Στη Σερβία τα έβαζε, στη Νέα Φιλαδέλφεια τα έχανε!

Τσικίνιο

i

Τσικίνιο/©Intime

Στη Σερβία τα έβαζε, στη Νέα Φιλαδέλφεια τα έχανε!

Διονύσης Βερβελές 11:40 - 01.04.2024 / Ανανεώθηκε: 13:59 - 01.04.2024

Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Θέμα ημέρας, τερματοφύλακα, λάθος αποφάσεων. Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο blog του στο Sportal την ήττα από την ΑΕΚ στο τέλος…

Ο Ολυμπιακός στη Νέα Φιλαδέλφεια έπαιζε τα ρέστα του. Ήταν η δεύτερη φορά που κλήθηκε να το κάνει φέτος. Η πρώτη, ήταν στις αρχές του Μεντιλίμπαρ. Αν έχανε από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, η διαφορά ξέφευγε για τα καλά. «Απάντησε» με το 1-4, κάνοντας μια επίδειξη δύναμης και έμεινε μέσα στο πρωτάθλημα. Βέβαια, σε μια χρονιά που πολλά είναι τα πάνω-κάτω, ήρθε ως σοβαρό «χτύπημα» το 1-3 από τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη, στην πρεμιέρα των play offs. Ένα ματς που ο Μεντιλίμπαρ κρίθηκε για το… όνειρο με Ναβάρο από την αρχή, δύο παίκτες μπροστά. Ότι έπαθε κοινώς ο Τερίμ χθες από τον Λουτσέσκου στη Λεωφόρο.

Το 1-6 στη Σερβία επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ, έφερε χαμόγελα, ευτυχία στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού. Η επιστροφή στο πρωτάθλημα, όμως, έφερε και πάλι ανώμαλη προσγείωση. Με έναν Ολυμπιακό που είδε τους παίκτες του να παίρνουν έξι ημέρες άδεια σε δύο διαφορετικά διαστήματα, αλλά τον Μεντιλίμπαρ να έχει και πάλι ζητήματα να επιλύσει. Ας τα δούμε:

- Δεν είχε τον Αλεξανδρόπουλο ξανά, λείπει η πίεση του Έλληνα μέσου, έστω και για κάποιο χρονικό διάστημα.

- Έχασε τον Όρτα με ενοχλήσεις κι ενόψει Φενέρμπαχτσε δεν είναι ώρα για ρίσκα. Κακά τα ψέματα, όταν είσαι στους «8» του Conference League, προσέχεις…

- Δεν… είχε φρέσκο τον Μασούρα που έπαιξε 210 λεπτά με την εθνική και τον Ελ Κααμπί που γύρισε τελευταίος από το Μαρόκο.

- Δεν έχει καλά τον Ροντινέι που αντιμετωπίζει ενοχλήσεις και δεν είναι ούτε στο 70%.

Ως προετοιμασία έτσι, δεν ήταν εύκολο για τον Μεντιλίμπαρ. Παρέταξε τα 10/11 από την επική ανατροπή επί της Μακάμπι και τον Μασούρα (είχε μπει αλλαγή τότε), αντί του τραυματία Όρτα.

Ως εικόνα στη Νέα Φιλαδέλφεια, προφανέστατα για όποιον βλέπει κανονικό ποδόσφαιρο, ο Ολυμπιακός άξιζε τη νίκη. Είχε τις πιο καθαρές ευκαιρίες στο ματς. Η ΑΕΚ σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να του βγάλει φάσεις πολλές, έδειχνε «κομπλαρισμένη» πολύ και σε αυτό έπαιξε ρόλο ο περιορισμός του Λιβάι Γκαρσία.

Στο πρώτο ημίχρονο, Μασούρας, Έσε και Ελ Κααμπί σε τρεις καθαρές ευκαιρίες, μεγάλες φάσεις, δεν μπορούν να κάνουν το 0-1. Στο δεύτερο, ο Ζέλσον Μαρτίνς σε δύο περιπτώσεις, ο Γιόβετιτς άλλες δύο και μία ο Τσικίνιο, δεν κατάφεραν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα. Οχτώ φάσεις για γκολ, ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να νικήσει τον Αθανασιάδη. Είτε ο Έλληνας τερματοφύλακας που πήρε γάντια βασικού από… σπόντα λόγω του τραυματισμού του Στάνκοβιτς είτε η έλλειψη αποτελεσματικότητας, έφεραν τη ζημιά. Κι αν θέλουμε να είμαστε… κυνικοί στην προσέγγισή μας, ο Ολυμπιακός στη Σερβία «έφτιαξε» οχτώ φάσεις κι έβαλε έξι γκολ σε δύο ώρες αγώνα. Αν χρειαζόταν και… έβδομο, ίσως το πετύχαινε. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Όταν θα σου βγουν όλα, θα πετάς στα σύννεφα, όταν δεν, θα… αναθεματίζεις.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στη φάση στο τέλος. Προσέξτε τώρα λεπτομέρειες, είχαμε την ευκαιρία να τις αναλύσουμε και χθες βράδυ στην εκπομπή του Βασίλη Μοιρώτσου και του Γιώργου Περπερίδη, στο “Sportal Sunday”.

Στο 89:53 ο Τζολάκης γεμίζει. Ο Ναβάρο δεν μπορεί να κερδίσει τη μονομαχία από τον Μουκουντί και ο Γιόβετιτς αυτή από τον Βίντα. Στο 90:00 ο Μάνταλος κάνει την μπαλιά στην πλάτη της άμυνας. Ρέτσος και Ορτέγκα αδυνατούν να μαρκάρουν και ο Ελίασον πλασάρει με την μπάλα στο 90:08 να καταλήγει στα δίχτυα του Τζολάκη. Μέσα σε δεκαπέντε δευτερόλεπτα έγιναν όλα αυτά!

Απίστευτο; Έγινε, όμως… Και δεδομένα πολλά ακούει ο Ρέτσος που δεν είχε τη σκέψη να κάνει το φάουλ στον Ελίασον και να τον «γκρεμίσει». Φοβήθηκε την αποβολή του και μην χάσει το ματς της Τετάρτης με τον Άρη; Πίστεψε ότι θα προλάβει ο Ορτέγκα; Ο Ελίασον σημάδεψε σωστά και στην καλύτερη ευκαιρία της ΑΕΚ στη βραδιά, ήρθε ένα τρίποντο που μπορεί να σημάνει πρωτάθλημα για την ΑΕΚ και αφήνει στο -8 τον Ολυμπιακό.

Προφανώς και ως αποτέλεσμα είναι αποτυχία. Μπορεί να συμβεί. Η εικόνα ήταν καλή ωστόσο. Ο Ολυμπιακός έβγαλε ευκαιρίες, έδειξε πως θέλει το τρίποντο, ρίσκαρε και ο Μεντιλίμπαρ. Δεδομένα δεν του βγήκε η αλλαγή του Ναβάρο. Όπως δεν του είχε βγει αυτή η επιλογή και με τον Παναθηναϊκό. Δύο ματς που ο Ολυμπιακός δεν πήρε ούτε βαθμό! Δεν μπόρεσε να απασχολήσει την άμυνα της ΑΕΚ. Στην τελική, όταν βάζεις ένα φορ, περιμένεις πολλά. Ούτε μπάλα κράτησε, ούτε πίεση ψηλά του βγήκε…

Ο Ολυμπιακός θα ζει με την αγωνία της τέταρτης θέσης κι έχασε μια μεγάλη ευκαιρία, να επιστρέψει στη διεκδίκηση του τίτλου. Ειδικά όταν στις επόμενες ημέρες, ακολουθεί το Παναθηναϊκός-ΑΕΚ και το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, όπου οι από πάνω του Ολυμπιακού, θα έχουν απώλειες βαθμών δεδομένα. Βέβαια θα πρέπει και ο Ολυμπιακός να πάρει ματς όπως αυτό με τον Άρη εντός και τη Λαμία εκτός, έτσι;

Ο Μεντιλίμπαρ καλείται να διαχειριστεί τα… κατεβασμένα κεφάλια και την απογοήτευση, από το χθεσινό ματς. Ο Βάσκος, βλέπει τον εαυτό του να αδικείται. Η προσπάθεια ήταν καλή, αλλά έχασε από τον Αλμέιδα, είχε χάσει νωρίτερα από τον Τερίμ. Προφανώς και η Ευρώπη είναι ένα κίνητρο, όλοι ζουν και αναπνέουν μπροστά σε αυτή την προοπτική. Τώρα, αν ο Ολυμπιακός καταφέρει 29 του Μάη να είναι στον τελικό του Conference League στη Νέα Φιλαδέλφεια, κανείς δεν θα… θυμάται το χθεσινό βράδυ. Απλά αν δεν γίνει αυτό, που δεν είναι και το πιο πιθανό σενάριο αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, ο Ολυμπιακός δύο πράγματα θα κάνει. Θέλοντας και μη, το ρυθμιστή του τίτλου και θα κυνηγά να μην βγει τέταρτος για να μην ρισκάρει σε περίπτωση που πάρει ο Άρης το Κύπελλο, να μείνει εκτός Ευρώπης στα εκατό χρόνια της ιστορίας του. Αυτή, είναι η μία προσέγγιση.

Η άλλη, θα είναι η αξιολόγηση του ρόστερ και να μπορέσει ο Μεντιλίμπαρ να πάρει τις αποφάσεις του, όσο το δυνατόν νωρίτερα για τη νέα σεζόν. Πολλά είναι ήδη στο μυαλό του, θα ήθελε έναν «καθαρό» αμυντικό χαφ, αλλά βρήκε μια ομάδα και παίκτες, θα ήθελε έναν άλλον εξτρέμ, θα έχει, όμως, δρόμο πρώτα ο Θεός, αυτά να τα δει με τη διοίκηση των Πειραιωτών.

Υ.Γ.: Καλό μήνα σε όλους με υγεία. Μακριά από ψεύτες, να είστε γεροί και δυνατοί… Υπάρχουν σημαντικότερα ζητήματα από το ποδόσφαιρο άλλωστε…