Χούλιαν Άλβαρες: Ποιος είναι ο μικρός συμπαραστάτης του Μέσι (vid)
i

Χούλιαν Αλβαρεζ/Photo by Etsuo Hara/Getty Images/Ideal Images

Χούλιαν Άλβαρες: Ποιος είναι ο μικρός συμπαραστάτης του Μέσι (vid)

Τζιοβάνι Ζάκαρη 10:59 - 14.12.2022 / Ανανεώθηκε: 15:21 - 14.12.2022

O Χουλιάν Άλβαρες έδωσε τη δική του παράσταση στο ματς με την Κροατία, αφήνοντας πίσω τις ημέρες του στον πάγκο του Σκαλόνι.

Η Αργεντινή έκανε «περίπατο» κόντρα στην Κροατία, νικώντας τη με 3-0 στα ημιτελικά του Μουντιάλ. Με αυτόν τον τρόπο εξασφάλισε την πρόκριση στον μεγάλο τελικό της Κυριακής και πλέον περιμένει να μάθει τον αντίπαλο της για το επίμαχο ματς.

Στο παιχνίδι της Αργεντινής με τους Βαλκάνιους ο Λιονέλ Μέσι μπορεί να ήταν για μια ακόμη φορά μαγευτικός, όμως τα credits της πρόκρισης ανήκουν τα… μοιράζεται με τον Χουλιάν Άλβαρες. Αφενός γιατί στάθηκε αφορμή ώστε να πάρει το προβάδισμα η Αλμπισελέστε κι αφετέρου γιατί «χάρισε» στην ομάδα του δύο υπέροχα γκολ.

Υπάρχει όμως και ένας τρίτος παράγοντας. Ο Μέσι μπορεί να έκανε ότι έκανε χθες όντας ένας αληθινός κι αναμφισβήτητος σούπερ σταρ με μεγάλη εμπειρία στο «βάρος της φανέλας». Αντιθέτως, ο Άλβαρες έγινε ο πρωταγωνιστής στην παράσταση κόντρα στους «Φλογερούς», όταν μέχρι πριν από λίγο καιρό είχε τον ρόλο του... κομπάρσου.

Ο Άλβαρες που είχαμε

To ντεμπούτο του «μικρού» Χουλιάν με την Εθνική του ομάδα έγινε μόλις τον Ιούλιο του 2021 (όταν ακόμα έπαιζε για τη Ρίβερ Πλέιτ) στον αγώνα της Αργεντινής με τη Χιλή, για τα προκριματικά της διοργάνωσης του Κατάρ. Ακολούθησαν 18 αγώνες στους οποίος ο ίδιος είτε δεν συμπεριλαμβανόταν στα πλάνα του Λιονέλ Σκαλόνι, είτε ο τεχνικός τον είχε στον πάγκο και κάποιες φορές τον χρησιμοποιούσε ως αλλαγή.

Μέχρι τις 30 του περασμένου Μάρτη, το μεγαλύτερο διάστημα για το οποίο είχε αγωνιστεί ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι ήταν 34 λεπτά, όταν πέρασε ως αλλαγή στη θέση του Πάπου Γκόμεζ κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με τη Βολιβία. Έως εκείνη την ημερομηνία ο συνολικός του χρόνος στην Εθνική Αργεντινής ήταν περίπου όσο ένας αγώνας που πάει παράταση, ήτοι 118 λεπτά. Μάλιστα, το παράδοξο ήταν πως ενώ η συμμετοχή του ήταν περιορισμένη, ο ίδιος άλλαξε τρεις θέσεις στη σύνθεση του κόουτς του. Δύο φορές έπαιξε ως αριστερό εξτρέμ, άλλες τόσες ως δεξί και μία φορά ως σέντερ φορ.

Όλα άλλαξαν όταν ο Άλβαρες πήρε επιτέλους την ευκαιρία που, όπως φάνηκε, του άξιζε και αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο βασικό σχήμα της Αργεντινής. Με το «καλημέρα» ο νεαρός φορ - αν και όπως προείπαμε μπορεί να παίξει σε όλη την επίθεση - κατάφερε να σκοράρει το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της εθνικής του. Εντούτοις, ο Σκαλόνι δεν είχε πειστεί ακόμα πως είναι έτοιμος ο παίκτης του και επιλέγει να τον περάσει και πάλι ως αλλαγή στα παιχνίδια με Σαουδική Αραβία και Μεξικό, για τις δύο πρώτες αγωνιστικές του τουρνουά. Εκεί πήρε και την απάντηση πως, ναι, αυτός ο παίκτης αξίζει να βρίσκεται ψηλά στις επιλογές.

Ο Άλβαρες που θέλαμε

Από εκεί κι έπειτα όλο το Μουντιάλ είχε στρωθεί στα πόδια του 22χρονου επιθετικού, ο οποίος άρπαξε την ευκαιρία που του δόθηκε και την εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Επέστρεψε ως βασικός στο ματς με την Πολωνία και κατάφερε να σκοράρει για το 0-2 της ομάδας του, λέγοντας έμμεσα στον προπονητή του «βάλε με ξανά βασικό και θα δεις τι μπορώ να κάνω».

Και το έκανε! Ακριβώς στο επόμενο ματς, κόντρα στην Αυστραλία, ήταν ξανά στην αρχική ενδεκάδα και κατάφερε να κάνει το 2-0 απέναντι στα «Καγκουρό». Κάπου εκεί εμφανίστηκε το εμπόδιο της Ολλανδίας, στο οποίο ο Άλβαρες δεν κατάφερε να σκοράρει. Το…αναπλήρωσε όμως και με το παραπάνω κόντρα στην Κροατία.

Στο κορυφαίο του ματς με τα χρώματα της Αργεντινής. Στον αγώνα που σίγουρα θα ονειρευόταν ως παιδί, όταν δήλωνε πως θα ήθελε να παίξει σε ένα Μουντιάλ. Έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα του να κάνει το 1-0 από το σημείο του πέναλτι, όταν λίγη ώρα πριν σφυρίξει ο Ορσάτο την παράβαση έφτασε μια ανάσα από το να σκοράρει ο ίδιος. Λίγα λεπτά αργότερα ήρθε και το δικό του γκολ, με μια τρομερή ατομική ενέργεια που αν μη τι άλλο έδειξε πως ο μικρός έχει …κότσια. Και τέλος, βρέθηκε στο σωστό σημείο, τη σωστή στιγμή, για να κλειδώσει την πρόκριση στον τελικό.

Αν το 2014, επομένως, είχαμε το Last Dance του Γκονζάλο Ιγκουαίν, τότε αυτή είναι η ευκαιρία του Χουλιάν Άλβαρες να αντικαταστήσει τον δίσκο στο πικάπ και να βάλει έναν που θα παίζει τη δική του μουσική.