Συνελήφθη ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες κι εξουδετερώθηκε από την Αστυνομία

Συνελήφθη ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες κι εξουδετερώθηκε από την Αστυνομία

Sportal newsroom 09:16 - 17.10.2023 / Ανανεώθηκε: 10:52 - 17.10.2023

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στο Βέλγιο, οι Αρχές συνέλαβαν τον δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης που έγινε το βράδυ της Δευτέρας (16/10) στις Βρυξέλλες, ο οποίος άνοιξε πυρ και σκότωσε δύο Σουηδούς και τραυμάτισε έναν ακόμη.

«Ένας άνδρας που θεωρείται ύποπτος ότι είναι ο δράστης των Βρυξελλών μόλις συνελήφθη», ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία. Τα βελγικά Mέσα ενημέρωσης διαβεβαιώνουν ότι ο ύποπτος εντοπίστηκε σε ένα καφέ στην περιοχή Σέρμπεεκ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ωστόσο ότι έπεσε νεκρός έπειτα από πυρά της Αστυνομίας.

«Η αστυνομία άνοιξε πυρ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας, Έρικ Βαν Ντούιζ. Αυτό έχει πλέον επιβεβαιωθεί κι από το υπουργείο Εσωτερικών ενώ στο σημείο βρέθηκε και το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις.

Ο δράστης της επίθεσης με απολογισμό τουλάχιστον δύο νεκρούς το βράδυ της Δευτέρα (16/10) στις Βρυξέλλες ήταν άφαντος, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο νωρίτερα το πρωί της Τρίτης (17/8). Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα οι Αρχές κατάφεραν να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν.

Ο προκριματικός αγώνας του Euro 2024 μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας διεκόπη στο ημίχρονο, όταν ο συγκεκριμένος 45χρονος Τυνήσιος άνοιξε πυρ στο κέντρο της πόλης σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας έναν ακόμα πριν από την έναρξη της αναμέτρησης. 

Οι φίλαθλοι παρέμειναν εντός του γηπέδου για σχεδόν δυόμισι ώρες καθώς ο αγώνας διεξαγόταν περίπου πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας και περισσότεροι από 35.000 οπαδοί παρακολούθησαν την αναμέτρηση.

Ο ένοπλος Τυνήσιος, ήταν γνωστός στις Αρχές, καθώς είχε ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019. Έλαβε αρνητική απάντηση ένα χρόνο αργότερα και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Η εντολή να εγκαταλείψει την επικράτεια δεν μπορούσε ποτέ να του επίδοθεί, καθώς ο άνδρας που μέχρι τότε ήταν γνωστός στην αστυνομία για εμπορία ανθρώπων, παράνομη διαμονή και κίνδυνο της κρατικής ασφάλειας, δεν έμεινε ποτέ σε κέντρο ασύλου και, επομένως, ο εντοπισμός του ήταν αδύνατος.

Λίντελοφ: «Το γήπεδο ήταν το πιο ασφαλές μέρος - Ως αρχηγός πήρα την πρωτοβουλία να φύγουμε»
EURO

09:05 - 17.10.2023

Λίντελοφ: «Το γήπεδο ήταν το πιο ασφαλές μέρος - Ως αρχηγός πήρα την πρωτοβουλία να φύγουμε»

Ο κεντρικός αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αρχηγός της Εθνικής ομάδας της Σουηδίας, Βίκτορ Λίντελοφ, μίλησε για τα όσα δραματικά έζησε εκείνος και οι συμπαίκτες του μετά την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στις Βρυξέλλες.

 Το 2016, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την Τυνησία ανέφεραν ένα ριζοσπαστικοποιημένο προφίλ και την επιθυμία του να ενταχθεί στη τζιχάντ. Αλλά αυτή ήταν, εκείνη την εποχή, μία από τις δεκάδες αναφορές στο πλαίσιο των επιθέσεων στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες και δεν είχε γίνει τίποτα εκείνη τη στιγμή, επιβεβαίωσε ο Βαν Κουίκενμπορν.