Μίκαελ Σουμάχερ: Δέκα χρόνια από το ατύχημα που του άλλαξε τη ζωή

Μίκαελ Σουμάχερ

i

©Photo by Clive Mason/Getty Images

Μίκαελ Σουμάχερ: Δέκα χρόνια από το ατύχημα που του άλλαξε τη ζωή

Άγγελος Φραγκισκάτος 10:05 - 29.12.2023 / Ανανεώθηκε: 18:52 - 29.12.2023

Σαν σήμερα 29 Δεκεμβρίου, πριν από δέκα χρόνια (2013), ο Μίκαελ Σουμάχερ είχε ένα σοβαρό ατύχημα που έμελλε να του αλλάξει για πάντα όλη τη ζωή.

Ήταν Κυριακή 29 Δεκεμβρίου του 2013 όταν ο Μίκαελ Σουμάχερ χτύπησε κάνοντας σκι στις γαλλικές Άλπεις. 

Δέκα χρόνια μετά από αυτό το τραγικό ατύχημα στο τουριστικό θέρετρο της Μεριμπέλ, ο Γερμανός παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προστατευμένος από τη στρατηγική της συζύγου του Κορίνα, που έχει κρατήσει μακριά τα media. 

Με τον επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της Formula 1 να ζει στο σπίτι του, στην Ελβετία, ελάχιστοι άνθρωποι έχουν πια πρόσβαση σε αυτόν. Και ακόμα λιγότερα είναι όσα εκείνοι αποκαλύπτουν για την παρούσα κατάσταση του Σουμάχερ.

Η ζωή του δεν κινδυνεύει, αλλά είναι πολύ αδύνατος, με εγκεφαλική βλάβη που θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα της συνείδησης και της κίνησης. Έχει πάντα πολλούς γιατρούς στο πλευρό του που τον βοηθούν με καθημερινές φυσιοθεραπείες και θεραπείες.

©Scuderia Ferrari

Ο Σουμάχερ μπορεί να χαρακτηριστεί δικαίως ένας από τους πιο επιτυχημένους αθλητές στην ιστορία. Ο Γερμανός πολυπρωταθλητής της Formula 1 κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με την ιστορία του σπορ και στα χρόνια που αγωνίστηκε η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε στη... στρατόσφαιρα. Τα ρεκόρ που πέτυχε, σε συνδυασμό με τη δημοφιλία του, τον έκαναν έναν σούπερ σταρ τεραστίων διαστάσεων και πρότυπο πολλών παιδιών που ήθελαν να ακολουθήσουν τα βήματά του. 

Ο Γερμανός πραγματοποίησε το ντεμπούτο του το 1991 και εδραιώθηκε αμέσως στη Formula 1. Το 1994 πήρε το πρώτο του πρωτάθλημα και κατάφερε να επαναλάβει τον θρίαμβο την επόμενη χρονιά. Το 1996 επέλεξε να κάνει το μεγάλο βήμα για τη Scuderia Ferrari, κάτι που αποδείχτηκε η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. 

Η ιταλική ομάδα βρισκόταν σε μια διαδικασία αναδόμησης και μαζί με τον Γερμανό χτίσανε κάτι μοναδικό. Κάθε χρόνο υπήρχε βελτίωση και μάχη, με το πρωτάθλημα όμως να μην έρχεται ακόμα. Όλα άλλαξαν το 2000 όταν στο GP Ιαπωνίας ο Μίκαελ Σουμάχερ κατέκτησε τη νίκη και παράλληλα το πρώτο του πρωτάθλημα στη Formula 1 με τη Ferrari

Έκτοτε ξεκίνησε η δυναστεία της Scuderia που διήρκησε μέχρι το 2004. To 2006 διεκδίκησε το τελευταίο του πρωτάθλημα αλλά δεν κατάφερε να το κατακτήσει. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς, αποσύρθηκε για πρώτη φορά από την ενεργό δράση. Η μεγάλη επιστροφή έγινε το 2010 με τη Mercedes. H «φλόγα έκαιγε» ακόμα μέσα του και η δίψα του για τους αγώνες δεν έφυγε ποτέ. 

Όμως η γερμανική ομάδα δεν ήταν έτοιμη να προσφέρει μονοθέσιο-νικητή στον Σουμάχερ. Στα τρία χρόνια που αγωνίστηκε με την ομάδα κατάφερε να ανέβει μία φορά στο βάθρο και στο GP της Βραζιλίας του 2012 «είπε αντίο» στη Formula 1 για δεύτερη φορά.

Ο Σουμάχερ κατάφερε στη καριέρα του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα να κατακτήσει 7 τίτλους, 91 νίκες, 77 πολ ποζίσιονς και ανέβηκε στο βάθρο των νικητών 155 φορές.