Ένας Ολυμπιακός… «refuse to lose» που σε κάνει να τον φοβάσαι!

Γιαννούλης Λαρεντζάκης

i

©Photo by Srdjan Stevanovic/Euroleague Basketball via Getty Images/Ideal Images

Ένας Ολυμπιακός… «refuse to lose» που σε κάνει να τον φοβάσαι!

Aχιλλέας Μαυροδόντης 14:07 - 29.03.2024 / Ανανεώθηκε: 14:08 - 29.03.2024

Ο Ολυμπιακός έκανε μια μυθική ανατροπή και δείχνει ικανός να πάει στο Βερολίνο, με πλεονέκτημα έδρας αλλά και χωρίς! Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Και ο Ολυμπιακός φεύγει νικητής από το Βελιγράδι. Οκτώ λέξεις που κανείς μας δεν περίμενε ίσως πως θα γράψει / πει, μετά από τα πρώτα 30’ του αγώνα.

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο κομμάτι που αγώνα τα έκανε όλα λάθος. Τα επιθετικά ριμπάουντ της Παρτίζαν αποτέλεσαν την μεγάλη πληγή. 85-73 ήταν οι κατοχές του αγώνα, πράγμα που σημαίνει ότι η Παρτίζαν είχε 12(!) περισσότερες επιθέσεις! Η καρδιά της ομάδας του Μπαρτζώκα όμως, πήγε κόντρα στη μπασκετική λογική και έφερε τούμπα ένα ματς που κανείς δεν περίμενε.

Πώς το έκανε όμως; Στηρίζοντας το παιχνίδι σε συγκεκριμένους άξονες σε επίθεση και άμυνα στο τέταρτο δεκάλεπτο, με τους οποίους μπόρεσε να κάνει την ανατροπή.

Ο Ουόκαπ έπαιξε άμυνα ΜΟΝΟ στον Πάντερ. Ο ηγέτης του Ολυμπιακού, με εντολή Μπαρτζώκα φυσικά, αδιαφόρησε για το ό,τι μπορεί να συμβαίνει στην πλάτη του και επικεντρώθηκε μόνο στον σταρ της Παρτίζαν. Αποτέλεσμα; Σε όλο το τελευταίο δεκάλεπτο ο Πάντερ να σκοράρει μόλις 4 πόντους.

Ο Γκος πήρε τα πάνω του. Ο Αμερικανός έπαιξε μαζί με τον Ουόκαπ και μοιράστηκαν το κατέβασμα της μπάλας, με τον Γκος να βγάζει μεγάλες φάσεις απέναντι στην πρώην ομάδα του και να είναι κομβικός στο τέλος. Είναι ξεκάθαρο πως όσο είναι υγιής και καλά, όλος ο Ολυμπιακός ανεβαίνει επίπεδο.

Χαμήλωσε το σχήμα ο Ολυμπιακός. Ο Παπανικολάου έπαιξε στο «4» και ο Λαρεντζάκης στο «3» σε όλο το τέταρτο δεκάλεπτο. Με δεδομένο πως ο Πίτερς ήταν σε κακή βραδιά (συμβαίνουν και αυτά) και πως ο Πετρούσεφ ήταν εκτός, αυτό το σχήμα έφερε ευελιξία στον Ολυμπιακό και μεγάλη πίεση στην άμυνα. Το 10-28 από το 30’ και μετά μόνο τυχαίο δεν είναι.

Πήρε ρίσκο με Φαλ. Ο Γάλλος δεν ήταν καλός για 30’, όμως στο τέλος έκανε το βήμα μπροστά. Δυσκόλεψε όλα σχεδόν τα σουτ των αντιπάλων του, τους ανάγκασε να πάνε σε κακά φλότερ από τα 4 μέτρα χωρίς στόχο.

Βρήκε σκορ στο τρανζίσιον. Ο Ολυμπιακός έμοιαζε στατικός στα πρώτα 30’. Από το 31’ όμως και μετά, έτρεχε το γήπεδο σε κάθε ευκαιρία. Αυτό, πέραν από το ότι έφερε σκορ, ανάγκασε και την Παρτίζαν να κάνει φάουλ. Πολλά τα οφέλη από αυτό λοιπόν.

Κάπως έτσι ήρθε ένα τεράστιο «διπλό» για τον Ολυμπιακό, ο οποίος συνεχίζει να παραμονεύει και να είναι έτοιμος για το κάτι παραπάνω σε ό,τι έχει να κάνει με την τετράδα. Σίγουρα πάντως ήταν μια νίκη – δήλωση, με τον Ολυμπιακό να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. «Αν δεν με σέβεσαι, θα με φοβάσαι».

Γιατί ο Ολυμπιακός, με την απίθανη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και το μυθικό 11-4 στον δεύτερο γύρο, δείχνει προς πάσα κατεύθυνση πως μπορεί να κάνει ζημιά και να πάει στο Βερολίνο, είτε με πλεονέκτημα, είτε χωρίς. Γιατί εκεί ανήκει και εκεί πρέπει να πάει η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Το μήνυμα λοιπόν ήταν ξεκάθαρο. Όποιος τον υποτιμήσει θα το πληρώσει και όποιος δεν είναι συγκεντρωμένος και στα 40’, δεν θα μπορεί να έχει τύχη. Και πώς να έχει, από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που αρνείται να χάσει; Έχει πλέον μπολιάσει στο DNA του συλλόγου αυτό το mindset και κάθε φορά που τα πράγματα πάνε λάθος, αυτό βγαίνει.

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται να κάνει το 2/2, ώστε να εκμεταλλευτεί κάποιο «δώρο» (κυρίως) του Παναθηναϊκού. Και να μην έρθει το δώρο όμως, το Βερολίνο είναι κοντά!

ΥΓ. Ακόμα δεν μπορώ να χωνέψω τις 4 ήττες στο ΣΕΦ από τις ισπανικές ομάδες. Έστω με Μπασκόνια και Βαλένθια να είχε πάρει τα αποτελέσματα, σκεφτείτε πόσο αλλιώς θα ήταν τα πάντα!

ΥΓ2. Μιλουτίνοφ και Πετρούσεφ επιστρέφουν το επόμενο διάστημα. Με αυτούς μέσα, το πάρτι της Παρτίζαν στα ριμπάουντ δεν θα γινόταν ποτέ.

ΥΓ3. Το έχω πει και θα το ξαναπώ παιδιά. Καλό το μπασκετάκι μας, καλό το να πηγαίνει καλά η ομάδα μας, αλλά το βασικότερο είναι η υγεία. Τα υπόλοιπα τα βρίσκεις. Την υγεία όχι. Αγκαλιάστε τους αγαπημένους σας όσο μπορείτε.

ΥΓ4. Ευτυχώς που κέρδισε ο Ολυμπιακός και δεν πιάνουμε την διαιτησία στη κουβέντα μας, γιατί η απόδοση της τριάδας ήταν κατώτερη των περιστάσεων…

ΥΓ5. Μα δεν τα είπαμε μαγικά στο χτεσινό Sportal Euroleague Show με την Χριστίνα Βραχάλη και τον Κώστα Σωτηρίου;

🔴Παρτίζαν - Ολυμπιακός 69-74: Ματ Μπαρτζώκα στον Ζοτς, ΑΠΙΘΑΝΟΣ Γκος &... mute στην Stark Arena!

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!