Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη: «Δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες»
i

© Thess Economy

Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη: «Δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες»

Δημήτρης Χούπης 20:31 - 10.04.2024

Την πεποίθηση πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 δεν συνέβαλλαν στη χρεοκοπία της Ελλάδας εξέφρασε η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, τότε, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004».

Το 2004 έγινε μία γιορτή άνευ προηγουμένου στην Αθήνα, με την πρωτεύουσα της Ελλάδας να υποδέχεται πολίτες από όλο τον κόσμο. Αφορμή στάθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες εκείνης της χρονιάς, οι οποίοι διεξήχθησαν στο διάστημα 13 με 29 Αυγούστου.

Για πολλούς, λοιπόν, αυτή η διοργάνωση τελικά έκανε κακό στη χώρα μας παρά καλό, αφού οι ίδιοι υποστηρίζουν πως οι Αγώνες προκάλεσαν εν μέρει τη χρεοκοπία και την οικονομική κρίση. Με αυτή την άποψη διαφώνησε η, τότε, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη. Η ίδια στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τόνισε πως βάσει των αριθμών, όχι απλά δεν δημιουργήθηκε έλλειμα αλλά αντιθέτως υπήρξε πλεόνασμα.

«Ολα αυτά τα χρόνια, συναντώ ανθρώπους και μου λένε για το 2004: “Ημουν και εγώ εκεί”. Η Ελλάδα διεκδικούσε για δεύτερη φορά σε 10 χρόνια και έπρεπε να αλλάξουμε τη βάση της διεκδίκησης και την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Δεν τους διεκδικούσαμε με κληρονομικό δικαίωμα, αλλά με βάση το ότι θα διοργανώσουμε τους καλύτερους Αγώνες. Δεν μας πίστευαν, δεν ήταν εύκολο να τους πείσουμε, αλλά τους πείσαμε.

Η Ελλάδα ήταν η μικρότερη χώρα που ανέλαβε να διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες και πέτυχε. Άφησε ένα manual οργανωτικής αριστείας, καλής λειτουργίας, συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, το οποίο δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητο. Οι αγώνες πέτυχαν γιατί έγιναν εθνική υπόθεση, στοίχημα κάθε Ελληνίδας και κάθε Ελληνα. Αν δεν ήταν εκείνοι, δεν θα φτάναμε ούτε στην τελετή έναρξης», ανέφερε σε πρώτο χρόνο.

Ερωτηθείσα για το αν οι αγώνες συνέβαλαν στη μετέπειτα οικονομική κρίση, η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη σημείωσε πως ο προϋπολογισμός τους ανερχόταν σε 2.098.400.000 ευρώ. «Επιστρέψαμε στο κράτος 130,6 εκατ. ευρώ πλεόνασμα. Αυτό που δεν γνωρίζετε ήταν ότι σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ήταν οι δεύτεροι φθηνότεροι Αγώνες μετά του Λος Αντζελες το 1932», ήταν τα λόγια της.

Όσο για το κόστος των υποδομών και των έργων, επικαλέστηκε το ΙΟΒΕ, το οποίο έκανε έρευνα το 2015 και διαπίστωσε ότι για το διάστημα 2000-10, η πρώην πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής δήλωσε ότι: «Δαπανήθηκαν 6,5 δισ. ευρώ για Ολυμπιακά Εργα, ενώ το 2004 μόνο, 2,5% προστέθηκε στο ΑΕΠ. Το κράτος είχε 2,9 δισ. ευρώ έσοδα από φόρους, χωρίς να υπολογίσουμε τα έσοδα από τον τουρισμό. Δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι αριθμοί μιλάνε. Η Ελλάδα ξαναμπήκε στον χάρτη όταν έκανε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φανταστείτε τη ζωή μας χωρίς να είχαν γίνει αυτά τα έργα, ενώ ωφελήθηκε πολύ και η ελληνική οικονομία. Για μένα όμως έχει πιο μεγάλη αξία η εικόνα που απέκτησαν για τη χώρα, Ελληνες και ξένοι. Αυτό δεν έχει εξατμιστεί, όσα και να πέρασε η Ελλάδα»,