Το «βάλτο αγόρι μου» του Μάριους Γκριγκόνις μπορεί να γυρίσει τον διακόπτη ολόκληρης χρονιάς!

Μάριους Γκριγκόνις

Το «βάλτο αγόρι μου» του Μάριους Γκριγκόνις μπορεί να γυρίσει τον διακόπτη ολόκληρης χρονιάς!

Κώστας Σωτηρίου 11:31 - 21.12.2023 / Ανανεώθηκε: 11:32 - 21.12.2023

Ο Κώστας Σωτηρίου γράφει για το απίστευτο «buzzer beater» του Λιθουανού στο Πριγκιπάτο και επιχειρεί ένα ταξίδι στον χρόνο ανακαλώντας στη μνήμη τον ιστορικό ημιτελικό Ελλάδας - Γαλλίας στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου!

«Who’s gonna be the man? All confident, all shooters! Mitoglou turns, Grigonis for the win. Bang!». Μέσα από την έκσταση του σπίκερ της Euroleague, ξεπηδούν δύο αλήθειες για τον φετινό Παναθηναϊκό! Προσέξτε τα λόγια του: «Ποιος θα είναι ο ήρωας; Όλοι έχουν αυτοπεποίθηση, όλοι είναι σουτέρ! Ο Μήτογλου γυρίζει, ο Γκριγκόνις για τη νίκη! Μπαμ!». Οι έννοιες ήρωας, αυτοπεποίθηση και σουτέρ ξεχωρίζουν. Μήπως έτσι δεν κτίζονται οι (μεγάλες) ομάδες; Με ήρωες, που αγωνίζονται με αυτοπεποίθηση και βάζουν τα μεγάλα σουτ για να κατακτήσουν μικρούς (στην αρχή) και εν συνεχεία υψηλούς στόχους.

Η αυτοπεποίθηση πηγάζει (και) από την παρουσία του Έργκιν Άταμαν, ο οποίος μερικές ώρες πριν από την… αποστολή αυτοκτονίας -για τους περισσότερους- με την Μονακό στο Πριγκιπάτο είχε φροντίσει να υπενθυμίσει σε παίκτες και αντιπάλους ότι «αφού ο Παναθηναϊκός νίκησε εκτός έδρας τον Ολυμπιακό, μπορεί να νικήσει παντού!». Και επιπροσθέτως, στο σχήμα που χρησιμοποίησε ο Τούρκος προπονητής στο καθοριστικό play 2,5’’ πριν από το φινάλε, είναι πράγματι όλοι σουτέρ και κάλλιστα ο καθένας θα μπορούσε να πάρει το κρίσιμο σουτ: Σλούκας, Ναν, Γκριγκόνις, Γκραντ, Μήτογλου. Ή μήπως όχι;

Την ευθύνη τελικά πήρε ο Λιθουανός, για τον οποίο δεν χρειάζεται να ξαναγράψουμε ότι πέρυσι θεωρήθηκε… τελειωμένος από τον Ντέγιαν Ράντονιτς σε ένα ρεσιτάλ απρέπειας, που με ένα μαγικό «buzzer beater» ξάπλωσε την Μονακό στο καναβάτσο αναγκάζοντας τον Μάικ Τζέιμς να χτυπήσει λυσσασμένα την μπάλα στη βάση της μπασκέτας. Και πώς να μην αντιδράσει με θυμό ο χαρισματικός ηγέτης των Μονεγάσκων, από τη στιγμή, που οι συμπαίκτες του και ειδικά ο Έλι Οκόμπο υπέπεσαν σε επικές γκάφες «χαρίζοντας» το ματς στον Παναθηναϊκό.

Συνειρμικά, βλέποντας τον Γκριγκόνις να λυτρώνει τον Παναθηναϊκό συνυπογράφοντας την πρώτη νίκη (90-91) του ΠΑΟ επί της Μονακό έπειτα τέσσερις σερί ήττες, σκέφτηκα ότι η ανατροπή του Τριφυλλιού στο Πριγκιπάτο θύμισε το επικό τέλος στον ιστορικό ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ 2005, όπου οι θύτες ήταν πάλι Έλληνες και τα θύματα πάλι Γάλλοι, που έκαναν τη μια γκάφα μετά την άλλη για να χάσουν το ματς και την πρόκριση στον τελικό. Αυτή τη φορά, το… βάλτο αγόρι μου συνόδευσε την τρίποντη βόμβα του Γκριγκόνις, με τον Λιθουανό σε ρόλο Διαμαντίδη και τον Μήτογλου σε ρόλο Ζήση!

Βέβαια, για να ανατραπεί το σκηνικό, και οι πολυμήχανοι Έλληνες τα έκαναν όλα σωστά, όπως και στον αξέχαστο ημιτελικό του Βελιγραδίου. Με πρώτο και καλύτερο τον Κώστα Σλούκα, ο οποίος δεν ξοδεύει παρά μόνο… 5’’ για να μειώσει σε 88-86 στα 47’’ για να ακολουθήσει το κλέψιμο του Ματιάς Λεσόρ στην επαναφορά του Οκόμπο και το καλάθι της ισοφάρισης στα 20’’. Σαφώς, δεν θα γραφόταν ποτέ τέτοιος επίλογος στην έδρα της Μονακό, αν δεν υπήρχε ο Κέντρικ Ναν, ο ορισμός του cold-blooded τύπου, που σκόραρε και τους 14 πόντους του, όταν η μπάλα έκαιγε στην τέταρτη περίοδο.

Προσθέστε και τα δύο συνεχόμενα τρίποντα του Λούκα Βιλντόσα τρία λεπτά πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου, διότι χωρίς αυτά τα σουτ, ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορούσε να ανατρέψει διαφορά 15 πόντων (60-45, στο 25΄). Και φυσικά, την τεράστια προσπάθεια των Λεσόρ και Μήτογλου, που έδωσαν μεγάλες μάχες με τους αθλητικούς ψηλούς της Μονακό.

Εδώ έγκειται και η μεγάλη διαφορά της φετινής από τις προηγούμενες εκδοχές του Παναθηναϊκού. Το φετινό ρόστερ, που διαχειρίζεται ο κόουτς Άταμαν έχει υπέρμετρο ταλέντο, για αυτό πολλές φορές ο Τούρκος δυσκολεύεται να διαλέξει τους παίκτες για να κλείσει ένα ματς. Στην άμυνα, αν θέλουμε να τα λέμε όλα, οι Πράσινοι έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, ενώ σπάνια βγάζουν σκληράδα. Στην επίθεση, ωστόσο, πού σε πονεί και πού σε σφάζει! Τη μια είναι ο Σλούκας, την άλλη ο Ναν, την τρίτη ο Γκριγκόνις, την τέταρτη ο Βιλντόσα. «All shooters», όπως επεσήμανε και ο σπίκερ του Euroleague TV στην τελευταία επίθεση. Μια άλλη φορά, θα αναδειχθεί MVP ο Μήτογλου ή ακόμη και ο Γκραντ, ενώ στο (πολύ) βάθος υπάρχει και ο Χουάντσο!

Μένει να αποδειχθεί αυτό στο μέλλον, ωστόσο τέτοιες νίκες γυρίζουν τον διακόπτη όχι μόνο της ψυχολογίας, αλλά… μιας ολόκληρης χρονιάς! Τόσο σημαντική φαίνεται πως είναι η επικράτηση επί της Μονακό στο Πριγκιπάτο και πλέον το μομέντουμ ανήκει στους Πράσινους, οι οποίοι θα ταξιδέψουν με άλλη αυτοπεποίθηση στο Μιλάνο για τη σκληρή μάχη με την ανεβασμένη Αρμάνι του Έτορε Μεσίνα. Που μπορεί να αγωνίζεται χωρίς τον Νίκολα Μίροτιτς και χωρίς κλασικό πόιντ γκαρντ, μετά την περιθωριοποίηση του Κέβιν Πάνγκος, ωστόσο διαθέτει ό,τι ακριβώς και ο Παναθηναϊκός: βαριά φανέλα και υπερηφάνεια!

Sportal Euroleague Show: Ο Γκριγκόνις τιμώρησε τον γκαφατζή Οκόμπο - ΜΥΘΙΚΟ «διπλό» του Παναθηναϊκού στο Πριγκιπάτο με ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ φινάλε!