Παναθηναϊκός: Ένας καλός μαθητής
i

Παναθηναϊκός - Μακάμπι / © Intime

Παναθηναϊκός: Ένας καλός μαθητής

Πάρης Τσελεπίδης • 11:05 - 14.01.2023 / Ανανεώθηκε: 11:28 - 23.06.2023

Αρνητικό σερί τέλος για τον Παναθηναϊκό, που έβγαλε πάθος κόντρα στην Μακάμπι και παρά το γεγονός ότι έπαιξε ξανά με την φωτιά έδειξε να πήρε το μάθημά του από τα λάθη στο φινάλε της κανονικής διάρκειας με τη Φενέρμπαχτσε. Γράφει ο Πάρης Τσελεπίδης.

Το τρίποντο του Ντέρικ Oυίλιαμς έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό στη Euroleague μετά από 35 ημέρες γεμάτες ήττες. Ήταν η πρώτη επιτυχία για το 2023 και έτσι μπήκε ένα τέλος στο αρνητικό σερί 6 ηττών, το μεγαλύτερο στην ιστορία του στη διοργάνωση. Ετσι, επανήλθαν μερικά χαμόγελα στα αποδυτήρια της ομάδας. Σε ένα παιχνίδι πάντως όπου οι πράσινοι έδειξαν να παίζουν και πάλι με τη φωτιά στα τελευταία δευτερόλεπτα, να κάνουνε τα εύκολα... δύσκολα αλλά τη φορά αυτή να μην χάνουνε όπως συνέβη με την Φενέρμπαχτσε. Εδειξαν αν μη τι άλλο πως έχουν πάρει το μάθημά τους από τα παθήματά τους στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Ο Παναθηναϊκός ενήργησε σαν ένας καλός μαθητής αλλά και συνάμα σαν μία ομάδα που εκτός του ότι παρουσιάστηκε συσπειρωμένη και αποφασισμένη να κερδίσει που της αρέσει να παίζει με τη τύχη της. Κάτι που έκανε δις στη διάρκεια αυτής της διαβολοβδομάδας. Το έκανε με την Φενέρμπαχτσε και το πλήρωσε, το έκανε και με την Μακάμπι Τελ Αβίβ αλλά... το απόλαυσε γιατί κέρδισε. Γιατί το άστοχο σουτ του Μπάλντγουιν στη τελευταία επίθεση δεν βρήκε στόχο και έτσι δεν υπήρξε συνέχεια σε μία ακόμη παράταση.

Όπως συνέβη με την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη όπου αστόχησαν οι Μπέικον και Πονίτκα και ακολούθησε η ήττα στο έξτρα πεντάλεπτο σε ένα παιχνίδι που έδειχνε 34,7 δευτερόλεπτα για το 40΄ να είχε κλειδωθεί από την ομάδα του Ράντονιτς με το σκορ στο υπέρ τη 78-73. Όπως και με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ του Όντεντ Κάτας με το φωτεινό ταμπλό να έγραφε το 83-74 2:50 για το 40΄ για να ακολουθήσει ένα 0-10 και να χρειαστεί το μεγάλο τρίποντο λύτρωσης από τον Ουίλιαμς στα 7,6 δευτερόλεπτα. Κάτι που το είχε κάνει και με τη Βίρτους στο ΟΑΚΑ και είναι βέβαιο πως αν χρειαστεί θα το ξανακάνει.

Ένα τρίποντο που αποτέλεσε το καλύτερο φάρμακο για τον Παναθηναϊκό ώστε να φέρει ηρεμία και χαμόγελα στα αποδυτήριά του μετά από μία εβδομάδα όπου ακούστηκαν ουκ ολίγα. Ειδικά μετά την ήττα στο Μόναχο από την Μπάγερν με 84-68. Για αλλαγές στο ρόστερ που δεν έγινε καμία ακόμη και για το μέλλον του Ράντονιτς που συνεχίζει κανονικά στον πάγκο και όπως όλα δείχνουνε δύσκολα αλλάξει πλέον κάτι. Μία νίκη και ψυχολογίας εν όψει της συνέχειας όπου υπάρχει το παιχνίδι με τον Άρη στο ΟΑΚΑ αλλά και η δοκιμασία στη Μπολόνια με την πληγωμένη Βίρτους.

Ουίλιαμς εξ ουρανού, γλίτωσε τον Παναθηναϊκό από την «αυτοκτονία»!
EUROLEAGUE

23:02 - 13.01.2023

Ουίλιαμς εξ ουρανού, γλίτωσε τον Παναθηναϊκό από την «αυτοκτονία»!

Ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε το μεγάλο τρίποντο του Ντέρικ Ουίλιαμς, αλλά και την... τύχη για να νικήσει τη Μακάμπι στο ΟΑΚΑ (88-86). Χάθηκε διαφορά 9 πόντων μέσα σε ενάμισι λεπτό και ο Μπάλντγουιν αστόχησε σε σουτ ισοφάρισης στην εκπνοή.

Στο δια ταύτα της διαβολοβδομάδας για τον Παναθηναϊκό από τα δύο παιχνίδια του με τις Φενέρμπαχτσε και Μακάμπι Τελ Αβίβ ήταν ότι έδειξε σημάδια βελτίωσης και ειδικότερα στην αμυντική του λειτουργία. Ειδικότερα με την ομάδα του Ιτούδη μέχρι τα 34,7 δευτερόλεπτα για το τέλος και με αυτή του Κάτας μέχρι το 37΄. Ακόμη συσπείρωσης και πίστης στο να μην παρατάει παιχνίδια όταν βρίσκεται σε θέση να χάνει διαφορές που έχτισε με πολύ κόπο όπως με τους Ισραηλινούς. Και ακόμη περισσότερο με τον ένα ή τον άλλον τρόπο να μπαίνουνε και πάλι παίκτες κλειδιά στην εξίσωση.

Και πιο συγκεκριμένα ο Μπέικον όπως με την Φενέρμπαχτσε και με την Μακάμπι Τελ Αβίβ έδειξε να βάζει σε σχέση με προηγούμενα παιχνίδια του αρνητικού σερί στην άκρη το εγώ του. Ο Ουίλιαμς εκτός από το τρίποντο της νίκης αλλά και ο Πάρις Λι μπήκανε και πάλι στην εξίσωση χωρίς να είναι οι μόνοι όπως φαίνεται από τη διαχείριση του Ράντονιτς με τον Μαυροβούνιο να δείχνει να θέλει να προσθέσει υλικά στη διαχείριση του ρόστερ του.

Ο Ουόλτερς δίνει τις λύσεις που χρειάζονται σε οργάνωση αλλά και σκοράρισμα και ο Πονίτκα σε άμυνα αλλά και ριμπάουντ και ειδικότερα επιθετικά. Ο Παπαγιάννης αρχίζει να γίνεται πιο μαχητικός και να έχει προσθέσει για τα καλά στο ρεπερτόριό του το τρίποντο βρίσκοντας μάλιστα στόχο και όχι απλώς να το κάνει για να φύγει η μπάλα από πάνω του. 

Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης ξεκινάει βασικός και έχει θετικό πρόσημο όπως ο Μαντζούκας που έρχεται από τον πάγκο και πατάει ολοένα και καλύτερα ακόμη και για ρόλους ειδικών αποστολών. Κι όσο για τον Γκουντάιτις δείχνει να έχει γίνει ο αγαπημένος της κερκίδας ειδικότερα όταν πάει στη γραμμή των ελευθέρων βολών. Αντίθετα αυτός που ψάχνεται είναι ο Γκριγκόνις ενώ στη φαρέτρα υπάρχει πάντα η αξιόπιστη λύση και ειδικότερα για την άμυνα του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη.

Στο δια ταύτα το βράδυ της Παρασκευής και 13 έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ και με έναν καλό βαθμό που χρειάζεται ένας μαθητής για να πάρει τα πάνω και να γίνει ακόμη καλύτερος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έγινε κατευθείαν και αριστούχος, δηλαδή υπερομάδα, αλλά ότι μπορεί να διορθωθεί καθώς βρισκόμαστε στα μέσα της χρονιάς αυτό φαντάζει βέβαιο. 

Πόσο δε τώρα που φαίνεται τα σύννεφα που είχανε δημιουργηθεί περί αλλαγών να σβήνουνε ακόμη και αν ως ομάδα κερδίζει από το ταλέντο των παικτών του και όχι ως σύνολο. Πόσο δε εν όψει ενός μήνα που θα ξεκινήσει στη Μπολόνια κόντρα στη Βίρτους (19/01) και που στο τέλος του (19/02) υπάρχει ο τελικός του Κυπέλλου. Ο πρώτος βασικός στόχος της φετινής χρονιάς.

Tags: