Έκανε το χρέος του στη Λυών και επιβάλλεται να συνεχίσει έτσι!

Αϊζάια Κάνααν

i

© Photo by Cyril Lestage/Euroleague Basketball via Getty Images

Έκανε το χρέος του στη Λυών και επιβάλλεται να συνεχίσει έτσι!

Aχιλλέας Μαυροδόντης 07:59 - 23.12.2023 / Ανανεώθηκε: 10:26 - 23.12.2023

Ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη απέναντι στη Βιλερμπάν, δείχνοντας και οπάλι στο παρκέ πως όταν παίζει σωστά, είναι μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Πρέπει όμως να δείξει την ίδια εικόνα και στο Βερολίνο, γιατί το 2024 επιβάλλεται να μπει με θετικό πρόσημο στην βαθμολογία. Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Προφανώς ένα άγχος το είχαμε μετά το τέλειο πρώτο ημίχρονο, καθώς εκπληκτικά είχε μπει ο Ολυμπιακός και στη Μπολόνια. Αυτή τη φορά όμως δεν ήταν ίδια κατάσταση.

Ο Ολυμπιακός μπήκε τέλεια στο ματς, επέβαλε τον ρυθμό του και με τον ΜακΚίσικ να είναι σχεδόν αλάνθαστος, οι Ερυθρόλευκοι είχαν τον έλεγχο.

Στο τρίτο δεκάλεπτο τα τρίποντα συνέχισαν να είναι σύμμαχος του Ολυμπιακού, με τον Κάνααν και τον Λαρεντζάκη να βρίσκουν ξανά λύσεις και κάπως έτσι το +14 του 30’ δεν μπόρεσε ποτέ να αλλάξει ουσιαστικά, με τους Ερυθρόλευκους να φτάνουν στη νίκη και να παίρνουν σημαντική ανάσα. 

Ο Ολυμπιακός γενικά ήταν πολύ καλός για 30’ από το τρίποντο, κομμάτι – κλειδί για την εξέλιξη του αγώνα. Μέχρι εκείνο το σημείο οι Ερυθρόλευκοι είχαν 11/23 τρίποντα. Εν τέλει δεν ευστόχησαν σε άλλο, έχοντας 0/3 στο τέταρτο δεκάλεπτο, όμως και πάλι το 42% έκανε την διαφορά.

Από εκεί και πέρα πρέπει να σταθούμε σε συγκεκριμένους παίκτες, που πραγματικά το αξίζουν.

Ο Κάνααν εξελίσσεται σε παίκτη – ηγέτη του Ολυμπιακού. Ο Αμερικανός δεν έδειξε αυτά που θα ήθελε στη Μπολόνια, όμως στη Λυών ήταν εκπληκτικός, έχοντας 19 πόντους με 7/11 εντός παιδιάς (3/4 δίποντα, 4/7 τρίποντα και 1/1 βολή), βάζοντας μεγάλα σουτ σε κρίσιμα σημεία. Μην ξεχνάμε πως είχε 13 πόντους στο δεύτερο μισό.

Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς – Γκος ήταν εκεί και βοήθησε τρομακτικά πολύ. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως στο δεύτερο ημίχρονο ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον «ξέχασε» στο παρκέ. 11 πόντοι, 5 ριμπάουντ και 7 ασίστ για τον Αμερικανό που ήταν κομβικός και εκείνος.

Κομβικότατος και ο Σακίλ ΜακΚίσικ. Ο Αμερικανός έκανε το καλύτερό του φετινό παιχνίδι, δείχνοντάς μας τον κανονικό Σακίλ που αγαπήσαμε τόσο πολύ όσοι τον βλέπουμε στα ελληνικά γήπεδα φέτος. 13 πόντοι, όλοι στο πρώτο ημίχρονο βέβαια, για τον Σακίλ ο οποίος έχει ακούσει πολλά, όμως πλέον, όντας στο 100%, δίνει τις δικές του απαντήσεις.

Ο Πίτερς με 17 πόντους έκανε επίσης την διαφορά, όμως θέλω να σταθούμε πολύ στον Μουστάφα Φαλ. Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έμεινε εκτός λόγω των φάουλ (2 σε 1 λεπτό), όμως ο Γάλλος ήταν εκεί. Επιθετικά δεν έκανε κάτι, έχοντας μόλις 2 πόντους, όμως όλα τα άλλα τα έκανε ΤΕΛΕΙΑ!

Ο Μουστάφα Φαλ είχε 7 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 8(!) μπλοκ, με τα δύο τελευταία νούμερα να αποτελούν και ρεκόρ καριέρας! Ο Γάλλος ήταν εκπληκτικός και αποτέλεσε τον πυλώνα της νίκης του Ολυμπιακού, καθώς οι συμπατριώτες του το σκεφτόντουσαν και μια και δύο και τρεις φορές πριν κάνουν ντράιβ.

Από εκεί και πέρα οι 24 ασίστ για μόλις 14 λάθη ήταν να συμπληρώσουν ιδανικά το παιχνίδι του Ολυμπιακού, ο οποίος έβαλε για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα μήνα πάνω από 80 πόντους (είχε 89 στις 24/11 με τη Ζάλγκιρις) στην Euroleague.

Αυτό δείχνει και την αντίδραση των Ερυθρόλευκων μετά από ένα κακό διάστημα, με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να βγάζει (επιτέλους θα έλεγε κανείς) αντίδραση.

Πλέον είναι μόλις μια νίκη μακριά από την 4η θέση, με την Euroleague όμως να μοιάζει με… θρίλερ, εάν δει κανείς την βαθμολογία της. Το σημαντικό όμως είναι πως οι Ερυθρόλευκοι μένουν ζωντανοί και μπορούν ακόμη να κάνουν το κάτι παραπάνω.

Με νίκη απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου την επόμενη αγωνιστική ο Ολυμπιακός θα βρεθεί για τα καλά… μέσα στο παιχνίδι, με την έλευση του Ναζ Μήτρου Λονγκ να δίνει μεγάλες ανάσες στη συνέχεια, κυρίως στο σκοράρισμα. Ουσιαστικά είδαμε μόνο κάποια δείγματα από τον Ολυμπιακό που ονειρεύτηκε ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Και ας το πούμε πιο ποιητικά. Θύμισε ξανά το τι σημαίνει ο να είναι ο Ολυμπιακός!

Βέβαια πρέπει να παραμείνει προσγειωμένος. Μιλάμε άλλωστε για ένα παιχνίδι απέναντι σε μια ομάδα που είναι μεν επικίνδυνη, όμως είναι προτελευταία στην κατάταξη. Το ίδιο συμβαίνει και με την Άλμπα. Ο Ολυμπιακός κυρίως να χάσει έχει από το παιχνίδι στο Βερολίνο. Να κερδίσει, πέραν από το ματς, έχει μόνο κάποιους παίκτες, τους οποίους θέλει να δει να παίρνουν τα πάνω τους (Μπραζντέικις και Πετρούσεφ πχ.). Εάν γνωρίσει την ήττα, τότε τα πράγματα θα γίνουν ζόρικα, κάτι που κανείς δεν θέλει. 

Αποστολή εξετελέσθη λοιπόν για τον Ολυμπιακό. Ακολουθεί όμως ακόμα ένα must win παιχνίδι, αυτό απέναντι στη Βιλερμπάν, Ο Ολυμπιακός λοιπόν πρέπει να είναι και πάλι σοβαρός, προκειμένου να πάρει ακόμα ένα θετικό αποτέλεσμα. Το να μπει στο 2024 με ρεκόρ 9-8 είναι μια χαρά. Το να μπει όμως με ρεκόρ 8-9 θα δημιουργήσει τριγμούς (επιπλέον τριγμούς) που δεν χρειάζεται στην παρούσα φάση η ομάδα του Πειραιά.

Επιστροφή στις νίκες με σούπερ Κάνααν και «μπαμπούλα» Φαλ ο Ολυμπιακός
EUROLEAGUE

22:37 - 22.12.2023

Επιστροφή στις νίκες με σούπερ Κάνααν και «μπαμπούλα» Φαλ ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα από την έδρα της Βιλερμπάν με σκορ 73-85 φτάνοντας στο 8-8 της κατάταξης. Μεγάλη εμφάνιση από τον Κάνααν που στο δεύτερο ημίχρονο ήταν ο άνθρωπος που πάταξε την... εξέγερση των Γάλλων, ενώ ο Φαλ «σκέπασε» τα καλάθια!

Τα λέμε εμείς λοιπόν τις επόμενες ημέρες, αφού θα έχουμε φάει την… γαλοπούλα μας και θα έχουμε πολλά να πούμε!

ΥΓ. Χαίρομαι πραγματικά για τον Σακίλ ΜακΚίσικ. Είναι ένα πραγματικά καλό παιδί με αγνή ψυχή και η κριτική που του ασκήθηκε πολλές φορές ήταν άδικη. Πλέον ο ίδιος δείχνει να είναι και πάλι στο επίπεδο που πρέπει και με αυτό τον τρόπο ανεβάζει συνολικά όλο τον Ολυμπιακό!

ΥΓ2. Καλά Χριστούγεννα να έχουμε με υγεία και χαρές. Βέβαια εμείς θα τα λέμε από τούτη εδώ τη γωνιά. Έχουμε εξάλλου εκπλήξεις στο Sportal!