Τι γίνεται με τα δύο έξτρα εισιτήρια του Champions League για την επόμενη σεζόν

Το τρόπαιο του Champions League

i

© Photo by Burak Kara - UEFA/UEFA via Getty Images

Τι γίνεται με τα δύο έξτρα εισιτήρια του Champions League για την επόμενη σεζόν

Στέλιος Βαρδάκης 11:23 - 23.02.2024

Απόλυτο φαβορί η Ιταλία αυτή τη στιγμή για μία από τις δύο θέσεις. Μεγάλη μάχη θα δοθεί για το άλλο εισιτήριο, με την Γερμανία να είναι σε καλή θέση, ενώ από κοντά βρίσκονται Αγγλία, Γαλλία και Ισπανία.

Το Champions League αλλάζει μορφή από του χρόνου. Οι ομάδες θα αυξηθούν καθώς από 32 που είναι τώρα θα γίνουν 36, ενώ δεν θα υπάρχει πλέον η φάση των ομίλων και θα αντικατασταθεί από το λεγόμενο «ελβετικό μοντέλο» και θα γίνει ουσιαστικά ένα ενιαίο πρωτάθλημα.

Καθώς πλέον μπαίνουμε στο τελευταίο τρίτο της σεζόν που διανύουμε σε συλλογικό επίπεδο και με τα πρώτα νοκ-άουτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων να έχουν ολοκληρωθεί, έχουμε ένα κάλο δείγμα για τις χώρες που θα διεκδικήσουν τα έξτρα εισιτήρια για το νέο format της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Πως θα διανεμηθούν τα δύο από τα τέσσερα έξτρα εισιτήρια

Η UEFA αποφάσισε δύο από τις τέσσερις έξτρα θέσεις να δίνονται στις χώρες των οποίων οι ομάδες θα καταφέρνουν να συγκεντρώσουν τους περισσότερους βαθμούς στη βαθμολογία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας με βάση προηγούμενη χρονιά. Δηλαδή, οι δύο πρώτες χώρες με βάση τη βαθμολογία της UEFA τη φετινή χρονιά, θα είναι κι αυτές που του χρόνου θα βγάλουν από μία παραπάνω ομάδα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Με βάση αυτό το δεδομένο, αυτή τη στιγμή το μεγάλο φαβορί για να βγάλει μία επιπλέον ομάδα είναι η Ιταλία που βρίσκεται στην πρώτη θέση του ranking με 15.571 βαθμούς. Οι Ιταλοί συνεχίζουν με όλες στις ομάδες (7/7) τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και φαίνεται πως πολύ δύσκολα θα χάσουν το προνόμιο να βγάλουν και 5η ομάδα του χρόνου στο Champions League.

Από εκεί και πέρα, στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία (6/7 ομάδες) με 14.500 βαθμούς και συνεχίζει με 6 ομάδες στις διοργανώσεις της UEFA. Οι Γερμανοί μπορεί να φαίνεται ότι βρίσκονται σε καλή θέση ωστόσο, έχουν τα προβλήματά τους καθώς η Άιντραχτ Φρανκφούρτης αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Conference League από την Ουνιόν-Σεντ Ζιλουά και δεν θα συνεχίσει στην Ευρώπη τη φετινή χρονιά, ενώ αντιμέτωπη με φάσμα του αποκλεισμού βρίσκεται και η Μπάγερν Μονάχου η οποία έχασε στο πρώτο ματς για τη φάση των «16» του Champions League με 1-0 από τη Λάτσιο. Εάν η ομάδα του Τούχελ αποκλειστεί, τότε θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την Γερμανία και θα μειωθούν αισθητά οι πιθανότητές της για βρεθούν σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις.

Που θα δείτε την κλήρωση για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και το Ελλάδα - Τσεχία
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

08:22 - 23.02.2024

Που θα δείτε την κλήρωση για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και το Ελλάδα - Τσεχία

Ο Ολυμπιακός κι ο ΠΑΟΚ θα μάθουν το μεσημέρι της Παρασκευής (23/2) τους αντιπάλους τους στη φάση των «16» του Conference League. Λίγες ώρες αργότερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Τσεχία για τα προκριματικά του EuroBasket.

Στην τρίτη θέση ακολουθεί η Αγγλία (13.875 βαθμούς με 6/8 ομάδες) που στην αρχή της σεζόν φάνταζε ως το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως περίμεναν οι Άγγλοι, καθώς οι αποκλεισμοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Νιουκάστλ από τη συνέχεια του Champions League την άφησαν λίγο πίσω στη βαθμολογία της UEFA. Το γεγονός όμως ότι υπάρχουν ακόμα ομάδες όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Λίβερπουλ και η Άστον Βίλα, που είναι εκ των φαβορί για να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής σε Champions, Europa και Conference League αντίστοιχα, κάνουν τους Βρετανούς να ελπίζουν για θετική έκβαση έως το τέλος της σεζόν.

Στη τέταρτη θέση είναι η Γαλλία με 13.250 βαθμούς και συνεχίζει με όλες τις ομάδες (6/6) στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αν και βρίσκεται λίγο πιο πίσω, όσον αφορά τους βαθμούς, διεκδικεί τις δικές της πιθανότητες, ειδικά εάν συνεχίσει χωρίς απώλειες και στη συνέχεια της χρονιάς. Στην πέμπτη θέση η Ισπανία με 13.187 βαθμούς, η οποία όμως έχει χάσει ήδη δύο ομάδες και φαίνεται πως πολύ δύσκολα θα βρεθεί σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις.

Αναλυτικά οι πρώτες 5 θέσεις στην βαθμολογία της UEFA τη φετινή σεζόν:

1. Ιταλία - 15.571 βαθμοί

2. Γερμανία - 14.500

3. Αγγλία - 13.875

4. Γαλλία - 13.250

5. Ισπανία - 13.187