Υποχρέωση οι προκρίσεις, διαφορετικά θα είναι αποτυχία

Υποχρέωση οι προκρίσεις, διαφορετικά θα είναι αποτυχία

Γιώργος Σακελλαρίου 23:01 - 21.06.2023 / Ανανεώθηκε: 00:37 - 22.06.2023

Ο Παναθηναϊκός θεωρητικά πήρε τον πιο βατό αντίπαλο. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να μιλάει για ζόρια μετά την πρώτη κλήρωση στο Conference και ο Άρης οφείλει να πάει στην επόμενη φάση.

Υπάρχει αποτυχία στον αθλητισμό;

Έτσι, όπως το έθεσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπορεί και όχι. Ο Έλληνας σούπερ σταρ παίζει στο υψηλότερο επίπεδο, διεκδικεί τον τίτλο κάθε χρόνο στο NBA, είναι κορυφαίος σ’ αυτό που κάνει. Αν μία ή δύο σεζόν δεν φτάσει έως το τέλος, μπορείς να πεις ότι δεν απέτυχε. Εξαρτάται πως το βλέπει ο καθένας.

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όμως, το να λέει μία ομάδα «αντίο» από το καλοκαίρι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αν μη τι άλλο, είναι αποτυχία. Στο επίπεδο που είναι το ποδόσφαιρό μας έχει ανάγκη από προκρίσεις. Πέντε ομάδες έχουμε φέτος στην Ευρώπη και δεν γνωρίζουμε πότε θα ξαναδούμε τόσες. Για να μην αργήσει να συμβεί, λοιπόν, αυτό με τα πέντε εισιτήρια, θα πρέπει οι ελληνικές ομάδες να παίρνουν νίκες και προκρίσεις. Όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς. Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Άρης δεν έχουν δικαιολογίες. Πρέπει να είναι στην επόμενη φάση.

Ναι, κρύβουν παγίδες τα ματς του καλοκαιριού. Δεν είναι καμία ομάδα έτοιμη. Μπορεί για παράδειγμα, ο ΠΑΟΚ να συναντούσε τη Λέφσκι στη διάρκεια της σεζόν και να την απέκλειε με δύο νίκες. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να αντιμετώπιζε τη Σλάβια Πράγας, το διάστημα που είχε πάρει φόρα στην Ελλάδα και με ολοκληρωμένο το ρόστερ, πιο έτοιμος (χωρίς να έχει και τα προβλήματα με τις ιώσεις αρχές Αυγούστου) και να την απέκλειε.

Αλλά αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού. Παίζεις μισή και πλέον χρονιά – οικονομικά κυρίως και δευτερευόντως ψυχολογικά - τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ας ξεκινήσουμε με τον Παναθηναϊκό. Το «τριφύλλι» απέφυγε την θεωρητικά πιο δύσκολη Γκενκ, η οποία παίζει στην έδρα της και μέχρι το 94’ της τελευταίας αγωνιστικής ήταν πρωταθλήτρια Βελγίου, αλλά ισοφαρίστηκε από τον Αλντερβάιρελντ και ο τίτλος πήγε στην Αντβέρπ. Επίσης, κόντρα σε Βέλγους ο Παναθηναϊκός δεν έχει καλή παράδοση, αν κι αυτές είναι για να σπάνε και δεν παίζουν μπάλα.

Η Ντνίπρο θα παίξει εντός έδρας στο Κόζιτσε της Σλοβακίας. Οικονομικά και λόγω του πολέμου, δεν είναι δυνατή για να πείσει σπουδαίους ξένους να ενταχθούν στο δυναμικό της. Στηρίζεται κυρίως σε Ουκρανούς. Μέχρι τα ματς με τον Παναθηναϊκό μπορεί να ενισχθυθεί σημαντικά, μπορεί και να πουλήσει ορισμένους παίκτες. Να σημειωθεί ότι διεκδίκησε το πρωτάθλημα από τη Σαχτάρ, αλλά γνώρισε οδυνηρή ήττα εντός έδρας από την Βόρτσκλα και έχασε 3-0 από τη Σαχτάρ την προτελευταία αγωνιστική, τερματίζοντας δεύτερη στο -5 από τους πρωταθλητές.

Ομάδα της πλάκας δεν τη λες, αλλά όταν ο Παναθηναϊκός έχει φιλοδοξία να διακριθεί ξανά στην Ευρώπη, δεν μπορεί να φοβάται τη Ντνίπρο. Στην κατάσταση που είναι ο σύλλογος, ο οποίος προσπαθεί να ξαναβρεί τα πατήματά του κι εκτός συνόρων, δεν είναι υποχρέωση να μπει σε ομίλους του Champions League.

Όλα βήμα-βήμα. Αλλά το να περάσει έναν προκριματικό γύρο, χωρίς ουσιαστικά να παίξει εκτός έδρας και με μία ομάδα που διαλύθηκε για οικονομικούς λόγους κι επανιδρύθηκε πριν μερικά χρόνια, μοιάζει με υποχρέωση. Καταρχάς, μία πρόκριση θα τον οδηγήσει σε ομίλους Europa League μέχρι τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει και περισσότερη αυτοπεποίθηση και φυσικά χρήμα. Τα οφέλη όλοι τα γνωρίζουν. Είναι σημαντικό για τον Παναθηναϊκό να παίζει σερί ματς, για να γίνει πιο ανταγωνιστικός. Ο κόσμος θα διατηρηθεί ζεστός, τα διαρκείας θα αυξηθούν όλα θα είναι καλύτερα. Αντίθετα, με αποκλεισμό, θα αυξηθεί η πίεση. Και στο Europa League θα τον περιμένει η Σλάβια που τον απέκλεισε πέρσι.

Πάμε στον ΠΑΟΚ. Εκεί η κατάσταση είναι ακόμα πιο πιεστική. Ο ΠΑΟΚ τελείωσε τη σεζόν τέταρτος και χάνοντας ένα Κύπελλο, σε έναν τελικό που ήταν με αριθμητικό πλεονέκτημα από το 5’. Επίσης, πριν από έντεκα μήνες γνώρισε οδυνηρό αποκλεισμό από τη Λέφσκι Σόφιας, η οποία στη συνέχεια έμεινε έξω από ομάδα της Μάλτας… Οι οπαδοί είναι δυσαρεστημένοι και από τους πιθανούς αντιπάλους, η Μπεϊτάρ πιθανότατα είναι ενδεχομένως ο χειρότερος που μπορούσε να πέσει στους Θεσσαλονικείς.

Αλλά δεν νοείται στην τρίτη διοργάνωση της UEFA ο ΠΑΟΚ να πει αντίο τόσο νωρίς και ειδικά δεύτερη σεζόν. Θα είναι τεράστιο οικονομικό πλήγμα και ο Σαββίδης όσο κι αν έχει οικονομική δυνατότητα, δεν είναι απλό να καλύπτει συνεχώς ζημιές. Επιπλέον, γίνεται αντιληπτό ότι ένας νέος αποκλεισμός θα προκαλέσει κλυδωνισμούς, γκρίνια, εσωστρέφεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Ο Άρης θα παίξει με την Αραράτ από την Αρμενία ή την Εγνατία από την Αλβανία. Περιττό μετά τις ζημιές που έχει πάθει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, ότι πρέπει να περάσει. Αποκλείστηκε τα τελευταία χρόνια από τη Μόλντε, την Αστάνα, την Κοβαλίφκα. Και τις τρεις φορές, μάλιστα, είχε τις ρεβάνς στην έδρα του.

Όσο μειώνονται τα εισιτήρια για τις ελληνικές ομάδες, ο πέμπτος στην παρούσα φάση Άρης, θα πρέπει όχι απλά να κάνει προκρίσεις, αλλά να παίρνει νίκες, ώστε να είναι ισχυρός την επόμενη φορά, που θα βρεθεί σε προκριματικό. Γιατί αν πάθει ζημιά φέτος και ειδικά τόσο νωρίς, τότε μπορεί να κάνει μερικά χρόνια να βγει Ευρώπη και όταν το καταφέρει να μπει με τη βαθμολογία της χώρας… Θα είναι θετικό επίσης για την απόφαση που πήρε με την παραμονή του Τερζή να προχωρήσει. Διαφορετικά, με το καλημέρα ο Έλληνας τεχνικός θ’ αρχίσει να καίγεται.

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, γιατί τρεις προκρίσεις για Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Άρη στην παρούσα φάση είναι υποχρέωση. Καθήκον. Αν και κανονικά είναι υποχρέωση για όλους και τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ να μπουν σε ευρωπαϊκό όμιλο. Ας είναι και Europa League ή Conference League, αφού στην πορεία για Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Όποια ομάδα δεν μπει σε όμιλο ξεκάθαρα θα έχει αποτύχει… Πρώτα θα έχει κάνει κακό στην ίδια (οικονομικά κυρίως) και φυσικά και στη βαθμολογία της χώρας.