Πράσινοι «καμικάζι», ερυθρόλευκο «χαρακίρι»!

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός

i

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός/ ©Intime

Πράσινοι «καμικάζι», ερυθρόλευκο «χαρακίρι»!

Στέφανος Αβραμίδης 14:46 - 10.04.2023 / Ανανεώθηκε: 14:47 - 10.04.2023

Έξι αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός φώναξε «αέρα» στο ντέρμπι της Λεωφόρου και παρέσυρε τον Ολυμπιακό, σε τέτοιας φύσης ποδοσφαιρικές μάχες χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα από απλά...ποδόσφαιρο!

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 2-0 το βράδυ της Κυριακής στη Λεωφόρο ή, αλλιώς, η εκδίκηση του «κλισέ»! Κι αυτό γιατί δεν υπήρξε ούτε ένα στερεότυπο σε σχέση με τα ντέρμπι που να μη δικαιωθεί, αυτοί που επίσης δικαιώθηκαν, και το άξιζαν 100% με την εικόνα τους, ήταν οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς!

Ξεχωρίζω, ή προτάσσω αν θέλετε, τους ποδοσφαιριστές γιατί αυτό ακριβώς έκανε και ο προπονητής τους, ήταν πολύ ξεκάθαρη η τοποθέτησή του στις καθιερωμένες δηλώσεις του με την ολοκλήρωση του παιχνιδιού! Άφησε κατά μέρος, για αργότερα ή και ποτέ, τις όποιες αναφορές σε θέματα τακτικής, στρατηγικής, αγωνιστικού σχεδίου και στάθηκε στο...ανθρώπινο του πράγματος!

Στάθηκε στην ένταση, την ενέργεια, τη θέληση, τη διάθεση, τη «λύσσα» όλων όσων, είτε στο αρχικό σχήμα είτε από τον πάγκο, έριξε στο χορτάρι, νάτα τα «κλισέ» που κατήγαγαν περήφανο θρίαμβο! Όσοι βρεθήκαμε στο «Απόστολος Νικολαΐδης» το διακρίναμε από το πρώτο λεπτό, από το πρώτο δευτερόλεπτο!

Οι μεν γηπεδούχοι, με το πρώτο σφύριγμα του, παρεμπιπτόντως άψογου, Κάρλος ντελ Θέρρο Γκράντε όρμησαν σα θηρία να κατασπαράξουν, ποδοσφαιρικά, τον αντίπαλο, οι δε φιλοξενούμενοι έμοιαζαν να ψελλίζουν κάτι του τύπου «μισό λεπτό ρε παιδιά, να το συζητήσουμε λίγο!»

Όρεξη για συζητήσεις και διαπραγματεύσεις από πλευράς Παναθηναϊκού δεν υπήρξε ποτέ, η ούτως ή άλλως αυτοαναφλεγόμενη εξέδρα πύρωσε ακόμη περισσότερο εισπράττοντας τη διάθεση των δικών της παιδιών, το κλίμα εντός και εκτός τεσσάρων γραμμών έμοιαζε, και ήταν, αφόρητο για την ομάδα του Ανιγκό!

Τα δύο γκολ που έκριναν εν τέλει και το ματς ήρθαν σχεδόν νομοτελειακά, σε αμφότερες τις περιπτώσεις απολύτως καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα σοβαρότατα λάθη από πλευράς Ολυμπιακού! Ακόμη κι αν έμοιαζαν, δεν ήταν ατομικά, δεν ήταν αποκομμένα από το συνολικό αφήγημα του παιχνιδιού, δεν ήταν «ατυχήματα»!

Προκλήθηκαν ουσιαστικά, τόσο η αναιμική επαφή του Παπασταθόπουλου με την μπάλα που έγινε ασίστ για τον Σπόραρ όσο και η...στραβοκεφαλιά του Ελ Αραμπί που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Πασχαλάκη, από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα!

Από τις πιεστικές συνθήκες που φρόντισαν να διαμορφώσουν σε όλα τα επίπεδα, κυρίως πνευματικό και ψυχολογικό, οι «πράσινοι», πηγαίνοντας πρώτοι και βγαίνοντας νικητές σε όλες, ή σχεδόν όλες τις μονομαχίες, «σπρώχνοντας» με κάθε ικμάδα της δύναμής τους και με κάθε τρόπο το παιχνίδι στο αμυντικό τρίτο του αντιπάλου!

Στριμώχνοντας ολοένα και περισσότερο τους Πειραιώτες, δείχνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πόσο περισσότερο το ήθελαν και πόσο περισσότερο το είχαν ανάγκη, πόσο καλύτερα προετοιμασμένοι αλλά και πόσο πιο πολύ αποφασισμένοι ήταν για το αποτέλεσμα που θα τους κρατούσε στην κορυφή!

Σε... όλα τα παραπάνω το μόνο που είχε να αντιπαρατάξει ο Ολυμπιακός ήταν κάποιες, σκόρπιες, στιγμές ποιότητας στο παιχνίδι του, κυρίως από τον Φορτούνη, μεγάλη διάθεση πρωτοβουλίας αλλά φτωχά αποτελέσματα δημιουργίας από τον Εμβιλά, ατελείωτα χιλιόμετρα, αλλά άνευ.... βοηθείας, στην αριστερή πτέρυγα από τον Ρέαμπτσιουκ!

Με τους «ερυθρόλευκους» να εμφανίζονται στο παιχνίδι της χρονιάς... μέχρι το επόμενο, τουλάχιστον έτσι ακριβώς το εξέλαβε, γι' αυτό το έκανε δικό του από την αρχή ο Παναθηναϊκός, με δεύτερες σκέψεις! Δεύτερες σκέψεις που εκπορεύονταν ή επικοινωνούνταν από τον πάγκο, έτσι εξηγούνται ίσως και κάποιες επιλογές στην ενδεκάδα! Δεύτερες σκέψεις που εντοπίζονταν στους κόλπους των πρωταθλητών και τις μέρες που προηγήθηκαν του ματς! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς το ότι ο πρώτος σκόρερ της φετινής Σουπερλίγκ, Σεντρίκ Μπακαμπού, είπε στον Ζοζέ Ανιγκό όπως ο ίδιος ο Γάλλος τεχνικός αποκάλυψε στη συνέντευξη Τύπου, πως ένιωθε κουρασμένος για... ενδεκάδα!

Και πιστέψτε με, καμία διάθεση δεν έχω να δείξω τον Κονγκολέζο σέντερ φορ με το δάχτυλο, κάθε άλλο! Επαφίεται άλλωστε στην ίδια την ομάδα να εκπέμψει εσωτερικά στο build up ενός τόσο κρίσιμου παιχνιδιού τέτοιου είδους μηνύματα, do or die λένε στην Αγγλία, που κανένας από τους ποδοσφαιριστές της να μην σκέφτεται καν ούτε βήμα πίσω! Να καταλαβαίνουν όλοι από αυτά που συμβαίνουν γύρω τους, να συνειδητοποιούν το οριακό της κατάστασης, να μαζεύουν τα κομμάτια τους και να βγαίνουν μπροστά απλά διαπιστώνοντας πως δεν έχουν άλλη επιλογή, τώρα ή ποτέ! Αυτόν ακριβώς το χαρακτήρα είχε, νομίζω κανείς δε θα διαφωνήσει, τον είδαμε να...ξεδιπλώνεται στο χορτάρι, το τριήμερο της προετοιμασίας για τον Παναθηναϊκό!

Και έτσι ακριβώς, παρά τη σχετική, αν όχι απόλυτη, στατιστική ισορροπία στο ντέρμπι, οι «πράσινοι» κυριάρχησαν και πήραν πανάξια, ίσως και ευκολότερη απ' ότι και οι ίδιοι θα περίμεναν, νίκη! Εμπιστεύτηκαν, «αγκάλιασαν» μη σας πω τα κλισέ και δεν το μετάνιωσαν, στα ντέρμπι μετράνε πολύ περισσότερο...αυτά που δε μετριούνται! Αν δεν το πιστεύετε, ρωτήστε τον Ιβάν!

Tags: