Η κορυφαία του παράσταση στο ΟΑΚΑ των μεγάλων ονείρων

Η κορυφαία του παράσταση στο ΟΑΚΑ των μεγάλων ονείρων

Ηλίας Λαλιώτης 00:59 - 12.01.2024 / Ανανεώθηκε: 01:35 - 12.01.2024

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ήταν ομάδα Final Four κόντρα στη Μονακό, γεμίσε ενθουσιασμό και προσδοκίες τον κόσμο του, μαζί με τον οποίο δείχνει ικανός να θέσει τις βάσεις για να τρυπήσει το ταβάνι του. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης.

Δεν πρόλαβαν να περάσουν παρά μονάχα κάποιες ώρες από τη νίκη επί της Αναντολού Εφές και την αναφορά που έκανα σε αυτή εδώ τη γωνιά για το μεγάλο στοίχημα των αμυντικών επιδόσεων που κέρδισε ο Εργκίν Αταμάν και ο Παναθηναϊκός φρόντισε να το επαναλάβει. Και μάλιστα στον μέγιστο βαθμό.

Απέναντι στην πολυδιαφημισμένη και ποιοτική Μονακό του Μάικ Τζέιμς, παίζοντας για 5η φορά μέσα σε διάστημα 9 ημερών (με Μπασκόνια, Βαλένθια, Περιστέρι και Εφές τα προηγούμενα τέσσερα) το Τριφύλλι έκανε με διαφορά την καλύτερη φετινή του εμφάνιση στην EuroLeague. Ισοπέδωσε την ομάδα του Πριγκιπάτου, την έβαλε τρεις νίκες από κάτω του, μιας και έχει και την ισοβαθμία με 2 στα 2 φέτος απέναντί της και στρογγυλοκάθεται στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Το κατάφερε μέσα από την φανταστική άμυνα του και το άψογα εκτελεσμένο πλάνο του Αταμάν. Μετά τους Τζόουνς της Βαλένθια, τον Λάρκιν της Εφες, «εξαφάνισε» και τον Τζέιμς, με μεγαλύτερο όπλο τον βιονικό Τζέριαν Γκραντ, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή με διαφορά ο καλύτερος αμυντικός της EuroLeague. Αλλά έχοντας κυρίως μια συνολικά καλοδουλεμένη μηχανή, με εξαιρετικά hedge outs των ψηλών του, που είχε ως αποτέλεσμα να διώξει την μπάλα από τα χέρια του Αμερικανού σκόρερ. Είχε 0 πόντους στο ημίχρονο, μόλις 4 στο τέλος της τρίτης περιόδου και συνολικά 11 όταν τα πάντα είχαν κριθεί.

Η άμυνα έβαλε τις προϋποθέσεις για τη μεγάλη νίκη, αλλά ο Ματίας Λεσόρ ήταν αυτός που τη σφράγισε. Ισοφάρισε το ρεκόρ καριέρας σε πόντους (23) που είχε πετύχει δυο μήνες νωρίτερα κόντρα στην Μπασκόνια και έσπασε αυτό της αξιολόγησης (42) που είχε από πέρυσι. Αλλά το κυριότερο είναι πως τον είδαμε να εξελίσσει το παιχνίδι του στα χέρια του Αταμάν. Στα δύο τελευταία ματς με Εφές και Μονακό μοίρασε άψογα την μπάλα και δεν πήγαινε με το κεφάλι κάτω προς το αντίπαλο καλάθι. Όπως είπε και ο Χρήστος Σερέλης στo Sportal EuroLeague Show ηταν ο playmaker του Παναθηναϊκού στο πρώτο ημίχρονο, φτάνοντας συνολικά τις 5 ασίστ, που είναι επίσης νέο ρεκόρ του στην EuroLeague. Όπως και τα 9 εύστοχα δίποντα που είχε.

Αυτή η μαγική εμφάνιση έκανε δικαιολογημένα τον κόσμο να ξεφύγει από τον ενθουσιασμό του. Τα συνθήματα για το 7ο ευρωπαϊκό και το Final Four του Βερολίνου κυριάρχησαν στα τελευταία λεπτά και το ΟΑΚΑ άρχισε να ξεχειλίζει από αισιοδοξία και μεγάλα όνειρα. Αυτή η ενέργεια μπορεί και να είναι το μυστικό για να γίνουν πραγματικότητα. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, δείχνει μέρος των μεγάλων του δυνατοτήτων, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς.

Θα πρέπει μέσα από την έδρα του να θέσει τις βάσεις για την εξασφάλιση μιας θέσης στην εξάδα αρχικά κι εν συνεχεία στην τετράδα ώστε να έχει πλεονέκτημα για το Final Four. Αρχής γενομένης από το ματς με την Παρτιζάν και πάλι στο ΟΑΚΑ, μιας ομάδας που έχει ανάλογους στόχους και με νίκη θα την βάλει κι αυτή από κάτω σε μια πιθανή ισοβαθμία.