Αλόνσο: «Ο Φερστάπεν και ο Χάμιλτον δεν έχουν φτιάξει τίποτα, βρήκαν μόνο μια ομάδα που κερδίζει»

Φερνάντο Αλόνσο

i

©Aston Martin

Αλόνσο: «Ο Φερστάπεν και ο Χάμιλτον δεν έχουν φτιάξει τίποτα, βρήκαν μόνο μια ομάδα που κερδίζει»

Ο Φερνάντο Αλόνσο εξηγεί τους λόγους για την κυριαρχία του Μαξ Φερστάπεν και συγκρίνει αυτό το στάδιο με το προηγούμενο της Mercedes και του Λιούις Χάμιλτον.

Ως συνήθως ειλικρινής και άμεσος. Έχοντας ζήσει δύο από τα πιο κυρίαρχα στάδια της Formula 1, ο Φερνάντο Αλόνσο λέει τη γνώμη του για τη συμμετοχή των Μαξ Φερστάπεν (Red Bull) και Λιούις Χάμιλτον (Mercedes) στις αντίστοιχες ομάδες τους. 

Η περίπτωσή του Ισπανού είναι ίσως η πιο τέλεια αντίθεση και στους δύο οδηγούς. Ποτέ δεν είχε το καλύτερο μονοθέσιο στο grid, αλλά κατάφερε να πάρει τα μέγιστα από αυτό. Η σεζόν του Αλόνσο στην Aston Martin είναι προφανής απόδειξη. Ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της F1 μετράει τη φετινή σεζόν επτά βάθρα σε 14 αγώνες, κάτι αδιανόητο μετά τις τελευταίες έξι σεζόν του σε Ferrari, McLaren και Alpine.

«Όταν ο Χάμιλτον πήγε στη Mercedes (σεζόν 2013), δεν έφτιαξε τίποτα για να γίνει πρωταθλητής. Ήταν μόνο μια αλλαγή στους κανονισμούς (υβριδικοί κινητήρες) που άλλαξε τα πάντα στο grid και ενίσχυσε τη Mercedes. 

©Aston Martin/ Φερνάντο Αλόνσο

Νομίζω το ίδιο και με τον Μαξ, όταν πήγε στην Toro Rosso και τη Red Bull, ο Χάμιλτον συνέχισε να κερδίζει τα πάντα. Η Red Bull δεν είναι μια ομάδα που κερδίζει χάρη σε αυτόν, απλά μια άλλη αλλαγή κανονισμού το 2021 τους έκανε να κερδίσουν όλους τους αγώνες», αναλύει ο Αλόνσο.

Με αυτήν την ανάλυση, ο Αλόνσο προσπαθεί να ανοίξει μια συζήτηση για το αν θα επικεντρωθεί η αξία στο έργο του πιλότου ή οι αλλαγές στους κανονισμούς ανοίγουν ένα διαφορετικό πανόραμα: «Όταν λέμε ότι μπορούμε να «χτίσουμε» ομάδες γύρω μας, το κάνω. Δεν το καταλαβαίνω. Αυτό είναι ένα άθλημα στο οποίο οι τεχνικές αποφάσεις, οι κανονισμοί ή η έμπνευση του σχεδιασμού κάνουν μεγαλύτερη τη διαφορά». 

Για τον Ισπανό, στη Formula 1 όπως και στις περισσότερες πτυχές της ζωής, «απλώς πρέπει να βρίσκεσαι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή». Γιατί πολλές επιτυχίες εξακολουθούν να εξαρτώνται από την τύχη.