Υπάρχει τρόπος για να μην χαθεί ξανά το... δάσος

Υπάρχει τρόπος για να μην χαθεί ξανά το... δάσος

Ηλίας Λαλιώτης 11:25 - 17.06.2023 / Ανανεώθηκε: 11:30 - 17.06.2023

Είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να υπάρξουν τιμωρίες για ΟΛΑ όσα απαράδεκτα είδαμε να συμβαίνουν στο ΟΑΚΑ, ώστε να υπάρχει ελπίδα να μην τα ξαναζήσουμε. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης

Το φινάλε της σεζόν για τον Παναθηναϊκό ήταν ανάλογο όλων όσων ζήσαμε κατά τη διάρκειά της... Εφιαλτικό!

Ο λόγος δεν είναι φυσικά ο χαμένος τίτλος. Ο Ολυμπιακός έπαιξε καλύτερο μπάσκετ μέσα στη χρονιά και παρότι η χαώδης διαφορά μειώθηκε στους τελικούς, είχε όλα όσα χρειαζόταν με το μέρος του για να κάνει το 3-1 και να κατακτήσει το 14ο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Μειώνοντας στα 26 την απόσταση από το Τριφύλλι που μετράει 40.

Ο τρόπος, όμως, που φτάσαμε μέχρι εκεί ήταν αυτός που πληγώνει τον Παναθηναϊκό. Παρότι η βραδιά ξεκίνησε με μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ, με τον Νίκο Παππά να παίρνει το χειροκρότημα και την αποθέωση που του άξιζε, στο τελευταίο του παιχνίδι, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Η αρχική ρίψη καπνογόνων, νερών και αντικειμένων προς τον πάγκο του Ολυμπιακού, που πάλι καλά σταμάτησαν στο δίχτυ ασφαλείας και τα επεισόδια που ακολούθησαν μετά την ανακοίνωση της εκκένωσης είναι ανεπίτρεπτα για το μέγεθος του συλλόγου και καταδικαστέα. Και χωρίς αμφιβολία πρωτόγνωρα για το ΟΑΚΑ. Τέτοια σκηνικά είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε συχνά στο ΣΕΦ και είναι απαράδεκτο να τα ζούμε και στον ναό του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Και είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να υπάρξουν τιμωρίες για ΟΛΑ όσα είδαμε να συμβαίνουν, ώστε να υπάρχει ελπίδα να μην τα ξαναζήσουμε.

Αυτός που δεδομένα θα τιμωρηθεί και θα πληρώσει για όσα έγιναν είναι ο Παναθηναϊκός. Μια χρονιά κατά την οποία θα κάνει μια σημαντική επένδυση για να βάλει τις βάσεις επιστροφής στην κορυφή σε Ελλάδα και Ευρώπη, θα ξεκινήσει με αρκετούς αγώνες χωρίς κόσμο στο Πρωτάθλημα και -2 στη βαθμολογία, που δυσκολεύει κατά 50% την προσπάθειά του, μιας και όλοι γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι το πλεονέκτημα έδρας.

Αν όμως οι αρμόδιοι μείνουν μόνο στον Παναθηναϊκό, ο οποίος είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ σύλλογος που σε κάθε ευκαιρία καταδικάζει αυτά τα γεγονότα και δεν χαϊδεύει αυτιά, τότε πάλι τίποτα δεν θα αλλάξει. Για να μην μείνουμε στο... δέντρο και χάσουμε το «δάσος» θα πρέπει να τιμωρηθούν κι άλλοι για ΟΛΑ όσα απαράδεκτα είδαμε στο ΟΑΚΑ.

Κινδυνεύει με αφαίρεση 2 βαθμών και 3 έως 5 αγωνιστικές ο υπότροπος Παναθηναϊκός!
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

00:25 - 16.06.2023

Κινδυνεύει με αφαίρεση 2 βαθμών και 3 έως 5 αγωνιστικές ο υπότροπος Παναθηναϊκός!

Καταστροφικά είναι όλα όσα συνέβησαν στο ΟΑΚΑ για τον Παναθηναϊκό, καθώς απειλείται με αφαίρεση 2 βαθμών και τουλάχιστον 5 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, καθώς είναι υπότροπος

Αρχικά, αυτοί οι 20-30 (δεν ήταν περισσότεροι) «ανεγκέφαλοι» που κατέστρεφαν το γήπεδο της ομάδας τους. Δεν έχουν θέση στο νέο ΟΑΚΑ. Όπως και κανείς που έχει διάθεση για τέτοιες συμπεριφορές. Πρέπει επιτέλους να βρεθεί ο τρόπος ώστε να απομονωθούν γενικότερα από τον ελληνικό αθλητισμό.

Τα επεισόδια, όμως, δεν είναι οι μοναδικές ανεπίτρεπτες εικόνες από το ΟΑΚΑ το βράδυ της Πέμπτης, που θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Το έχετε διαβάσει 2-3 φορές τουλάχιστον ακόμα σε αυτή εδώ τη «γωνιά» το προηγούμενο διάστημα. Οι πρώτοι που πρέπει να δίνουν το παράδειγμα και να μη δυναμιτίζουν το κλίμα είναι οι παράγοντες, οι παίκτες και οι προπονητές. 

Ειδικά αυτοί που πληρώνονται αδρά από το άθλημα, τους παρακολουθούν μικρά παιδιά και διαμορφώνουν χαρακτήρες και απόψεις. Είναι απαράδεκτο να στέλνεις φιλάκια προς το πλήθος την ώρα που επικρατεί μια τόσο έκρυθμη κατάσταση. Μόνο θύμα δεν μπορείς να λες πως είσαι και να ισχυρίζεσαι πως σε στοχοποιούν με τέτοιες συμπεριφορές...

Ανεπίτρεπτη ήταν συνολικά και η εικόνα της διαιτησίας. Στο πρώτο παιχνίδι η απειρία της Τσαρούχα έκανε και τους άσχετους με το μπάσκετ να δουν τα σημαντικά λάθη σε κρίσιμες αποφάσεις στο τέλος. Στο Game 2 του ΟΑΚΑ, τα λάθη στην τέταρτη περίοδο υπέρ του Ολυμπιακού εξισορροπήθηκαν από τις σημαντικές απουσίες των Πειραιωτών και δεν αλλοίωσαν το αποτέλεσμα. Η σειρά των τελικών δεν πήγε ποτέ στο 0-2 για να δούμε τι θα συνέβαινε και η ιστορία γράφτηκε. Βέβαια ακόμα και στο Game 3 και στο Game 4, η... εμπειρία μέτρησε. Και οι άνθρωποι του μπάσκετ κατάλαβαν τι γινόταν μέσα στο παρκέ.

Μεγάλες απορίες προκαλεί φυσικά και η απόφαση της διαιτητικής τριάδας, προεξάρχοντος του Ηλία Κορομηλά, όπως ανέφερε και σε θέση της η ΚΑΕ Παναθηναϊκός να αποφασίσει εκκένωση του γηπέδου, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της αστυνομίας και χωρίς να έχει προειδοποιήσει μέσω ανακοινώσεων πως θα συμβεί κάτι τέτοιο σε περίπτωση που ξαναπέσουν καπνογόνα ή άλλα αντικείμενα προς τον πάγκο του Ολυμπιακού. 

Ειλικρινά, όταν ακούστηκε πρώτη φορά ότι υπάρχει σκέψη για εκκένωση, γύρισα και είπα στους συναδέλφους μου στο ΟΑΚΑ, πως δεν θα ξεκινήσει ξανά το παιχνίδι. ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ! Το έχω τονίσει με κάθε τρόπο και παραπάνω και είναι υποχρέωση των υπεύθυνων να τιμωρηθούν εκτός από τον Παναθηναϊκό και όλοι όσοι τα δημιούργησαν. Αλλά στην Ελλάδα ζούμε, δεν είμαστε χθεσινοί. Ήταν δεδομένη η κατάληξη με αυτή τη βιαστική απόφαση.

ΥΓ. Οι αλλαγές στον Παναθηναϊκό θα είναι σαρωτικές, όπως διαβάσατε και σε πρωινό ρεπορτάζ του Sportal. Οι πρώτες ανακοινώσεις θα έρθουν από εβδομάδα και η συνέχεια θα είναι εντυπωσιακή.