Φερνάντο Αλόνσο: Στο βάθρο με πέντε διαφορετικές ομάδες – Πόσοι ακόμα το έχουν καταφέρει

Φερνάντο Αλόνσο

i

© Aston Martin F1

Φερνάντο Αλόνσο: Στο βάθρο με πέντε διαφορετικές ομάδες – Πόσοι ακόμα το έχουν καταφέρει

Θάνος Λυμπερόπουλος • 16:04 - 08.03.2023 / Ανανεώθηκε: 11:26 - 23.06.2023

Ο Φερνάντο Αλόνσο πήρε μια θέση στο βάθρο με την πέμπτη του ομάδα στο πρώτο Grand Prix της φετινής χρονιάς στο Μπαχρέιν, αλλά δεν είναι ο μόνος που το έχει πετύχει.

Ο άνθρωπος του Σαββατοκύριακου είναι αναμφίβολα ο Φερνάντο Αλόνσο. Ο Ισπανός πιλότος ανέβηκε στο βάθρο της Formula 1 μετά από σχεδόν δύο χρόνια, κάνοντας μια εξαιρετική εμφάνιση. Η 3η θέση τον βάζει σε μια ιδιαίτερη λίστα πιλότων που έχουν ανέβει στο βάθρο με πέντε διαφορετικές ομάδες. Ο Αλόνσο το πέτυχε με την Renault, Mclaren, Ferrari, Alpine και Aston Martin.

Ρικάρντο Πατρέζε

Επόμενος στην λίστα είναι ο Ρικάρντο Πατρέζε. Ο Ιταλός οδηγός ανέβηκε στο βάθρο 37 φορές στην καριέρα του με την πρώτη του φορά να είναι το 1978 με την ομάδα της Arrows. Το 1982 το έκανε με την δεύτερη του ομάδα αυτή της Brabham, τερματίζοντας στην 3η θέση πίσω από τους συνήθεις ύποπτους, Λάουντα και Ρόσπεργκ. Οι υπόλοιπες ομάδες με τις οποίες ανέβηκε στο βάθρο είναι η Alfa Romeo, η Williams και η Benetton.

Ρούμπενς Μπαρικέλο

Ο Ρούμπενς Μπαρικέλο έχει ανέβει στο βάθρο της Formula 1 68 φορές. Ο Βραζιλιάνος το πέτυχε και αυτός αγωνιζόμενος για πέντε διαφορετικές ομάδες. Το 1994 τερμάτισε τρίτος στην Ιαπωνία με την Jordan. Τρία χρόνια αργότερα πήρε τη δεύτερη θέση στο Μόντε Κάρλο με την Stewart - Ford. Στη συνέχεια μετακομίζει στη Ferrari όπου έμεινε για πέντε χρόνια πραγματοποιώντας τις καλύτερες χρονιές του. Στα τελευταία της καριέρας του κατάφερε να ανέβει στο βάθρο με την Honda και την Brawn.

Τζον Σέρτις

Ο Τζον Σέρτις, έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα το 1964 με την Ferrari. Αγωνίστηκε με την Lotus, την Lola, την Cooper, την Honda και την Brm κι όπως κι οι υπόλοιποι ανήκει στην λίστα των οδηγών που έχουν μπει σε βάθρο με διαφορετικές ομάδες. Ο Σέρτις όμως είναι μόλις ο ένας από τους δύο που το κάνουν όχι με πέντε αλλά με έξι ομάδες.

Στέρλινγκ Μος

Τελευταίος στη λίστα είναι ο θρυλικός Στέρλινγκ Μος, ο οποίος σίγουρα δεν είναι και από τους πιο τυχερούς οδηγούς. Είναι ο μόνος πιλότος που έχει πετύχει τόσες νίκες (16) χωρίς να κατακτήσει ποτέ το πρωτάθλημα της Formula 1. Μπορεί όμως να καυχηθεί κι αυτός για το ρεκόρ που έχει σημειώσει καθώς είναι ο δεύτερος (πρώτος στη σειρά) που έχει ανεβεί σε βάθρο με έξι διαφορετικές ομάδες. Αγωνίσθηκε από το 1951 έως το 1961. Ο Βρετανός οδήγησε για τις εξής ομάδες: την Maserati, την Mercedes, την Cooper, την Brm, την Lotus και την HWM.