Με 299 ίππους (220kW) το νέο Skoda ENYAQ RS iV
i

Skoda ENYAQ RS iV / © SKODA

Με 299 ίππους (220kW) το νέο Skoda ENYAQ RS iV

Δημήτρης Μπαλής 15:53 - 10.12.2022

Η κορυφαία έκδοση του πλήρως ηλεκτρικού SUV διαθέτει δύο κινητήρες, τετρακίνηση και αυτονομία άνω των 500 χλμ.

Το ENYAQ COUPE RS iV απέκτησε αδερφάκι και μάλιστα πανίσχυρο, το ENYAQ RS iV, το οποίο είναι κι αυτό ηλεκτρικό, ενισχύοντας το εξηλεκτρισμένο χαρτοφυλάκιο της τσεχικής μάρκας, στο οποίο μέχρι το 2026 θα προστεθούν τρία ακόμα ολοκαίνουργια ηλεκτρικά μοντέλα.

Στόχος της Skoda είναι να προσφέρει μια πλήρη γκάμα ηλεκτρικών μοντέλων που θα περιλαμβάνει από μικρά αυτοκίνητα έως 7θέσια μοντέλα, και να αυξήσει το ποσοστό πωλήσεων ηλεκτρικών BEV στην Ευρώπη, σε περισσότερο από 70% έως το 2030.

Όπως και η έκδοση coupe, το ENYAQ RS iV διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες και τετρακίνηση με συνολική ισχύ 299 ίππους (220 kW) και μέγιστη ροπή 460 Nm, προσφέροντας αυτονομία άνω των 500 χιλιομέτρων, χάρη στη μπαταρία των 82 kWh και τον εξαιρετικό συντελεστή οπισθέλκουσας Cd 0,265. Μάλιστα, με τελική ταχύτητα 180 χλμ./ώρα το ENYAQ RS iV είναι 20 χλμ./ώρα ταχύτερο από τα υπόλοιπα μοντέλα ENYAQ iV.

Skoda ENYAQ RS iV / © SKODA

Η μέγιστη ισχύς φόρτισης 135 kW, επιτρέπει ακόμα πιο γρήγορη φόρτιση σε συμβατούς ταχυφορτιστές.

Η Skoda προσφέρει το μοντέλο με δύο πακέτα εξοπλισμού ασφαλείας και άνεσης, RS Lounge και RS Suite και με δύο νέα προαιρετικά πακέτα, Advanced και Maxx. 

Ορισμένα στοιχεία προαιρετικού εξοπλισμού, όπως η αντλία θερμότητας, ο κοτσαδόρος για τρέιλερ και η πανοραμική ηλιοροφή, εξακολουθούν να διατίθενται ξεχωριστά, ενώ η εκτεταμένη χρήση ανακυκλωμένων και ανακυκλώσιμων υλικών επιτρέπει στην Skoda να παραδίδει το ENYAQ RS iV στους πελάτες με ουδέτερο ισολογισμό CO2.

Το ENYAQ RS iV διαθέτει εξαιρετικά δυναμικά χαρακτηριστικά χάρη στη σπορ ανάρτηση, το προοδευτικό τιμόνι και την στάνταρ τετρακίνηση, ενώ το εσωτερκό είναι ευρύχωρο για έως και πέντε άτομα, καθώς απουσιάζει το κεντρικό τούνελ, ενώ συνεισφέρει και το μακρύ μεταξόνιο των 2,768 μ. Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ είναι 585 λίτρα και μπορεί να αυξηθεί στα 1.710 λίτρα αναδιπλώνοντας τις πλάτες των πίσω καθισμάτων.

Το ENYAQ iV είναι πάντα συνδεδεμένο με το διαδίκτυο και έτσι το λογισμικό του αυτοκινήτου μπορεί να είναι συνεχώς ενημερωμένο με over-the-air ενημερώσεις. Εκτός από το περιεχόμενο πολυμέσων, όπως podcast και video, ο οδηγός μπορεί κατ’ επιλογή να ενεργοποιήσει λειτουργίες του οχήματος όπως το Adaptive Cruise Control (ACC). 

Επιπλέον, πολλές υπηρεσίες του Skoda Connect είναι ειδικά σχεδιασμένες για ηλεκτρικά οχήματα. Το ENYAQ iV προσφέρει κορυφαία ενεργητική και παθητική ασφάλεια, συγκεντρώνοντας όλα τα συστήματα ασφαλείας που διατίθενται αυτήν τη στιγμή από τη μάρκα καθώς και μέχρι εννέα αερόσακους. 

Skoda ENYAQ RS iV / © SKODA

Οι προβολείς Full LED matrix είναι μέρος του στάνταρ εξοπλισμού, ενώ το Travel Assist προσφέρει πλέον νέες δυνατότητες, όπως το Urban Evasive Steering Support, το οποίο ανιχνεύει σταθμευμένα οχήματα, οδικά έργα, νησίδες και διασταυρώσεις και βοηθά με κατάλληλους ελιγμούς αποφυγής σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης.

Ως προς τη φόρτιση, οι οδηγοί του νέου SKODA ENYAQ RS iV θα απολαμβάνουν τα οφέλη του οικοσυστήματος SKODA iV και θα μπορούν να φορτίζουν χρησιμοποιώντας μόνο την κάρτα POWERPASS σε περισσότερα από 400.000 σημεία σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτά περιλαμβάνονται και περίπου 15.000 σημεία γρήγορης φόρτισης σε περισσότερες από 5.000 τοποθεσίες. 

Επίσης, η νέα λειτουργία «Plug & Charge» επιτρέπει τη φόρτιση χωρίς κάρτα σε ειδικά σημεία φόρτισης στα οποία γίνεται αυτόματη αναγνώριση του ENYAQ RS iV. Για φόρτιση στο σπίτι, η SKODA προσφέρει τρεις εκδόσεις των Wallbox SKODA iV Charger, με δωρεάν εγκατάσταση.