Όταν ο Γκραν Μάστερ του ευρωπαϊκού μπάσκετ «συναντήθηκε» με την πιο βαριά φανέλα της Ευρώπης

Όταν ο Γκραν Μάστερ του ευρωπαϊκού μπάσκετ «συναντήθηκε» με την πιο βαριά φανέλα της Ευρώπης

Ηλίας Λαλιώτης 08:00 - 25.05.2024 / Ανανεώθηκε: 10:16 - 29.05.2024

Ο Εργκίν Αταμάν κατέθεσε τα διαπιστευτήρια του στον ημιτελικό του Final 4 του Βερολίνου και οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον 8ο ευρωπαϊκό τελικό του, μετά από 13 χρόνια! Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης.

Ο Παναθηναϊκός είναι ξανά ΕΔΩ! Όχι απλά είναι στην ελίτ της Ευρώπης μετά από 12 χρόνια, αλλά διεκδικεί την κορυφή της μετά το 2011 και το έκτο ευρωπαϊκό στη Βαρκελώνη!

Η «πείνα» για την οποία όλοι μίλαγαν τις προηγούμενες ημέρες, το μάτι που γυάλιζε από την αναχώρηση της Αθήνας μέχρι και το Βερολίνο βγήκε στο παρκέ με το... καλησπέρα του ημιτελικού κόντρα τη Φενέρ (12-0 στα πρώτα 5 λεπτά) και ο Εργκίν Αταμάν είπε και το... καλή βραδιά στο τέλος!

Από την αρχή σεζόν ο Τούρκος τεχνικός μιλούσε για Final 4 και κάποιοι ήθελαν να τον βγάλουν «τρελό του χωριού». Έκανε αναφορές στο 7ο ευρωπαϊκό και την Πέμπτη (23/5) το υποσχέθηκε και επίσημα στον κόσμο της ομάδας. Ε, λοιπόν, αυτός ήταν που φρόντισε ώστε ο Παναθηναϊκός να βρίσκεται στο μεγαλύτερο ραντεβού της χρονιάς.

H συνάντηση του Αταμάν με τον Γιαννακόπουλο πάνω στο παρκέ: «Ένα ακόμα» είπαν ο ένας στον άλλον! (vid)
EUROLEAGUE

21:32 - 24.05.2024

H συνάντηση του Αταμάν με τον Γιαννακόπουλο πάνω στο παρκέ: «Ένα ακόμα» είπαν ο ένας στον άλλον! (vid)

Με το που ολοκληρώθηκε η νίκη του Παναθηναϊκού επί της Φενέρμπαχτσε, ο προπονητής της ομάδας, Εργκίν Αταμάν πήγε προς τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και του είπε «ένα ακόμα». Μετά πανηγύρισαν μαζί και ο Τούρκος αγκάλιασε τον γιό του!

Ο Εργκίν Αταμάν «έδεσε κόμπο» τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και οδήγησε την ομάδα του έτσι όπως ακριβώς είχε πει στην κάμερα του Sportal πριν από μία εβδομάδα. Μέσω της καλύτερης άμυνας της EuroLeague, όπως την είχε χαρακτηρίσει. Στο ξεκίνημα του αγώνα μπέρδεψε τον Σάρας με τις αλλαγές στην άμυνα, που δεν συνηθίζει. Πήρε μια σημαντική διαφορά, την οποία οι παίκτες του δεν διαχειριίστηκαν σωστά μόνο στα τελευταία τρία λεπτά του ημιχρόνου. Και κυρίως ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, που είχε δύο λάθες επιλογές με αποτέλεσμα να κάνει έξαλλο τον προπονητή του.

Στην τρίτη περίοδο, όταν η Φενέρ άρχισε να βρίσκει ρυθμό στην επίθεση, έκανε κάτι που λίγοι προπονητές θα τολμούσαν. Αλλά ήταν πιστός στο πλάνο του και ήξερε πως η άμυνα θα του έδινε τη νίκη. Επέμεινε και δικαιώθηκε. Έριξε στο παρκέ μια πεντάδα εξολοθρευτών (Γκραντ, Καλαϊτζάκης, Παπαπέτρου, Μήτογλου και Αντετοκούνμπο), η οποία έκοψε τις ορέξεις των Τούρκων για την πρώτη προσπέραση.

Ο X-Factor του πρώτου ημιτελικού στο φετινό Final-4 Γιώργος Καλαϊτζάκης εκμεταλλεύτηκε κάθε δευτερόλεπτο που του έδωσε ο δίκαιος Αταμάν σε ένα κρίσιμο σημείο και με το τρίποντο του αγώνα έστειλε τη διαφορά στο +6 στο τέλος της τρίτης περιόδου. Αυτό το σχήμα έδωσε στο Τριφύλλι ένα προβάδισμα 10 πόντων, για να έρθει ένα κοντό σχήμα από τον Τούρκο τεχνικό να στείλει οριστικά τον Παναθηναϊκό στο μεγάλο ραντεβού της Κυριακής (26/5, 21:00).

Φόβος και τρόμος ο Παναθηναϊκός, ρεσιτάλ Αταμάν: Διέλυσε τη Φενέρ και επιστρέφει σε τελικό 13 χρόνια μετά τη Βαρκελώνη
EUROLEAGUE

21:15 - 24.05.2024

Φόβος και τρόμος ο Παναθηναϊκός, ρεσιτάλ Αταμάν: Διέλυσε τη Φενέρ και επιστρέφει σε τελικό 13 χρόνια μετά τη Βαρκελώνη

Ένας επιβλητικός Παναθηναϊκός έκανε... σκόνη την Φενέρμπαχτσε στον ημιτελικό (73-57), έκλεισε θέση στον μεγάλο τελικό της Euroleague και πάει για να ράψει το έβδομο αστέρι. Ρεσιτάλ Αταμάν, έδεσε κόμπο τον Γιασικεβίτσιους.

Με μια μοναδική παράσταση του Εργκίν Αταμάν, του καλύτερου προπονητή της τελευταίας 5ετίας. Μια παράσταση ενός Γκραν Μάστερ όπως θα έλεγαν και οι λάτρεις του σκάκι.

Η παρουσία του οποίυ ήρθε να δέσει άψογα στην ομάδα με την πιο βαριά φανέλα της Ευρώπης τα τελευταία 30 χρόνια. Ο αυριανός θα είναι ο 8ος τελικός στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Στους προηγούμενους 7 έχει κερδίσει τους 6 κι έχασε μόνο αυτόν για την Σουπρολίγκα κόντρα στη Μακάμπι. Ποσοστό που δείχνει το πνεύμα νικητή που έχει ο σύλλογος. Το οποίο είχε και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος ήταν προπονητής στους 6 από τους προηγούμενους 7 τελικούς.

Όπως έχει το πνεύμα νικητή και ο Εργκίν Αταμάν...

ΥΓ. Η Ρεάλ έδειξε τη δύναμή της στον δεύτερο ημιτελικό, αλλά ο Παναθηναϊκός έχει δείξει πρόσφατα πως έχει τον τρόπο. Και πιθανότατα μετά τους 4.000 οπαδούς που είχε μαζί του στον ημιτελικό, θα έχει τους υπερδιπλάσιους την Κυριακή (26/5).