Μπήκαμε στο μυαλό του κόουτς Μπαρτζώκα και ιδού το αποτέλεσμα…

Μπήκαμε στο μυαλό του κόουτς Μπαρτζώκα και ιδού το αποτέλεσμα…

Κώστας Σωτηρίου 11:09 - 05.04.2024 / Ανανεώθηκε: 11:19 - 05.04.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τις σκέψεις του Γιώργου Μπαρτζώκα κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι και καταλήγει στο ποια ομάδα θα ταίριαζε στον Ολυμπιακό στα πλέι οφ της Euroleague.

Βλέποντας το αστεράκι δίπλα στο όνομα του Ολυμπιακού στη βαθμολογία της Ευρωλίγκας, το οποίο ισοδυναμεί με την πρόκριση των Ερυθρόλευκων στο Top-6 της διοργάνωσης, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ένιωσε το στήθος του να φουσκώνει από υπερηφάνεια, καθώς σε μια πολύ περίεργη σεζόν, «ίσως την πιο περίεργη από τα χρόνια μου στην ΕΣΚΑ», για να παραφράσουμε τη φράση του έπειτα από ένα ματς με τον ΠΑΟΚ στα τέλη Ιανουαρίου, οι Ερυθρόλευκοι κατάφεραν να παραμείνουν στην ελίτ της Ευρώπης αποφεύγοντας το δύσβατο μονοπάτι των νοκ-άουτ αγώνων στο νεοσύστατο Play-in tournament.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, βρίσκεται στα πλέι οφ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της αναμέτρησης με την Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ στο φινάλε της κανονικής περιόδου και απόδειξη της τεράστιας αυτοπεποίθησης, που έχουν αποκτήσει οι Ερυθρόλευκοι, αποτελεί η απάντηση που έδωσε ο κόουτς Μπάρτζώκας στους Σέρβους μετά το θρίλερ στην «Stark Arena». «Ναι το πιστεύω 100%. Το 2013 κερδίσαμε την Ευρωλίγκα, παρότι είχαμε αρκετά προβλήματα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Και όταν μια ομάδα τεστάρεται πολύ κατά τη διάρκεια της σεζόν, τελικά πάει έτοιμη στο τέλος της ιστορίας», αποκρίθηκε ο κόουτς Μπι έπειτα από ερώτηση σχετικά με το αν πιστεύει πως με την επιστροφή των τραυματιών η ομάδα του θα φτάσει στο Φάιναλ Φορ.

Αν επιχειρούσαμε να εισβάλουμε στο μυαλό του Γιώργου Μπαρτζώκα, οι σκέψεις που πρέπει να έκανε καθοδηγώντας την ομάδα του στο Βελιγράδι θα ήταν πάνω-κάτω οι ακόλουθες:

Σκέψη Νο.1: Τους αγώνες πρέπει να τελειώνει το δίδυμο Ουόκαπ - Γκος. Ο πρώτος είναι η ηγετική προσωπικότητα στα αποδυτήρια και στο παρκέ, παίζει άμυνα του θανατά και έχει το «καθαρό» μυαλό για να παίρνει τις αποφάσεις. Και ο Γκος είναι ο ορισμός του «clutch player» και το έχει αποδείξει σε αρκετές περιπτώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι με δικά του καλάθια σημάδεψε το φινάλε σε τρία από τα οκτώ δεκάλεπτα στο Βελιγράδι απέναντι στην Παρτίζαν και τον Ερυθρό Αστέρα. «Αρκεί να είναι υγιής», φωνάζει το υποσυνείδητο του κόουτς.

Σκέψη Νο.2: Η επιδραστικότητα του Μόουζες Ράιτ στα παιχνίδια του Ολυμπιακού, αν και στην ρούκι σεζόν του στην Ευρωλίγκα, έχει ήδη πείσει τον προπονητή ως προς την ενεργοποίηση και του δεύτερου χρόνου του συμβολαίου του και αυτό είναι γκαραντί. Ο Αμερικανός έχει χάρισμα στην επίθεση, καθώς μπορεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ, να παίξει με πρόσωπο στο καλάθι και να σκοράρει με αρκετούς τρόπους, ακόμη και με… τρίποντο, όπως έπραξε στο Βελιγράδι. Ένα θεματάκι έχει με τις βολές (59%) και ένα ζήτημα που ενδέχεται να δημιουργηθεί, αφορά στην επιστροφή των δύο ψηλών Μιλουτίνοβ και Πετρούσεβ, καθώς θα πρέπει να βγει κομπιουτεράκι για την κατανομή του χρόνου, ακόμη και αν ο τελευταίος πάει στο «4». Δύσκολα, πάντως, ο Ράιτ θα βγει από το ελληνικό ρόστερ στα πλέι οφ της Basket League, αλλά είπαμε αυτά είναι σκέψεις…

Σκέψη Νο.3: Η αστάθεια του Αϊζέια Κάνααν σε συνδυασμό με το «soft» αμυντικό παιχνίδι του Άλεκ Πίτερς είναι στοιχεία που ανησυχούν τον προπονητή του Ολυμπιακού, εξ ου και η ανάλογη χρησιμοποίηση των δύο πιο εύστοχων παικτών από τα 6,75μ.. Ο Κάνααν έχει το εξής πρόβλημα. Δεν είναι αξιόπιστος χειριστής, για αυτό και τα παιχνίδια τα τελειώνουν οι Ουόκαπ και Ουίλιαμς-Γκος. Απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα αγωνίστηκε 14’51’’ και σκόραρε τρεις πόντους με 1/3 τρίποντα, ενώ δεν είχε δίποντο ή βολές. Το τελευταίο διάστημα εμφανίζει μια ψυχολογική πτώση και πρέπει να ανέβει, αν θέλει να είναι χρήσιμος στην ομάδα του. Την ίδια στιγμή, ο Πίτερς διαθέτει χάρισμα στην εκτέλεση, αλλά υστερεί σε αθλητικότητα και αμυντικά είναι ευάλωτος απέναντι σε γρήγορα φόργουορντ. «Ευτυχώς ανταποκρίνεται στο 4 ο Παπανικολάου, ενώ ο Κίναν Εβανς θα διορθώσει τις όποιες ανορθογραφίες στην περιφέρεια», σαρκάζεται το υποσυνείδητο.

Σκέψη Νο.4: Στο Βελιγράδι ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ έκανε αισθητό upgrade. Δεν είναι ότι σκόραρε 5 πόντους στα 12’28’’ που αγωνίστηκε, αλλά η ενέργεια που βγάζει στο παρκέ, η εξαντλητική άμυνα που παίζει και η ταχύτητα στα πόδια. Κάτι ανάλογο είχε προσφέρει και στον Τελικό του Φάιναλ 8 με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, με αποτέλεσμα σε ματς, που δεν αποδίδουν συγκεκριμένοι συμπαίκτες του, να αποτελεί τη λύση στα προβλήματα της περιφέρειας και να συγκαταλέγεται στους παίκτες που πλέον υπολογίζει ο κόουτς Μπαρτζώκας.

Όσο για τα σενάρια της τελευταίας αγωνιστικής και το ποια ομάδα θα ταίριαζε καλύτερα στον Ολυμπιακό, οι απόψεις διίστανται. Εμείς θα επιλέξουμε την Μονακό για αρκετούς λόγους που θα αναλυθούν σε νέο ποστ. Ας περιμένουμε τα τελευταία ματς, σήμερα (5/4) και την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να διαμορφωθεί η τελική βαθμολογία και εδώ είμαστε να τα αναλύσουμε. Ως τότε, σας περιμένουμε στο επόμενο Sportal Euroleague Show…