Οι μεν παίκτες πρόθυμοι, ο δε καύσωνας... μη ασθενής

Φίλιπ Τζούρισιτς

i

Intime

Οι μεν παίκτες πρόθυμοι, ο δε καύσωνας... μη ασθενής

Μπάμπης Τσιμπίδας 18:13 - 15.07.2023 / Ανανεώθηκε: 18:14 - 15.07.2023

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού προσπάθησαν να παίξουν κανονικό ποδόσφαιρο σε ένα βράδυ με αντίξοες συνθήκες και εμείς δεν μπορέσαμε να δούμε όσα θα θέλαμε, εν όψει των αναμετρήσεων με τη Ντνίπρο.

Όσο πλησιάζουν τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού με την Ντνίπρο, απολύτως φυσιολογικά κόσμος να περιμένει να δει μία ενδεκάδα, η οποία θα είναι έτοιμη να διεκδικήσει την πρόκριση. Μία ενδεκάδα που θα απηχεί σε ένα μεγάλο βαθμό, το πλάνο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Επομένως, έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας το στάδιο της προετοιμασίας στην Αυστρία, όπου υπήρχε μεγάλη άνεση για δοκιμές και οι προσδοκίες ήταν μικρότερες. Πλέον, ο Παναθηναϊκός πρέπει να παρουσιάζει μία πειστική εικόνα, να δείχνει ότι είναι ικανός να προκριθεί στον Γ’ Προκριματικό Γύρο του Champions League.

Ασφαλώς, αυτές οι απαιτήσεις δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραγνωρίζουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται μία αναμέτρηση. Ο καύσωνας που πλήττει την Αττική εδώ και μέρες, πρακτικά, κατέστησε εξαιρετικά δύσκολο για τους ποδοσφαιριστές να διατηρήσουν έναν υψηλό ρυθμό. Σε μεγάλα διαστήματα του 90λεπτου, ο Παναθηναϊκός είχε 10λεπτά μου ήταν πιεστικός, που είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας, και που έμοιαζε συμπαγής και στιβαρός.

Αντίστοιχα, στον αντίποδα, υπήρξαν αλλά κομμάτια του παιχνιδιού, πού η Χάποελ Μπερ Σεβά είχε τον έλεγχο και πίεσε σημαντικά το Τριφύλλι. Βέβαια, στην ανασταλτική λειτουργία, άλλη μία παράμετρος που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι η απουσία του Μπαρτ Σένκεφελντ. Με τον Ολλανδό στο αρχικό σχήμα, ο Παναθηναϊκός έχει έναν παίκτη πολύ aggressive στα μαρκαρίσματα του, ο οποίος κερδίζει μονομαχίες και απομακρύνει πρόωρα επιθέσεις προς την εστία του Μπρινιόλι (ή και του Λοντίγκιν…). Αυτό το στοιχείο έλειψε χτες αρκετά από τους «πράσινους», με τους Ισραηλινούς να γυρίζουν εύκολα μέτωπο προς το τέρμα του Τριφυλλιού. 

Ίσως το φιλικό της Παρασκευής να μην είναι το ενδεδειγμένο για πολλά συμπεράσματα, αλλά το σίγουρο είναι πώς κάποιοι παίκτες δείχνουν ότι φέτος θα παρουσιαστούν διαφορετικοί. Ειδικά, από άποψη αγωνιστικής κατάστασης. ο Μπέντζαμιν Βέρμπιτς ήταν ορεξάτος, επιχείρησε πολλές ατομικές πρωτοβουλίες, είχε ενέργεια και αρχίζει να θυμίζει τον εξτρέμ που επέλεξε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς από τη Ντιναμό Κιέβου.

Μεγάλη μάχη θα γίνει και στα άκρα της άμυνας, όπου οι δύο ακραίοι μπακ, στην κυριολεξία, μοιάζουν να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Με τους Χουάνκαρ και Κώτσιρα να έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα, λόγω της ομοιογένειας που πρέπει να έχει η αμυντική τετράδα στα πρώτα επίσημα παιχνίδια της σεζόν.

Γενικά, το πρώτο εντός έδρας ματς για τους «πράσινους» έκρυβε αρκετές δυσκολίες. Ας μην ξεχνάμε πως η Χάποελ Μπερ Σεβά τερμάτισε πέρυσι δεύτερη στο Ισραήλ (όσοι υποτιμούν οποιοδήποτε χώρα, ας θυμηθεί τα περσινά παθήματα των ελληνικών ομάδων στα προκριματικά), έχει πιο προχωρημένο βαθμό προετοιμασίας από τον Παναθηναϊκό (παίζει για το Λιγκ Καπ την προσεχή Πέμπτη) και είναι συνηθισμένη να αγωνίζεται σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες. 

Άρα, ο καύσωνας βόλευε περισσότερο εκείνη και λιγότερο το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Περισσότερα πράγματα, όπως πιο πολλές από τις σκέψεις του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για την ενδεκάδα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα μπορέσουμε να δούμε στη φιλική αναμέτρηση της Τρίτης με την ισπανική Ράγιο Βαγιεκάνο. Αρκεί ο καύσωνας να μην έχει ξανά άλλη γνώμη…