Σα να μην πέρασε μια μέρα

Μιλουτίνοφ - Παπανικολάου

i

© Intime

Σα να μην πέρασε μια μέρα

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν... με τον ίδιο τρόπο που την σταμάτησε. Παίζοντας όμορφο και αποδοτικό μπάσκετ! Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Ο Ολυμπιακός έκανε τη δουλειά του και πέρασε στον τελικό του Super Cup, με μια εμφάνιση που μπορεί να μην έπεισε στο 100%, καθώς μιλάμε για μια ομάδα που ουσιαστικά δεν έχει κάνει ακόμα κανονική προετοιμασία, όμως έδειξε πολλά θετικά δείγματα για την συνέχεια.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έδειξε πως κομβικός στο παιχνίδι του Ολυμπιακού θα είναι ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Με τη μπάλα να περνάει μέσα στον Σέρβο, οι Ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν την δημιουργία καταστάσεων, έχοντας βασικό γνώμονα την καλή κυκλοφορία.

Νίκολα Μιλουτίνοφ ©Intime

Μόλις ο Μιλουτίνοφ έπαιρνε τη μπάλα χαμηλά, το Περιστέρι έστελνε δεύτερο παίκτη πάνω του. Ο Σέρβος έστελνε ξανά τη μπάλα έξω και ξεκινούσε έτσι μια γρήγορη κίνηση, που κατέληγε σε μια προσπάθεια με καλές προϋποθέσεις από την αδύνατη πλευρά. Φυσικά τα πικ εν ρολ ήταν ένας εύκολος τρόπος να πάρει τη μπάλα ο Σέρβος και να τελειώσει τη φάση, με τις τοποθετήσεις και τα σκριν του να κάνουν τη ζωή των γκαρντ πιο εύκολη.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να σταθούμε στην δημιουργία. Η γρήγορη κυκλοφορία, η κατάργηση ουσιαστικά του overdribbling και οι συνεχόμενη κίνηση των παικτών χωρίς τη μπάλα έκαναν τα πράγματα πιο εύκολα για τον Ολυμπιακό. Εντάξει, μπήκαν και τα σουτ. Εάν δεν έμπαιναν θα λέγαμε άλλα, όμως σημαντικό είναι και το να δημιουργούνται σουτ υπό καλές προϋποθέσεις. Ο Ολυμπιακός λοιπόν το πέτυχε αυτό.

Το 52% στο τρίποντο δεν μπορεί να είναι ο κανόνας. Όμως κανόνας πρέπει να είναι η δημιουργία ανοιχτών σουτ. Εάν τα σουτ είναι αυτό που λέμε «καλά», τις περισσότερες φορές θα μπουν. Αυτό θέλει να πετύχει ο Ολυμπιακός, καθώς αυτό είναι και το μόνο που μπορεί να ελέγξει.

Μελανό σημείο εννοείται πως είναι οι βολές. Με μόλις 58% και με μόλις τρεις παίκτες να πηγαίνουν στη γραμμή (Μιλουτίνοφ 6/9, Ουίλιαμς Γκος 4/6, Φαλ 0/2) ο Ολυμπιακός είναι εμφανέστατο πως χρειάζεται ακόμη δουλειά. Είναι όμως ακόμα μόνο η αρχή.

Βέβαια, η καλή κυκλοφορία και η κίνηση είναι τα μόνα που κρατάει ο Ολυμπιακός. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι Περιστέρι (με όλο το σεβασμό στην ομάδα του Βασίλη Σπανούλη). Το σύνολο του Εργκίν Αταμάν έχει άλλη ποιότητα και μπορεί να βάλει πολύ πιο δύσκολα στους Νταμπλούχους Ελλάδας.

Εδώ το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως οι Ερυθρόλευκοι δείχνουν πολύ καλό πρόσωπο στο ξεκίνημα και μένει να δούμε εάν θα συνεχίσουν έτσι. Αν τα καταφέρουν, τότε η μπασκετική Eυρώπη θα υποκλιθεί και πάλι στον Μπαρτζώκα και τους παίκτες του.

ΥΓ. Το μπάσκετ των πολλών, αυτό που πρεσβεύει ο Γιώργος Μπαρτζώκας, μπορεί να στείλει μακριά τον Ολυμπιακό. Αρκεί στην άμυνα να παραμείνει σκληροτράχυλος.

ΥΓ2. Οι πρώτοι σκόρερ στο πρώτο παιχνίδι της χρονιάς για τον Ολυμπιακό ήταν οι πρώτοι στόχοι του Γιώργου Μπαρτζώκα στο μεταγραφικό παζάρι (Μιλουτίνοφ και Ουίλιαμς - Γκος). Κάτι παραπάνω ξέρει ο «Μπι». Πάντως και οι δύο έμοιαζαν σα να μην έλειψαν ποτέ από τον Πειραιά. Ή για να γίνουμε πιο... ποιητικοί, ήταν «σα να μην πέρασε μια μέρα». 

ΥΓ3. Θα πρέπει να δούμε τον Ολυμπιακό όταν (επιτέλους) θα είναι γεμάτος. Ακόμα δεν έχει κάνει προπόνηση με όλους τους παίκτες, καθώς Εθνικές ομάδες και τραυματισμοί έχουν πληγώσει τους Πειραιώτες στην προετοιμασία. Πάντως με την προσθήκη και των Μπραζντέικις και ΜακΚίσικ, παικτών που μπορούν να μπουν δυναμικά μέχρι το καλάθι, τότε τα πράγματα θα είναι αλλιώς.

ΥΓ4. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε όλοι να ασχολούμαστε με το θέμα του Σλούκα. Παρελθόν από τον Ολυμπιακό. Ηγέτης τώρα του Παναθηναϊκού. Ας συνεχίσουμε τη ζωή μας όμως. Η «Σλουκιάδα» πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει. Ειλικρινά βαρέθηκα και χάρηκα που ο Γιώργος Μπαρτζώκας απάντησε με τον τρόπο που απάντησε στην συνέντευξη που μας παραχώρησε στο Sportal.

ΥΓ5. Καλή σεζόν είπαμε; ΚΑΛΗ ΣΕΖΟΝ λοιπόν και μην ξεχνάτε να διαβάζετε Sportal. Ήδη με τις δεκάδες αποκλειστικές συνεντεύξεις μας νομίζω σας έχουμε δώσει «σου σου» και έρχεται ακόμη περισσότερο!

ΥΓ6. Και επειδή ο τίτλος της κομματάρα του Γιώργου Δημητριάδη σε στίχους του Κώστα Λειβαδά μου έδωσαν την έμπνευση για το μπλογκ, απολαύστε το...