Ο τολμών δε νικά πάντα
i

© Intime

Ο τολμών δε νικά πάντα

Μπάμπης Τσιμπίδας 09:58 - 25.01.2024 / Ανανεώθηκε: 13:13 - 27.01.2024

Στα προηγούμενα παιχνίδια ο Φατίχ Τερίμ αποθεώθηκε για τις εμπνεύσεις και τα ρίσκα του. Κόντρα στον Ατρόμητο, οι επιλογές του Τούρκου δεν δικαιώθηκαν. Όμως έτσι είναι το ποδόσφαιρο με όσους ρισκάρουν... Γράφει ο Μπάμπης Τσιμπίδας.

Το αποτέλεσμα στον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου, ήταν ένα σοκ για τον Παναθηναϊκό. Όχι μόνο για το πρακτικό σκέλος, αφού θέτει σε αμφιβολία την πρόκριση του στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Διότι ας μην κρυβόμαστε: Αν ο Παναθηναϊκός αποκλειστεί από τον Ατρόμητο, έχοντας περάσει τον Ολυμπιακό στην προηγούμενη φάση μέσα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», τότε θα μιλάμε για μία αποτυχία πρώτου μεγέθους.

Εκτός από το προφανές κομμάτι, δηλαδή την ήττα σε ένα ευνοϊκό momentum, το γεγονός δυσκολεύει πάρα πολύ τον προγραμματισμό του Τριφυλλιού. Την Κυριακή ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, σε μία μονομαχία μεταξύ των δύο πρωτοπόρων. Την αμέσως επόμενη αγωνιστική, θα φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Ο αιώνιος αντίπαλός έχει ενισχυθεί και σίγουρα θα ψάξει την εκδίκηση του για όσα συνέβησαν στο Κύπελλο.

Εν μέσω όλων αυτών, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να μετατρέψει τη ρεβάνς στο Περιστέρι σε αγώνα ζωής ή θανάτου. Αντί να διευκολύνει τη ζωή του, πέταξε στα σκουπίδια μία μοναδική ευκαιρία, σε μία αναμέτρηση που άρχισε με ιδανικές προϋποθέσεις.

Πάντως για να μην τρέφουμε αυταπάτες και επειδή η συζήτηση για τις επιλογές του Τερίμ είναι πολύ μεγάλη, καλό είναι να αντιληφθούμε όλοι με τι ακριβώς έχουμε να κάνουμε. Ο Τούρκος είναι ένας καταξιωμένος προπονητής, στα 70 έτη του, με πλήρως διαμορφωμένη τη φιλοσοφία του. Δεν πρόκειται να την αναθεωρήσει εδώ στην Ελλάδα και ούτε έχει έρθει για να κάνει κάτι τέτοιο. Ο Τερίμ ανέλαβε τη δουλειά για να πετύχει με τον δικό του τρόπο. Με αυτόν που μεγαλούργησε στην πατρίδα του και όπως έχει μάθει να εργάζεται.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Τερίμ αποθεωνόταν για τη μεταμόρφωση του Γιάννη Κώτσιρα σε έναν μοντέρνο και επιδραστικό box-to-box μέσο και για το «βάφτισμα» του Σαμέτ Ακαϊντίν ως «φουνταριστού» απέναντι στον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Επιβάλλεται να καταστεί αντιληπτό από όλους, πως ένας άνθρωπος που ρισκάρει, δεν θα δικαιώνεται πάντα. Ναι και στον υπογράφοντα φάνηκε πολύ παράξενος ο «άξονας» των μετόπισθεν, που απαρτιζόταν από 3 ποδοσφαιριστές που δεν έχουν αγωνιστεί ξανά μαζί. Εκ των οποίων οι δύο είχαν μόνο μία προπόνηση με τους συμπαίκτες τους.

 Επειδή ο Ντραγκόβσκι και ο Ούγκο μόλις την Τρίτη πήραν μέρος στο πρόγραμμα του Τριφυλλιού. Ο δε Βραζιλιάνος στόπερ προέρχεται από προετοιμασία καλοκαιριού και μετρούσε μία 45λεπτή συμμετοχή στο φιλικό που έδωσε την προηγούμενη Τετάρτη η Μπαΐα με την Μπλάκμπερν Ρόβερς. Οπότε, για όλους τους υπόλοιπους, αυτές οι αποφάσεις μοιάζουν ακατανόητες. Για τον Τερίμ είναι απολύτως φυσιολογικές και το εξήγησε στη συνέντευξη τύπου.

Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και πλέον οι «πράσινοι» έχουν μόνο μία λύση: Να πάνε στην έδρα του Ατρομήτου και να διορθώσουν το σφάλμα τους. Στο ενδιάμεσο βέβαια, προέχει η αναμέτρηση στη Θεσσαλονίκη και η δυνατότητα για ένα εμφατικό διπλό. Το οποίο θα είναι και η πρώτη νίκη σε ντέρμπι στη φετινή σεζόν...