Ποιος και γιατί δεν θέλει να γίνει ο τελικός στην OPAP Arena;

Παίκτες Ολυμπιακού

i

© Intime

Ποιος και γιατί δεν θέλει να γίνει ο τελικός στην OPAP Arena;

Γιώργος Περπερίδης 17:03 - 10.05.2024 / Ανανεώθηκε: 22:50 - 20.05.2024

Κατά τα φαινόμενα, ο Ολυμπιακός χαλάει(;) το... γλυκό. Γιατί δεν (μπορεί να) είναι τυχαία όλη αυτή η πρεμούρα, που τόσο αθώα «απλώνεται» στο διαδίκτυο εν είδη προβληματισμού «για την ασφάλεια διεξαγωγής του τελικού». Γράφει ο Γιώργος Περπερίδης.

Η χώρα που ζούμε είναι πανέμορφη. Η διαπίστωση πως εδώ και δεκαετίες δεν υπάρχει ίχνος ντροπής στις κυβερνήσεις ανεξαρτήτου χρώματος και ιδεολογίας που εξουσιάζουν τον τόπο, δεν αναιρεί το γεγονός πως η Ελλάδα είναι ένα κομμάτι γης με φυσικές ομορφιές και ιστορία τέτοια που διαμόρφωσε σε τεράστιο βαθμό τον τρόπο που εξελίχθηκε ο δυτικός κόσμος. Επομένως το «σε τι χώρα ζούμε» είναι αδόκιμο.

Τώρα, ο τρόπος ζωής σήμερα, σκληρός, αδυσώπητος και αποκρουστικός, οφείλεται κυρίως σε όλους αυτούς που κατά καιρούς εμφανίστηκαν ως «σωτήρες» στο πολιτικό προσκήνιο, έχοντας αποκλειστικά και μόνο προσωπικά κίνητρα. Αλλά και σε όλους εμάς που σε ποσοστό 99% προσφέραμε την εμπιστοσύνη μας, ορμώμενοι όχι από κίνητρα και διαθέσεις που αφορούν το καλό του κοινωνικού συνόλου αλλά την... πάρτη μας.

Μαρινάκης: «Είχα δώσει το Καραϊσκάκη στην ΑΕΚ το 2010 - Δεν καταλαβαίνω τις υπερβολές, να υπάρξει σεβασμός»
CONFERENCE LEAGUE

16:27 - 10.05.2024

Μαρινάκης: «Είχα δώσει το Καραϊσκάκη στην ΑΕΚ το 2010 - Δεν καταλαβαίνω τις υπερβολές, να υπάρξει σεβασμός»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τόνισε πως δεν καταλαβαίνει τις υπερβολές σχετικά με το γεγονός ότι ο τελικός του Conference League θα γίνει στο γήπεδο της ΑΕΚ.

Και όταν ο ωχαδερφισμός έχει σημειώσει ιστορικό limit up σε θέματα που αφορούν την επιβίωση των πολιτών αυτής της χώρας, σιγά μην γλίτωνε ο αθλητισμός. Εν προκειμένω, το νέο... παιχνιδάκι είναι ο τελικός του Europa Conference League, που είναι προγραμματισμένος εδώ και μήνες για τις 29 Μαΐου, με γήπεδο διεξαγωγής την OPAP Arena.

Το νεόδμητο, σύγχρονο, με όλες τις ανέσεις γήπεδο της ΑΕΚ, που φυσικά πληροί όλες τις προϋποθέσεις της UEFA και η επιλογή του από τη διοργανώτρια αρχή αποτέλεσε μια πρώτης τάξης διαφήμιση για τη χώρα. Σε συνδυασμό φυσικά με το γεγονός πως νωρίτερα στη σεζόν διεξήχθη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ο τελικός του ευρωπαϊκού Super Cup ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Σεβίλλη, με ΑΠΟΛΥΤΗ επιτυχία και δίχως το παραμικρό πρόβλημα.

Επιτέλους -θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς- δείχνουμε ένα σοβαρό πρόσωπο στα τεκταινόμενα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, παρουσιάζουμε γήπεδα της προκοπής και ικανότητα να συνεργαστούμε με την UEFA, αναβαθμίζοντας την εικόνα μας στον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Δεν χρειάστηκε παρά μόνο η πρόκριση μιας ελληνικής ομάδας στον τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, για να θυμηθούμε το πραγματικό μας status. Κατά τα φαινόμενα, ο Ολυμπιακός χαλάει(;) το... γλυκό. Γιατί δεν (μπορεί να) είναι τυχαία όλη αυτή η πρεμούρα, που τόσο αθώα «απλώνεται» στο διαδίκτυο εν είδει προβληματισμού «για την ασφάλεια διεξαγωγής του τελικού».

Και για να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν αφήνω καμία υπόνοια για την ΑΕΚ. Ναι, δεν είναι ιδανικό σενάριο για την ΑΕΚ και τους οπαδούς της να παίξει ένας μεγάλος της αντίπαλος τελικό ευρωπαϊκού Κυπέλλου στο γήπεδο της, κάτι που προφανώς θα ίσχυε για τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό τον Ολυμπιακό. Ούτε -δυστυχώς- έχουμε το επίπεδο αθλητικής κουλτούρας να το δεχθούμε ως ένα ποδοσφαιρικό γεγονός - και πιθανότατα να μην το αποκτήσουμε ποτέ. Ωστόσο για την ΑΕΚ είναι διαφήμιση, αφού δύσκολα οι εσωτερικές μας «ανασφάλειες» θα φτάσουν στις χώρες του εξωτερικού, όπου θα ταξιδέψει το γεγονός της διεξαγωγής του τελικού στην Ελλάδα και την OPAP Arena.

Η απορία μου έχει να κάνει τόσο με την ελληνική κυβέρνηση, όσο και με την αστυνομία. Είναι διατεθειμένες να διασύρουν τη χώρα; Γιατί ακόμη και η κουβέντα -πολύ περισσότερο μια οριστική εξέλιξη- περί μη διεξαγωγής του τελικού στη Νέα Φιλαδέλφεια, είναι γελοία και ντροπιαστική για τη χώρα σε αθλητικό τουλάχιστον επίπεδο.

Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα; Ο Ολυμπιακός θα πάρει 9.000 εισιτήρια. Για να μιλήσουμε ανοιχτά, πόσοι από αυτούς τους 9.000 μπορεί να θεωρηθούν επικίνδυνοι; 200; 300; 500; Τόσοι δεν λέμε κάθε φορά πως δημιουργούν το πρόβλημα σε κάθε γήπεδο; Τι δεν μπορεί ακριβώς να ελέγξει η αστυνομία;

Θα εμφανιστούν λοιπόν λίγοι εκατοντάδες άνθρωποι να κάνουν τι; Να ισοπεδώσουν την πόλη; Να κάνουν ζημιές στο γήπεδο; Σε παιχνίδι - τελικό που γίνεται υπό την αιγίδα της UEFA; Η αστυνομία άλλωστε δεν έλεγε στην υπόθεση Λυγγερίδη πως έχει «δεμένους» όλους τους «επικίνδυνους»; Τώρα τι γίνεται; Ξεφύτρωσαν από αλλού; Κλωνοποιήθηκαν σε κάνα κρυφό εργαστήριο γενετικής;

Θα κάνουν επεισόδια οι εκατοντάδες επιφανείς πολίτες-φίλαθλοι που ψάχνουν μανιωδώς εισιτήριο για τη λεζάντα; Οι πατεράδες που θα πάνε με τα παιδιά τους; Μπορούσε δηλαδή η αστυνομία να ελέγξει τους μεθυσμένους οπαδούς της Σίτι και δεν μπορεί να το κάνει σε 200-300 που ίσως εμφανιστούν με βλακώδεις προθέσεις στην OPAP Arena;

Και αν όντως δεν μπορεί, το θεωρούμε φυσιολογικό ή απόλυτη απόδειξη ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ; Αν είναι ανικανότητα, θα υπάρξουν παραιτήσεις; Θα ζητηθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση; Θα γίνουν καρατομήσεις; Αλλιώς γιατί πληρώνονται; Εγώ κι εσείς, αν πούμε στη δουλειά μας «δεν μπορώ» παίρνουμε πόδι, σωστά;

Αν πάλι το πρόβλημα τους είναι πως δεν ξέρουν τον τρόπο -όπως δεν ήξεραν ότι Κροάτες χούλιγκαν διασχίζουν ανενόχλητοι τη χώρα μέχρι να φτάσουμε στη δολοφονία του Μιχάλη- ας ρωτήσουν τη γερμανική αστυνομία, δεν είναι ντροπή. Στις 24-25 Μαΐου στο Βερολίνο, θα υπάρχουν 100.000 οπαδοί, από έξι διαφορετικές ομάδες και με τέσσερις διαφορετικές εθνικότητες. ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ για την γερμανική αστυνομία, γιατί ξέρει! Ε, ρωτήστε να μάθετε.

Αν πάλι η αστυνομία δεν μπορεί, η ελληνική κυβέρνηση θα το δεχτεί έτσι απλά; Και τι μήνυμα θα στείλει; Ότι για τις τύχες αυτού του τόπου αποφασίζει η αστυνομία; Που θα παραδέχεται -εμμέσως πλην σαφώς- πως είναι ανίκανη να κουμαντάρει μια χούφτα ανθρώπους; Σοβαρά τώρα, υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο; Και το συζητάμε; Δηλαδή αν έφτανε και ο ΠΑΟΚ στον τελικό τι θα γινόταν; Θα μετακομίζαμε όλη τη χώρα στην Ανταρκτική;

«Όταν το κράτος θέλει, είναι αμείλικτο, θα σε συντρίψει», είναι η ατάκα - φανφάρα που κατά κόρον χρησιμοποιούν οι πολιτικοί, όταν σημειώνεται κάποια επιτυχία της αστυνομίας. Άρα τώρα τι συμβαίνει; ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ η αστυνομία; Και τι σημαίνει δεν θέλει; Κι αν δεν θέλει, γιατί δεν θέλει; Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος; Δέχεται κάποια πίεση; Η κυβέρνηση συμφωνεί; Μήπως δεν θέλει και αυτή; Υπάρχει κάποιος να μας εξηγήσει υπεύθυνα, δίχως μπούρδες και αερολογίες; Φαντάζομαι πως όχι.

Δεν θα προχωρήσω σε ευχολόγια, γιατί κάποια πράγματα πλέον πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα. Να είναι μέρος μια κοινής λογικής. Προφανώς και όσοι δώσουν το παρών στην OPAP Arena, οφείλουν να σεβαστούν τη φιλοξενία σε ένα καινούργιο, σύγχρονο γήπεδο. Και να τους απασχολεί μόνο τι θα κάνει ο Ολυμπιακός στο χορτάρι, στην πιο μεγάλη στιγμή της ευρωπαϊκής του ιστορίας. Σίγουρα στο κεφάλι του καθενός δεν μπορεί κανείς μας να είναι, άλλωστε βλέπουμε πράγματα εκτός λογικής στην καθημερινότητα μας, πολύ πιο σοβαρά και με ειδικό βάρος.

Αυτό είναι ωστόσο ένα κομμάτι, με πολλές κοινωνικές προεκτάσεις που ανήκουν σε μια διαφορετική κουβέντα. Το γεγονός ωστόσο πως τεχνηέντως -γιατί αυτό συμβαίνει- γίνεται λόγος για την ασφάλεια διεξαγωγής του τελικού, επειδή ένας κρατικός μηχανισμός μπορεί να «τρέμει» το βάρος της ευθύνης, είναι εξοργιστικό. Και αν υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση σε αυτή την κατεύθυνση, θα αποτέλεσει την απόλυτη ξεφτίλα για τη χώρα. Τόσο απλά.