Η μεγάλη σημασία της επιστροφής του Ολυμπιακού

Ολυμπιακός

i

© Intime

Η μεγάλη σημασία της επιστροφής του Ολυμπιακού

Διονύσης Βερβελές 09:10 - 27.03.2023 / Ανανεώθηκε: 09:13 - 27.03.2023

Ο Διονύσης Βερβελές εξηγεί γιατί οι «ερυθρόλευκοι» είναι κερδισμένοι ήδη σε ένα βαθμό…

Προφανώς και όταν μαζεύεις τη διαφορά από το -12 στο -3, έχεις κάνει κάτι καλά. Οι «ερυθρόλευκοι» του Μίτσελ τα έχουν καταφέρει μια χαρά, δείχνουν αγωνιστική άνοδο και πλέον, θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα για τα καλά, παρά το μικρό μειονέκτημα που έχουν. Υπάρχουν εννέα αγωνιστικές ακόμη, το πρόγραμμα της 2ης ημέρας των πλέι οφ, μπορεί να τους φέρει και σε θέση ακόμη καλύτερη. Ακόμη και πάνω από την ΑΕΚ.

Ρεαλιστικά, η επιστροφή του Ολυμπιακού έχει μεγάλη σημασία και για την επόμενη χρονιά. Αρχικά, το κίνητρο. Ακόμη και αν πάρουμε το κακό σενάριο, να μην κατακτήσει ο Ολυμπιακός το φετινό πρωτάθλημα, είναι πολύ βασικό στη… χειρότερη, να καταλάβει τη δεύτερη θέση. Οδηγεί στα προκριματικά του Champions League, γενικά του δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστεί την ευρωπαϊκή του πορεία με… μαξιλάρι. Σε τρεις προκριματικούς, θα αναζητάς μία πρόκριση για να είσαι σε όμιλο, για να παίζεις τον χειμώνα μπάλα στην Ευρώπη.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μπει σε δύσκολα μονοπάτια, κάτι που αποτυπώνεται από την αποτυχία πολλών ομάδων, αλλά και τη θέση στη γενική βαθμολογία. Ο Ολυμπιακός προφανώς ξέρει πως θα έχει δύσκολο δρόμο για τα αστέρια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Είναι ήδη ένα κέρδος, όμως, ότι πλέον μπορεί να διαχειριστεί το πλασάρισμά του στην πρώτη δυάδα του πρωταθλήματος.

Θα είχαν πάει πολλά ανάποδα, αν είχαν ηττηθεί τελευταία αγωνιστική από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ομάδα του Μίτσελ, όμως, έμεινε όρθια, διεκδικεί πρωτάθλημα, είναι για τα καλά μέσα σε αυτό. Και όχι μόνο αυτό. Έφερε προς τους αντιπάλους ένα άγχος, μια ανησυχία. Την αποτυπώνουν οι ρεαλιστές, το ξέρουν οι πρωταγωνιστές. Ο Γιοβάνοβιτς για παράδειγμα, είδε σε δύο ματς τον Ολυμπιακό να παίζει καλύτερα, το επισήμανε. Δεν βλέπει; Προφανώς και βλέπει και ξέρει τη δυσκολία που του βάζει το να είναι κοντά ο Ολυμπιακός. Όπως το έζησε μετά το 1-3 ο Αλμέιδα, που εκτιμώ πως του άλλαξε για τα καλά τη νοοτροπία του, την προσέγγισή του, κάτι που αποτυπώθηκε και στο ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 0-0, στην πρεμιέρα των πλέι οφ.

Κάποιοι τώρα θα λένε, μα τις μας γράφεις, εδώ που φτάσαμε είναι να συζητάμε για το πόσο βασικό είναι αν δεν πάρεις το πρωτάθλημα, να είσαι δεύτερος; Για μια ΠΑΕ, που βλέπει αριθμούς, λογιστικά, που εξετάζει συμφωνίες με χορηγούς και ποδοσφαιριστές για τη νέα περίοδο, ναι, είναι μια πραγματικότητα.

Προφανώς και κανείς δεν θα είναι σίγουρος για τους ομίλους του Champions League, από αυτούς που θα συμμετάσχουν στα προκριματικά. Ο Ολυμπιακός φέτος ήταν κατώτερος των περιστάσεων και στην Ευρώπη το πλήρωσε. Δεν συνέχισε Φλεβάρη μήνα, ούτε στο Europa ούτε στο Conference League.

Έχει τεράστια σημασία έτσι, αυτή η επιστροφή του Ολυμπιακού στο να διεκδικεί. Στο να τον σέβονται, να τον υπολογίζουν οι αντίπαλοί του. Μπορεί πολλοί να στέκονται στο καλό πρόγραμμα στην αρχή των πλέι οφ, αλλά και αυτό είναι σχετικό. Γιατί το τέλος των πλέι οφ, θα έχουν ματς «φωτιά» και όλα μπορούν να κριθούν εκεί.

Ο Ολυμπιακός έχει δέκα βήματα σε αυτή τη δοκιμασία των πλέι οφ. Έχει κάνει το πρώτο, με τη νίκη του στο Βόλο. Καλείται να μπει καλά τον Απρίλη και να κάνει το δεύτερο την Κυριακή το βράδυ στο Καραϊσκάκη, απέναντι στον Άρη. Και στη συνέχεια, θα περιμένει τον ΠΑΟΚ, βάζει… μπροστά για τα επόμενα ραντεβού του. Ένα-ένα τα ματς, με τον Μίτσελ και τον κόσμο του Ολυμπιακού να έχουν πίστη πως αυτό το πρωτάθλημα μπορεί να καταλήξει στον Ολυμπιακό. Αυτό που έμοιαζε με θαύμα πριν λίγο καιρό, είναι πλέον και ένα πιθανό σενάριο. Μόνο που έκαναν τους αντιπάλους τους να σέβονται τον Ολυμπιακό, να… αγχώνονται για το πρόγραμμα του, είναι ένα μεγάλο κέρδος.