Την… άκουσε για τα καλά, μονόδρομος η νίκη στο ντέρμπι αιωνίων!

Ολυμπιακός

i

©Intime

Την… άκουσε για τα καλά, μονόδρομος η νίκη στο ντέρμπι αιωνίων!

Ο Ολυμπιακός μετά το Κύπελλο, χάνει και την Ευρώπη και πλέον το ματς με τον Παναθηναϊκό αποκτά άλλο χαρακτήρα. Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο blog του στο Sportal

Ένα εφιαλτικό βράδυ έζησε ο Ολυμπιακός απέναντι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ και οι περισσότεροι, προσγειώθηκαν ανώμαλα. Ο κόσμος έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται ότι μπορεί να φτάσει ως τον τελικό, μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά η ομάδα αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και γνώρισε την ήττα με 1-4 στο κατάμεστο Καραϊσκάκη. Γέμισε με πίκρα έτσι ξανά τον κόσμο, που πίστευε πολύ, ήθελε να στηρίξει, αλλά στο τέλος αποχώρησε απογοητευμένος, κυρίως γιατί η έκταση του σκορ, δεν αφήνει ελπίδες για τη ρεβάνς παρότι θα γίνει στη Σερβία, σε ουδέτερο δηλαδή γήπεδο.

Εδώ για μένα, είναι και το μεγαλύτερο λάθος του Ολυμπιακού. Το να δέχεσαι δύο γκολ πριν συμπληρωθεί το δεκάλεπτο, είναι ένα σοκ, δεδομένα. Καταφέρνεις, όμως, πριν το τέταρτο να μειώσεις σε 1-2. Κι εδώ, έρχεται το πρώτο μεγάλο ζήτημα. Ο κόσμος ενθουσιάστηκε, είδε την ελπίδα, μαζί και η ομάδα. Σου δινόταν η αίσθηση, όμως, πως ο Ολυμπιακός ήθελε να ισοφαρίσει σε 2-2 μέχρι το 20ό λεπτό. Λες και θα έληγε εκεί το ματς, λες και στο τέλος του ημιχρόνου δεν έπρεπε να χάνει.

Σε αυτές τις διοργανώσεις, μετράνε τα δύο σου βράδια. Μπορείς να περάσεις ακόμη και με δύο ισοπαλίες, στην παράταση, στα πέναλτι. Και ο Ολυμπιακός χθες βράδυ, δεν έκανε αυτό που έπρεπε, για να διεκδικήσει τις πιθανότητές του για πρόκριση στην επόμενη φάση, στα προημιτελικά του Conference League. Βέβαια, ο Μεντιλίμπαρ και οι παίκτες ήταν αυτοί που έδωσαν την προοπτική, την ελπίδα. Γιατί αν βάλουμε κάτω τα δεδομένα, με την εικόνα που είχε ο Ολυμπιακός πριν ένα μήνα, ούτε την Φερεντσβάρος θα περνούσε… Εκείνα τα δύο ματς, οι νίκες με 1-0, έδωσαν την ελπίδα. Ένας Ολυμπιακός που στην Ουγγαρία δεν δέχθηκε σοβαρή φάση, χθες έγινε έρμαιο των διαθέσεων των φιλοξενούμενων.

Το ποιος είναι ο Ζάχαβι, είναι γνωστό. Αν είναι σκόρερ, αν μπορεί να «εκτελέσει», ειδικά αν βρεθεί σε θέση βολής όπως το βράδυ της Πέμπτης στο Καραϊσκάκη. Θεωρώ αδιανόητο, όμως, τον τρόπο που… αντιμετωπίστηκε ο Μίλσον. Ο αριστερός εξτρέμ της Μακάμπι έχει ποιότητα, ταχύτητα, το είχαμε επισημάνει σε σχετικό άρθρο και πριν το ματς. Ο Ροντινέι δεν τον έκοβε ούτε με φάουλ και η φάση του 1-3 στο 30ό λεπτό, είναι το απόλυτο… φιάσκο. Από όλες τις απόψεις…

Ο Ρόμπι Κιν ήρθε στην Ελλάδα και είδε τον Ολυμπιακό. Ο Μεντιλίμπαρ με εκείνη την εντεκάδα του αγώνα με τον Βόλο, δεν τον… κορόιδεψε. Τι έκανε ο κόουτς των Ισραηλινών. «Σημάδεψε» τον Ροντινέι και τον Ορτέγκα, αμφότεροι δεν ήταν καλοί, όπως φυσικά και οι Ρέτσος, Κάρμο. Αμυντικοί χωρίς επεμβάσεις, χωρίς να «καθαρίζουν» φάσεις δεν γίνεται να είναι σε καλό βράδυ.

Το ζήτημα, όμως, του Ολυμπιακού, ήταν ότι υπήρχαν μεγάλες αποστάσεις. Αν δει κανείς πως «τρύπησαν» την άμυνα των Πειραιωτών οι Ισραηλινοί, θα καταλάβει την ευκολία. Φορτούνης και Ποντένσε σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούσαν να δίνουν τις βοήθειες, την ώρα που φαινόταν και η τριάδα Έσε, Όρτα, Τσικίνιο να μην είναι σωστά τοποθετημένη μέσα στο γήπεδο. Με μεγάλες αποστάσεις, πολλά μέτρα κενά, βούτυρο στο ψωμί μιας ομάδας που έδειχνε πνευματικά έτοιμη για τη νίκη που θα έβαζε τις βάσεις της πρόκρισης.

Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να διεκδικήσει μια άλλη τύχη αν μείωνε σε 2-3 στο 51’ με τον Ελ Κααμπί, αλλά… Ο Μισπάτι κράτησε την Μακάμπι, ο Μεντιλίμπαρ δεν βιάστηκε να κάνει αλλαγές και να «φρεσκάρει», ίσως γιατί πίστευε πως η ομάδα θα έβγαζε αντίδραση. Ε, όταν δέχεσαι γκολ με… δύο πάσες και είσαι ανήμπορος για να «καθαρίσεις» τη φάση του 1-4, τότε δεν μπορείς να επιδιώκεις κάτι καλύτερο. Είχε και ραντεβού με την ατυχία ο Ολυμπιακός στο δοκάρι του Καρβάλιο. Τώρα, αναζητεί το θαύμα των θαυμάτων στη Σερβία, αλλά προέχει το ματς με τον Παναθηναϊκό την Κυριακή.

Η ομάδα αποκλείστηκε από το Κύπελλο Ελλάδας από τους «πράσινους», στη διαδικασία των πέναλτι. Είναι με… ενάμιση πόδι εκτός Ευρώπης και τώρα, η νίκη στο ντέρμπι των αιωνίων είναι μονόδρομος.

Δεν ξέρω αν… πετούσαν στα σύννεφα οι «ερυθρόλευκοι», αν αυτό έγινε, κακώς, πολύ κακώς. Ο Μεντιλίμπαρ κάτι έβλεπε και δεν του άρεσε και τώρα καλείται να διαχειριστεί το ψυχολογικό βάρος του 1-4 και του επικείμενου αποκλεισμού από το Conference League. Την Κυριακή το βράδυ, το Καραϊσκάκη πάλι θα είναι γεμάτο. Η ομάδα φέτος σε τέσσερα ματς δεν κατάφερε να νικήσει τον Παναθηναϊκό. Στα τρία δεν έχασε βέβαια (το ένα κρίθηκε στα δικαστήρια) και χρωστάει κάτι στους «πράσινους». Θα μπορέσει να βγάλει αντίδραση και να πάρει το ματς;

Κακά τα ψέματα, η ήττα θα τον βάλει σε περιπέτειες για τα καλά. Και η ισοπαλία, πιθανότατα θα τον απομακρύνει. Η νίκη, θα του δώσει ένα όραμα, προοπτική και η ομάδα με την επιστροφή από τη διακοπή του πρωταθλήματος θα έχει τις ίδιες υποχρεώσεις με τους άλλους. Δύσκολος βλέπετε είναι και ο δρόμος του ΠΑΟΚ μετά το 2-0 στο Ζάγκρεμπ.

Υ.Γ.: Ωραία play offs. Με δύο στα τρία ματς να είναι κεκλεισμένων των θυρών.

Υ.Γ.2: Ωραία και τα νέα μέτρα. Να ψάχνουν τον κόσμο του Ολυμπιακού, ταυτότητες, διαβατήρια, ονομαστικά εισιτήρια, ό,τι υπάρχει και την ίδια ώρα οι Ισραηλινοί να κάνουν pyro-party στις εξέδρες. Όπως έκαναν και οι Ούγγροι της Φερεντσβάρος πριν λίγες ημέρες.

Υ.Γ.3: Την… άκουσε για τα καλά ο κόουτς. Και απογοητεύθηκε πολύ από ορισμένους. Το πόσο, θα φανεί στη συνέχεια…

Υ.Γ.4: Την Κυριακή 10 Μαρτίου, ο Ολυμπιακός γίνεται 99 ετών. Ελπίζω να το συνειδητοποιήσουν όλοι οι παίκτες, τη σημασία της ημερομηνίας…