για την κούπα του Κυπέλλου Ελλάδας. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης

Ο Παναθηναϊκός έκανε το χρέος του και βρίσκεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας για 27η φορά στην ιστορία του θεσμού. Το απόγευμα της Κυριακής (18/2) θα επιδιώξει να κάνει δική του τη συγκεκριμένη κούπα για 21η φορά συνολικά και πρώτη μετά το 2021. Απέναντί του, όπως αναμενόταν, ο Ολυμπιακός, για 11η φορά στη διοργάνωση.

Για να φτάσει μέχρι εδώ η ομάδα του Εργκίν Αταμάν χρειάστηκε μετά την ΑΕΚ να κάμψει και την αντίσταση του Άρη. Τα κατάφερε σχετικά εύκολα (76-65), αφού δεν κινδύνεψε σε κανένα σημείο του αγώνα, αλλά η αλήθεια είναι πως ξόδεψε μπόλικη ενέργεια. Κι αυτό ήταν αναμενόμενο. Η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη είναι από τις πιο physical στην Ελλάδα και παίζει πάντα στα... όρια του φάουλ, όσο τετριμμένη κι αν έχει γίνει αυτή η έκφραση τον τελευταίο καιρό.

20:39 - 17.02.2024

Tα highlights της νίκης του Παναθηναϊκού επί του Άρη

Δείτε τις καλύτερες στιγμές του πρώτου ημιτελικού του Κυπέλλου Ελλάδος, όπου ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Άρη με 76-65.

Το απόγευμα του Σαββάτου τα ξεπέρασε κατά πολύ αυτά τα όρια. Εμφανίζοντας σημάδια κόπωσης από την υπερπροσπάθεια κόντρα στον ΠΑΟΚ και την επική ανατροπή στα τελευταία 6 λεπτά από το -15, χάρη στους 17 πόντους του Τολιόπουλου σε αυτό το διάστημα, ο πρώην... αυτοκράτορας του ελληνικού μπάσκετ προσπάθησε να... δείρει τους αντιπάλους του για να τους αντιμετωπίσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό την ανοχή των διαιτητών, που σίγουρα δεν μπορούν να σφυρίζουν όλα τα φάουλ, αλλά σε τέτοιες καταστάσεις η ατιμωρησία μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα που όλοι θα ήθελαν να αποφύγουν.

Κάπως έτσι προέκυψαν και τα νεύρα του Ματίας Λεσόρ, ο οποίος αποβλήθηκε σε λιγότερο από 15 λεπτά αγώνα με δύο τεχνικές ποινές, σε μια προσπάθεια να ζητήσει τον λόγο για τον σκληρό τρόπο που τον αντιμετώπιζαν οι παίκτες του Άρη. Όπως είπε και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου μετά το τέλος του αγώνα του Ολυμπιακού με τον Προμηθέα, οι διαιτητές έδειξαν με μια αδικαιολόγητη ευκολία κάποιες τεχνικές ποινές στους δύο ημιτελικούς.

Το καλό για τον Παναθηναϊκό είναι πως αυτό το παιχνίδι με τον Άρη αποτέλεσε μια εξαιρετική πρόβα για όσα θα αντιμετωπίσει στον τελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Οι Θεσσαλονικείς έχουν ανάλογη λογική στο παιχνίδι τους στην άμυνα με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα (προσοχή, λογική ξαναλέω, δεν συγκρίνω ποιοτικά τις δύο ομάδες), απλά παρότι έχουν σχεδόν ίδιους τίτλους με τους Πειραιώτες, δεν έχουν πλέον το βάρος της φανέλας που είχαν παλιότερα για να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανοχή σε αυτό το τόσο physical παιχνίδι και φυσικά δεν έχουν και την ποιότητα για να είναι πιο αποτελεσματικοί στην επίθεση.

Οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για να μη χαλάσει το μυαλό τους, όπως έγινε με τον Λεσόρ και τον Αντετοκούνμπο κόντρα στον Άρη, γιατί τότε ο αντίπαλος θα έχει το πλεονέκτημα. Από εκεί και πέρα είναι ανάγκη για τους Πράσινους να βρουν και άλλους πόλους στην επίθεση. Ο Κέντρικ Ναν ήταν αρκετός απέναντι στον Άρη και ο Ντίνος Μήτογλου απέναντι στην ΑΕΚ, αλλά κόντρα στον Ολυμπιακό θα πρέπει ο Παναθηναϊκός να βρει περισσότερες λύσεις. Και φυσικά να παίξει ανάλογη άμυνα με αυτή των δύο πρώτων αγώνων. Είπαμε άλλωστε πριν το Final 8 ότι αυτό το στοιχείο θα είναι από τα πιο σημαντικά στην προσπάθεια του Τριφυλλιού να επιστρέψει στους τίτλους.