Άφαντος ο δράστης της διπλής δολοφονίας, σε συναγερμό οι Βρυξέλλες (vids)

Ο δράστης

Άφαντος ο δράστης της διπλής δολοφονίας, σε συναγερμό οι Βρυξέλλες (vids)

Κώστας Τόπας 09:07 - 17.10.2023

Ο δράστης της επίθεσης με απολογισμό τουλάχιστον δύο νεκρούς το βράδυ της Δευτέρας (17/10) στις Βρυξέλλες, παραμένει άφαντος.

Ο προκριματικός αγώνας του Euro 2024 μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας διεκόπη στο ημίχρονο, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ στο κέντρο της πόλης σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας έναν ακόμα πριν από την έναρξη της αναμέτρησης.

Οι φίλαθλοι παρέμειναν εντός του γηπέδου για σχεδόν δυόμισι ώρες καθώς ο αγώνας διεξαγόταν περίπου πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας και περισσότεροι από 35.000 οπαδοί παρακολούθησαν την αναμέτρηση.

Πάντως, ο δράστης της επίθεσης με απολογισμό τουλάχιστον δύο νεκρούς το βράδυ της Δευτέρα (16/10) στις Βρυξέλλες παραμένει άφαντος, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο το πρωί της Τρίτης (17/8).

Μάλιστα, Επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος είναι Τυνησιακής καταγωγής και διέμενε παράνομα στο Βέλγιο. Ο κ. Ντε Κρόο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Επιπλέον συνέστησε σθεναρά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επαγρύπνηση απαιτείται και στην υπόλοιπη χώρα, όπου το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο «3». Θα υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι και τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν αργότερα σήμερα, διευκρίνισε.

Ο 45χρονος Τυνήσιος ο οποίος ζήτησε άσυλο στο Βέλγιο ανεπιτυχώς πολλές φορές, είναι ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο δράστης δηλώνει μέλος του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ενώ μένει εκεί παράνομα. Ήταν επίσης γνωστός στις αρχές επιβολής του νόμου για διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες. Είχε επίσης ριζοσπαστικοποιηθεί για κάποιο διάστημα.

«Αγαπάμε αυτούς που μας αγαπούν και μισούμε αυτούς που μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση στο όνομα των Μουσουλμάνων. Σκότωσα μέχρι στιγμής τρεις Σουηδούς. Ναι, τρεις Σουηδούς. Σε αυτούς που έκανα κάτι κακό, παρακαλώ συγχωρείστε με. Και εγώ τους συγχωρώ όλους», ήταν το μήνυμα του δράση Ο ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους φώναξε «Αλλαχού Ακμπάρ» (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος), προτού διαφύγει με δίκυκλο.

Συγκλονισμένος ο κόσμος του ποδοσφαίρου μετά την τρομοκρατική επίθεση: «Και τα χειρότερα έρχονται» (vids)
EURO

08:53 - 17.10.2023

Συγκλονισμένος ο κόσμος του ποδοσφαίρου μετά την τρομοκρατική επίθεση: «Και τα χειρότερα έρχονται» (vids)

Ο βελγικός, και κατ' επέκταση ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός κόσμος, σοκαρίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας (16/10), μετά την τρομοκρατική επίθεση που διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Σουηδών φιλάθλων.

Η βελγική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή.