Αυξάνονται και πληθύνονται... οι σκόρερ

Γιώργος Βαγιαννίδης / Intime

i

Γιώργος Βαγιαννίδης / Intime

Αυξάνονται και πληθύνονται... οι σκόρερ

Μπάμπης Τσιμπίδας 12:46 - 10.07.2023 / Ανανεώθηκε: 12:57 - 10.07.2023

Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε πέρυσι μεγάλο πρόβλημα στο σκοράρισμα.

Οι 5X5 νίκες στα φιλικά παιχνίδια και τα 13 γκολ ενεργητικό, είναι ένας αξιοπρόσεκτος απολογισμός για τον Παναθηναϊκό, στην επιστροφή του από την Αυστρία. Σημαίνει κάτι; Απολύτως τίποτα, αν τα αποτελέσματα δεν έρθουν στις επίσημες υποχρεώσεις, αρχής γενομένης από τον Β’ Προκριματικό Γύρο του Champions League κόντρα στη Ντνίπρο.

Διότι η ουσία είναι αυτή: ο Παναθηναϊκός να στεφθεί πρωταθλητής και να πάρει μέρος σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αν τα καταφέρει, κανείς δεν θυμάται το καλοκαίρι. τι συνέβη και τι δεν συνέβη, ποιος ήρθε γρήγορα και ποιος καθυστέρησε. 

Άρα, οι συνδυασμοί που είδαμε στην Αυστρία, η άνοδος της ποιότητας, η πληθώρα των επιλογών, θα έχουν αξία να τα δούμε πρώτα στην Ευρώπη και έπειτα στη Super League και στο Κύπελλο.

Βέβαια, για να μην αδικούμε τη δουλειά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, επιβάλλεται να σημειώσουμε ότι η ομάδα σημειώνει πρόοδο. Έχοντας την εμπειρία από τέσσερις προετοιμασίες με τον Σέρβο (μαζί με την ενδιάμεση φετινή στην Κύπρο λόγω του Μουντιάλ), η βελτίωση σε κάθε τομέα είναι εμφανής.

Ακολουθώντας τη λογική και τους κανόνες του ποδοσφαίρου, ο Παναθηναϊκός είναι ένας οργανισμός που άρχισε από το ναδίρ το καλοκαίρι του 2021 και δύο χρόνια μετά, έχει εξελιχτεί σε πρωταγωνιστή. Αυτή η συνέπεια και συνέχεια είναι δύσκολο να ανατραπούν στο χορτάρι.

Η λύση έρχεται με αυτούς τους τρόπους

Με τη μεταγραφή του Φίλιπ Μλαντένοβιτς, ξέραμε ότι ο Παναθηναϊκός εντάσσει στο ρόστερ του έναν άκρως επιθετικό αριστερό μπακ. Τα στατιστικά του Σέρβου επιβεβαιώνουν ότι πατάει συχνά περιοχή και σκοράρει. Τα νούμερα του παραπέμπουν σε εξτρέμ, παρά σε αμυντικό. Οπότε, το γκολ που σκόραρε εναντίον της ΑΕΚ Λάρνακας δεν εκπλήσσει: είναι ακριβώς αυτό για το οποίο τον επέλεξε ο Γιοβάνοβιτς.

Ο Παναθηναϊκός πέρυσι είχε χαμηλή παραγωγικότητα στο σκοράρισμα, η οποία οφειλόταν αφενός στις δυσλειτουργίες στην ανάπτυξη και στην κακή ατομική κατάσταση συγκεκριμένων παικτών, αφετέρου στο ότι αρκετοί δεν έχουν την προώθηση στην περιοχή στο «ρεπορτόριο».

Τα δύο πρώτα, διορθώνονται με την ανάπτυξη που διδάσκει ο Γιοβάνοβιτς και το δεύτερο με το φορμάρισμα των μεσοεπιθετικών. Μοιάζει δύσκολο να μην προσφέρουν ούτε φέτος όσο μπορούν ο Μπερνάρ, ο Παλάσιος, ο Αϊτόρ, ο Σπόραρ να μην παίξει καθόλου ο Βέρμπιτς και να μην βοηθήσουν οι Τζούρισιτς και Βιλένα.

Το τρίτο διορθώνεται μόνο με παίκτες που έχουν το ένστικτο να πατήσουν περιοχή και να βρεθούν σε θέση εκτέλεσης. Ο Μλαντένοβιτς το έχει σαν χαρακτηριστικό, ο Βαγιαννίδης δείχνει να το αναπτύσσει. Αμφότεροι είναι επιθετικοί πλάγιοι μπακ και εφόσον ο αντίπαλος έχει να επιτηρεί και αυτούς στις προωθήσεις τους, τότε η «βεντάλια» θα ανοίξει πάρα πολύ.

Προφανώς, είναι πρώιμο να προβλέψουμε το μέλλον με απόλυτη ασφάλεια. Αλλά οι προϋπόθεσεις για έναν πιο παραγωγικό Παναθηναϊκό έχουν διαμορφωθεί. Δεν θα γίνουν θαύματα, αλλά το πρόβλημα βαίνει προς διόρθωση. Διότι στο φετινό ρόστερ, οι σκόρερ αυξάνονται και πληθύνονται…