Formula 1: Όλες οι ομάδες έμειναν εντός ορίου προϋπολογισμού το 2022

Ιταλικό γκραν πρι

i

©Pirelli

Formula 1: Όλες οι ομάδες έμειναν εντός ορίου προϋπολογισμού το 2022

Άγγελος Φραγκισκάτος 20:01 - 07.09.2023 / Ανανεώθηκε: 20:05 - 07.09.2023

Η FIA ανακοίνωσε πως οι δέκα ομάδες στο φετινό grid της Formula 1 τήρησαν το ανώτατο όριο των εξόδων που καθορίστηκε για την περασμένη σεζόν.

Μετά από πολλές έρευνες και φήμες ότι ορισμένες ομάδες είχαν παραβιάσει τους κανόνες, η FIA επιβεβαίωσε ότι όλες οι ομάδες για τη σεζόν 2022 συμμορφώθηκαν με τους οικονομικούς κανονισμούς του ορίου δαπανών (μεταξύ 135 και 140 εκατομμυρίων ευρώ). Υπό αυτή την έννοια, κανείς δεν θα λάβει κύρωση όπως συνέβη με τη Red Bull πριν από ένα χρόνο. 

Μετά από μήνες ανάλυσης, η Διοίκηση Ορίων Δαπανών ολοκλήρωσε την εξέταση της τεκμηρίωσης αναφοράς που υποβλήθηκε από κάθε ανταγωνιστή και εξέδωσε το πιστοποιητικό συμμόρφωσης σε όλους. «Η FIA επιβεβαιώνει ότι η Διοίκηση του ανώτατου ορίου εξόδων έχει πλέον ολοκληρώσει την εξέταση των εγγράφων που υποβλήθηκαν από κάθε ομάδα που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 της FIA του 2022. Η Διοίκηση του ανώτατου ορίου κόστους της FIA έχει εκδώσει πιστοποιητικά συμμόρφωσης και στις 10 ομάδες».

«Ο έλεγχος ήταν μια εντατική και διεξοδική διαδικασία, η οποία ξεκίνησε με λεπτομερή ανάλυση των εγγράφων που υπέβαλαν οι ανταγωνιστές. Επιπλέον, υπήρξε εκτενής έλεγχος όλων των δραστηριοτήτων εκτός F1 που αναλάμβαναν οι ομάδες, ο οποίος περιλάμβανε πολλαπλές επιτόπιες επισκέψεις στις εγκαταστάσεις των ομάδων και προσεκτικές διαδικασίες ελέγχου για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους οικονομικούς κανονισμούς», εξήγησε η FIA. 

Με αυτό, η Ομοσπονδία αναφέρεται σε όλες τις δοκιμές που μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν οι ομάδες σε έναν από τους πολλούς τομείς της, εκτός της Formula 1, αποκτώντας ευεργετικά δεδομένα για την εξέλιξη των μονοθεσίων τους. 

©Aston Martin/ Ο Φερνάντο Αλόνσο στα pits

Οι δημοσιονομικοί κανονισμοί αγώνων εισήχθησαν τη σεζόν 2021 για να περιορίσουν τις δαπάνες για το πρωτάθλημα, με στόχο να διασφαλιστεί μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του διαγωνισμού, ενθαρρύνοντας τη σύγκλιση των επιδόσεων μεταξύ των ανταγωνιστών. 

Κατά τον πρώτο χρόνο ισχύος της, η Red Bull απέτυχε να συμμορφωθεί με τους κανόνες, για τον οποίο λόγο τιμωρήθηκε με χρηματική ποινή επτά εκατομμυρίων ευρώ και μείωση της χρήσης της αεροδυναμικής σήραγγας κατά 10%. Μια σεζόν αργότερα, η FIA επιβεβαίωσε ότι όλες οι ομάδες έχουν συμμορφωθεί με τους κανονισμούς, χωρίς να χρειάζεται να κοινοποιήσουν καμία παράβαση στη διαδικασία, όπως είχε να κάνει πέρυσι με την Aston Martin και την Williams.  

Συγκλονιστική ομολογία για τον Σουμάχερ: «Ο Μίκαελ είναι μια υπόθεση χωρίς ελπίδα...»
FORMULA 1

18:51 - 07.09.2023

Συγκλονιστική ομολογία για τον Σουμάχερ: «Ο Μίκαελ είναι μια υπόθεση χωρίς ελπίδα...»

Ο δημοσιογράφος της Formula 1 και στενός φίλος του Μίχαελ Σουμάχερ, Ρότζερ Μπενουά, υποστηρίζει πως η περίπτωση του 54χρονου Γερμανού είναι «χωρίς ελπίδα» σε μια τραγική ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του.

Ωστόσο, η ομοσπονδία επισημαίνει επίσης ότι οι κανονισμοί θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να βελτιώνονται με βάση τα αποτελέσματα κάθε διαδικασίας αναθεώρησης, τόσο όσον αφορά τους ίδιους τους κανονισμούς, οι οποίοι είναι γραμμένοι και εγκεκριμένοι σύμφωνα με τη διαδικασία διακυβέρνησης της Formula 1 και της FIA. όπως το πώς εφαρμόζονται και ελέγχονται. «Η FIA έχει κάνει και θα συνεχίσει να κάνει σημαντικές επενδύσεις σε αυτό το τμήμα για το συλλογικό όφελος του αθλήματος». 

Tags: