Ο Αταμάν πέτυχε αυτό που πολλοί αμφισβητούσαν το καλοκαίρι

Εργκίν Αταμάν

Ο Αταμάν πέτυχε αυτό που πολλοί αμφισβητούσαν το καλοκαίρι

Ηλίας Λαλιώτης 19:16 - 10.01.2024

Ο Παναθηναϊκός AKTOR του Εργκίν Αταμάν ξεπερνά τη μπασκετική λογική με τις επιδόσεις του έως τώρα, δημιουργώντας μόνος του μια ιδανική ευκαιρία για να «κλειδώσει» από τον Ιανουάριο τον πρώτο του φετινό στόχο. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης

Ο Εργκίν Αταμάν δημιούργησε το καλοκαίρι που μας πέρασε μια ομάδα με πλούσιο ταλέντο. Έχοντας την απόλυτη στήριξη από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και γεμάτο πορτοφόλι γέμισε τον Παναθηναϊκό AKTOR με ποιοτικούς παίκτες που ξεχώριζαν για τις επιδόσεις τους δημιουργικά και επιθετικά.

Το έχουμε δει άλλωστε σε πολλά παιχνίδια, το είδαμε και κόντρα στην Εφές για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα του αγώνα. Απολαυστικό μπάσκετ, σκορ κατά βούλησε με τον Μάριους Γκριγκόνις να βρίσκεται σε μια από αυτές τις βραδιές που κανείς αντίπαλος δεν μπορεί να τον σταματήσει και τον Κώστα Σλούκα -αν και ανέτοιμο- να μοιράζει τη μια ασίστ μετά την άλλη και να γράφει ιστορία ξεπερνώντας τον Βασίλη Σπανούλη και ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση σε ασίστ στην ιστορία της EuroLeague.

Ένα ερώτημα που έθεταν πολλοί, όμως, το περασμένο καλοκαίρι (όχι μόνο φίλαθλοι, αλλά και άνθρωποι που ασχολούνται με το μπάσκετ) ήταν το πως θα καταφέρει αυτό το σύνολο με το αστείρευτο επιθετικό ταλέντο να παίξει άμυνα. Στα μισά της σεζόν ο Εργκίν Αταμάν έχει δώσει τις απαντήσεις του με εμφατικό τρόπο. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας μετά από 20 αγωνιστικές με ρεκόρ 12-8 έχοντας σημειώσει σπουδαίες νίκες χάρη στην αμυντική του προσπάθεια. Το έκανε στην τέταρτη περίοδο κόντρα στην Εφές, το έκανε στη Βαλένθια, το έκανε στο Μιλάνο, το έκανε στη Λυών και σε μια σειρά ακόμα αγώνων.

Με αυτόν τον τρόπο το Τριφύλλι έχει ήδη πετύχει μια αγωνιστική υπέρβαση που ξεπερνά τη μπασκετική λογική. Γιατί αυτές οι επιδόσεις και η παρουσία του στην πρώτη τετράδα της EuroLeague είναι ασυνήθιστη για μια νέα ομάδα με τόσες αλλαγές. Η οποία ταλαιπωρείται από το ξεκίνημα της σεζόν από ατυχίες και τραυματισμούς και επιθετικά βρίσκεται στο 70% των δυνατοτήτων της.

Ο Παναθηναϊκός ωστόσο με αυτή την υπέρβαση έχει δημιουργήσει και μια ιδανική συνθήκη για να «κλειδώσει» -σε μεγάλο βαθμό- μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες τον πρώτο στόχο της σεζόν. Την παρουσία του στα playoffs. Στα πρώτα τρία παιχνίδια του δεύτερου γύρου έκανε σχεδόν το καλύτερο δυνατό. Μπορεί να μην κέρδισε στη Βιτόρια, αλλά και με τη Μπασκόνια και με τις νίκες με Βαλένθια και Εφές κέρδισε και τις ισοβαθμίες. Μπροστά του έχει τρία παιχνίδια απέναντι σε άμεσες ανταγωνίστριες κι αν καταφέρει κάτι ανάλογο τότε θα είναι μεγάλο φαβορί για να είναι -αν όχι στην εξάδα- στις πρώτες 8 θέσεις και στα playoffs (πιστεύοντας πως έχοντας έστω και στα play in ως 7ος ή 8ος ένα τουλάχιστον παιχνίδι στην έδρα του για να μπει στην τελική 8άδα δεν θα χάσει την ευκαιρία).

Ο πρώτος «τελικός» είναι κόντρα στη Μονακό. Έχει την ευκαιρία να ζευγαρώσεις τις επιτυχίες του απέναντι στην ομάδα του Μάικ Τζέιμς και να την αφήσει ουσιαστικά τρεις νίκες πίσω του. Θα είναι πολύ δύσκολο απέναντι σε μια ομάδα με τρομερή ενέργεια, τη στιγμή που τέσσερις δικοί του παίκτες έπαιξαν για πάνω από 30 λεπτά απέναντι στην Εφές και ο Σλούκας δεν είναι στο 100%. Κόντρα σε Παρτιζάν που ακολουθεί στο ΟΑΚΑ, αλλά και με τη Μακάμπι στο Βελιγράδι θέλει απλά μια νίκη στην κανονική διάρκεια για να τις διατηρήσει από κάτω στη βαθμολογία και να έχει και την ισοβαθμιά, από τη στιγμή που είχε χάσει στην παράταση και από τις δύο.

Εύκολο για τον Παναθηναϊκό να κάνει το 3 στα 3 δεν θα είναι σε καμία περίπτωση, αλλά ο ίδιος έχει καταφέρει να κρατά μια χρυσή ευκαιρία στα χέρια του. Αν δεν το πετύχει δεν θα έχει βγει εκτός στόχου επ ουδενί, ωστόσο θα έχει δεδομένα μεγαλύτερη πίεση.