Με αυτόν τον Σλούκα πάει Φάιναλ Φορ!

Κώστας Σλούκας

i

Κώστας Σλούκας/©Intime

Με αυτόν τον Σλούκα πάει Φάιναλ Φορ!

Κώστας Σωτηρίου 13:11 - 01.03.2024 / Ανανεώθηκε: 13:16 - 01.03.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου γράφει για τον ηγέτη του Παναθηναϊκού, που καθοδήγησε μαεστρικά τους Πράσινους συνυπογράφοντας μια νίκη, που είχε να κατακτήσει το Τριφύλλι από την πρώτη θητεία του Αργύρη Πεδουλάκη στον πράσινο πάγκο!

Την τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός άλωσε την έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης, το ημερολόγιο έγραφε… 21 Μαρτίου 2013. Ήταν η πρώτη σεζόν μετά τα 13 χρόνια του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο διάδοχός του Αργύρης Πεδουλάκης επιχειρούσε να κτίσει μια ομάδα με πρωταρχικό στόχο να ανακτήσει τα εγχώρια σκήπτρα από τον Ολυμπιακό και να φτάσει όσο μακριά μπορούσε στην Ευρωλίγκα. Στο ρόστερ του Τριφυλλιού κυριαρχούσε ακόμη η προσωπικότητα του Δημήτρη Διαμαντίδη (14 π., 8 ασ.), ενώ την τετράδα των κορυφαίων εκείνο το βράδυ συμπλήρωναν οι Κώστας Τσαρτσαρής (16 π.), Ρόκο Ούκιτς (12 π., 6 ρ.) και Στεφάν Λάσμε (10 π., 5 ρ.), ή… Λασμέ, όπως τον έλεγε ο Πεδουλάκης!

Ακόμη και το γήπεδο της Ρεάλ είχε άλλο όνομα και αντί για «Wizink Center», κρατούσε το βαφτιστικό «Palacio De Deportes De La Comunidad De Madrid», που ήταν γλωσσοδέτης, όταν θέλαμε να το αναφέρουμε στις ραδιοφωνικές μεταδόσεις της ΕΡΑ Σπορ. Ένδεκα χρόνια πέρασαν από εκείνο το βράδυ και μάλιστα έτυχε να βρίσκομαι στην Μαδρίτη για να μεταδώσω την αναμέτρηση και να ακούσω τον πάντα φειδωλό Μάνο Παπαδόπουλο να λέει έξω από το ξενοδοχείο της αποστολής ότι «με τέτοιες εμφανίσεις μπορούμε να πάμε στο Φάιναλ Φορ». Η ευφορία ήταν ανάλογη με τις χθεσινές (29/2) εικόνες, που κατέγραψε ο φακός στα αποδυτήρια του Τριφυλλιού.

Τελικά, αυτός ο μεγάλος στόχος, στην πρώτη σεζόν του Πεδουλάκη στον πράσινο πάγκο, έμεινε ανεκπλήρωτος για μια νίκη. Τα πλέι οφ της σεζόν 2012-13 έμειναν στην ιστορία χάρη σε εκείνο το μυθικό τρίποντο του Διαμαντίδη μπροστά στον θηριώδη Νέιτ Τζαγουάι, ο Παναθηναϊκός έκανε το 1-1 στο «Παλάου Μπλαουγκράνα», αλλά η Μπάρτσα πήρε μια νίκη στην Αθήνα, ισοφάρισε τη σειρά (2-2) και έκανε το 3-2 στην έδρα της στερώντας από τους Πράσινους το εισιτήριο για το Φάιναλ Φορ του Λονδίνου, όπου πανηγύρισε την κούπα αποδίδοντας φοβερό μπάσκετ ο Ολυμπιακός!    

Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν. Επιστροφή στο παρόν και στη μεγάλη νίκη (86-97) του Παναθηναϊκού στο σπίτι της «Βασίλισσας», όπου η Ρεάλ είχε να χάσει εντός έδρας ευρωπαϊκό αγώνα από… πέρυσι! Και συγκεκριμένα από την «κλοτσοπατινάδα» με την Παρτίζαν Βελιγραδίου στο Game 2 των πλέι οφ στις 27 Απριλίου 2023! Δέκα μήνες είχε να ηττηθεί στην έδρα της και την κέρδισε ο Παναθηναϊκός βγάζοντας αντίδραση μετά την απώλεια του Κυπέλλου Ελλάδος, κάτι που έρχεται σε αντιπαραβολή με την κατάκτηση του «Copa del Rey» από την Ρεάλ. Όλα μετράνε σε μια εξίσωση, αλλά το βασικότερο στα ομαδικά σπορ είναι η πνευματική ετοιμότητα και η ψυχολογία! Και αυτά τα δύο στοιχεία τα είχε ο Παναθηναϊκός στην Μαδρίτη, κάτι που φυσικά πιστώνεται στον κόουτς Άταμαν, ενώ του χρεώθηκε στην Κρήτη. That’s life.

Ο Παναθηναϊκός, όμως, είχε και… Σλούκα! Τον κανονικό Σλούκα. Αυτόν, που με δικό του νικητήριο καλάθι μπροστά από τον Ταβάρες είχε ρίξει στο καναβάτσο την Ρεάλ πανηγυρίζοντας ακόμη μια νίκη με τη φανέλα του Ολυμπιακού στις 19 Οκτωβρίου 2022 (σκορ 87-89). Για την ιστορία, η τότε εμφάνισή του (14 π., 4 ρ., 7 ασ.) έμοιαζε με αυτή που κατέγραψε πριν από μερικές ώρες (16 π., 3 ρ., 6 ασ.), και δικαιωματικά ο κόουτς Άταμαν του έπλεξε το εγκώμιο χρησιμοποιώντας λέξεις, που σπάνια επιστρατεύουν οι προπονητές στα ομαδικά σπορ.

«Ήταν φανταστική η εμφάνιση του Κώστα Σλούκα, μετά από μία περίοδο που ήταν τραυματίας. Επέστρεψε και παίζουμε το δικό του μπάσκετ, με τον τρόπο που ελέγχει το παιχνίδι, που σκοράρει, που μοιράζει ασίστ», υπερθεμάτισε ο Τούρκος προπονητής αποθεώνοντας τον αρχηγό του Παναθηναϊκού, ο οποίος -δεν ξέρω πόσοι το πρόσεξαν- ώθησε ακόμη και τον «πιστολέρο» Κέντρικ Ναν να.. κάνει στην άκρη και να του δώσει την μπάλα σε κάποιες κρίσιμες επιθέσεις, όταν ο ίδιος είχε μπλέξει στην άμυνα του Γκαμπριέλ Ντεκ και ο Σλούκας έδειχνε «καυτός».

Με απλές κουβέντες αυτό λέγεται σεβασμός και αναγνώριση για να έλθει φυσικά η αποκάλυψη/παραδοχή διά στόματος του Σλούκα ότι «προσπάθησα να μπω πιο γρήγορα και έπαθα υποτροπή κάνοντας πιο πολύ κακό στην ομάδα, παρά τη βοηθούσα» εννοώντας προφανώς τη βιαστική επιστροφή του στον αγώνα πρωταθλήματος με τον Άρη.

Εν κατακλείδι, με αυτή τη νίκη και με αυτό τον Σλούκα, ο Παναθηναϊκός δικαιούται να ονειρεύεται όχι μόνο την πρώτη τετράδα, αλλά και το Φάιναλ Φορ του Βερολίνου. Διότι, ο Σλούκας έχει ξαναπερπατήσει αυτό τον δρόμο και τον ξέρει καλά. Αφήστε, που της το φύλαγε της Ρεάλ από τον περυσινό χαμένο τελικό με τον Ολυμπιακό. Ποιος ξέρει; Σλούκας και Ρεάλ έχουν ακόμη διαφορές να λύσουν. Και όπως δήλωσε ο υπέρ-ενθουσιώδης Άταμαν «ελπίζω να συναντηθούμε με τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό της EuroLeague». Σε δύο μήνες θα το γνωρίζουμε…