Έντρικ: Ο πιο «καυτός» έφηβος του πλανήτη με 170 γκολ σε 172 αγώνες ετοιμάζεται να γίνει ο νέος «Βασιλιάς» της Μαδρίτης (vids)

Έντρικ

i

©Photo by Catherine Ivill/Getty Images/Ideal Images

Έντρικ: Ο πιο «καυτός» έφηβος του πλανήτη με 170 γκολ σε 172 αγώνες ετοιμάζεται να γίνει ο νέος «Βασιλιάς» της Μαδρίτης (vids)

Κώστας Τόπας 14:03 - 24.03.2024 / Ανανεώθηκε: 14:33 - 29.03.2024

Πριν καλά καλά ενηλικιωθεί, ο Έντρικ ο οποίος θα ενταχθεί στη Ρεάλ το προσεχές καλοκαίρι μετά από μια μεταγραφή 62 εκατομμυρίων ευρώ, έχει καταφέρει να σκοράρει 170 γκολ σε 172 αγώνες, όντας ο πιο «καυτός» ποδοσφαιριστής στον πλανήτη.

Το βράδυ του Σαββάτου (23/03) η Βραζιλία πέτυχε τη νίκη επί της Αγγλίας με 1-0 στο «Γουέμπλεϊ» μετά από 29 χρόνια, φέροντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Έντρικ. Ο νεαρός αστέρας της «Σελεσάο» σημείωσε το μοναδικό γκολ του αγώνα στο 80ο λεπτό και μπορεί να είναι το πιο εύκολο γκολ που σημείωσε ποτέ με κοντινή προβολή σε άδεια εστία, αλλά είναι μια στιγμή που ο 17χρονος δεν θα ξεχάσει ποτέ, καθώς ήταν το πρώτο του γκολ με την εθνική του ομάδα, μόλις στην τρίτη του εμφάνιση.

Τον περασμένο μήνα και σε ηλικία 17 ετών και τριών μηνών, ο Εντρικ έγινε ο νεαρότερος παίκτης που κλήθηκε στην εθνική ομάδα, μετά τον Ρονάλντο το 1994. Και δεδομένης της πτωτικής πορείας που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η «σελεσάο», αρκετοί Βραζιλιάνοι ήθελαν να δουν τον Εντρικ με την φανέλα με το Νο 9 στην πλάτη, την οποία φόρεσαν οι θρύλοι του παρελθόντος, Ρονάλντο και Τοστάο.

Το «Φαινόμενο» και ο Έντρικ

Για να γίνουν όλα ακόμη πιο ξεχωριστά, σήμερα συμπληρώνονται 30 χρόνια από το ντεμπούτο του Ρονάλντο Ναζάριο, για το οποίο είπε και λίγα λόγια: «Είναι μια αξιοσημείωτη ημερομηνία, μίλησα ήδη με τον Ρονάλντο, έμαθα για τις εμπειρίες του και πέτυχα ένα γκολ. την ημέρα που έκανε το ντεμπούτο του».

Τα ρεκόρ για τον Βραζιλιάνο αστέρα δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς έγινε ο νεότερος παίκτης που έχει σκοράρει στο Γουέμπλεϊ. Είναι επίσης ο νεότερος παίκτης που σκόραρε για τη Βραζιλία μετά το «Φαινόμενο» τον Ρονάλντο το 1994.

Η εμφάνισή του κόντρα στα «τρία λιοντάρια» είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά ενδείξεων ότι ο Έντρικ είναι η επόμενη μεγάλη ελπίδα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Κυρίως το γεγονός ότι τον άρπαξε η Ρεάλ Μαδρίτης για περίπου 62 εκατομμύρια ευρώ, με τον Βραζιλιάνο να ετοιμάζεται να ενταχθεί στο ρόστερ των «μερένχες» αυτό το καλοκαίρι όπου θα γίνει 18 ετών. 

Η διέξοδος της Παλμέιρας

Αυτό συμβαίνει επειδή νωρίτερα δεν μπορούσε να υπογράψει νόμιμα συμβόλαιο με ομάδα εκτός της Βραζιλίας, εκεί όπου μέχρι σήμερα αγωνίζεται με την Παλμέιρας του Αμπέλ Φερέιρα, τον σύλλογο που έδωσε σε αυτόν και την φτωχή οικογένειά του την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή. Στην Βραζιλία, ο ενθουσιασμός με τον Έντρικ είναι τεράστιος καθώς τον θεωρούν τον επόμενο Νεϊμάρ.

Έχοντας σημειώσει 170 γκολ σε 172 παιχνίδια, είναι απολύτως λογικό στην χώρα του «καφέ» να τον θεωρούν το next big thing του ποδοσφαίρου. Δεν έχει παίξει ούτε ένα λεπτό ποδόσφαιρο σε ομάδα Ανδρών ακόμα, αλλά υπάρχουν κάποιοι στη Βραζιλία που τον θέλουν να συμπεριληφθεί στην αποστολή του Τίτε για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό είναι, φυσικά, απίθανο, αλλά δίνει μια γεύση του πόσο πολύ τον εκτιμούν.

«Προσπαθώ να θυμάμαι ότι είμαι ακόμα παιδί και ότι είναι μόνο ένα παιχνίδι. Δεν θέλω να το πάρω πολύ στα σοβαρά. Ναι, θέλω να ασχοληθώ σοβαρά με την καριέρα μου, αλλά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θέλω να διασκεδάσω όσο το δυνατόν περισσότερο», είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Ηταν τόσο καλός που δεν ήθελε να παίζει με το καλό του πόδι

Στην Βραζιλία ελπίζουν ότι δεν θα χάσει ποτέ αυτή τη νεανική αθωότητα, αν και ο Έντρικ έχει ήδη βιώσει τις εξωτερικές πιέσεις που συνοδεύουν την επιτυχία. Ο Βραζιλιάνος αναδείχθηκε παίκτης του τουρνουά στο φετινό «Copinha» - την πιο διάσημη διοργάνωση νέων της Βραζιλίας, ενώ το γεγονός ότι ο Έντρικ ήταν μόλις 15 ετών, παίζοντας σε ένα τουρνουά κάτω των 21 ετών, έστρεψε όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του.

Η απόδοση των μεγαλύτερων του δεν είναι κάτι νέο για τον Έντρικ. Ως παιδί, έπαιζε με παίκτες πολύ μεγαλύτερους από αυτόν σε σημείο που τα παιχνίδια στη δική του ηλικιακή ομάδα έγιναν πολύ εύκολα. Τόσο εύκολα που απαγόρευσε στον εαυτό του να χρησιμοποιεί το κυρίαρχο αριστερό του πόδι. Αλλά η άνοδος της φήμης του απέχει πολύ από αυτό που ήταν η πιο σκληρή ανατροφή. Μεγαλωμένος στη φτώχεια στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια, η φήμη και η περιουσία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου έμοιαζαν πολύ μακριά.

Η ζωή δεν του τα έδωσε όλα στο χέρι

Ο μπαμπάς του, Ντάγκλας και η μητέρα του, Σινίτια ήταν πάντα δίπλα του, αλλά η έλλειψη σταθερού εισοδήματος σήμαινε ότι ο Έντρικ συχνά δεν είχε ένα ζεστό πιάτο φαγητού στο σπίτι του.

«Δεν μπορούσα να παρακολουθήσω κάποιες προπονήσεις γιατί δεν είχαμε αρκετά χρήματα για το εισιτήριο του λεωφορείου», θυμάται ο Έντρικ .«Αυτό ήταν ένα θέμα, γνωρίζοντας ότι έχανα συνεδρίες, αλλά δεν υπήρχε λύση γιατί δεν είχαμε τα χρήματα. Ήταν ένα μακρύ και πολύ δύσκολο ταξίδι για μένα και ξέρω μόνο μια μειοψηφία παικτών που ξεκινούν το ταξίδι στο οποίο βρίσκομαι, το ολοκλήρωσαν».

Όπως συμβαίνει συχνά με πολλούς νεαρούς Βραζιλιάνους, ο Έντρικ είδε το ποδόσφαιρο ως την έξοδο της οικογένειάς του από τις κακουχίες. Ο Βραζιλιάνος αστέρας έφτιαχνε το όνομά του σε τοπικό επίπεδο, αλλά ακόμα και τότε το κόστος του ποδοσφαίρου ήταν μια οικονομική πίεση για τον ίδιο και την οικογένειά του.

«Στην Μπραζίλια δεν υπάρχουν μεγάλοι σύλλογοι. Μόνο σχολές ποδοσφαίρου με συλλόγους από το Σάο Πάολο και το Ρίο. Μπορούσαμε να πληρώσουμε για να παρακολουθήσουμε τις σχολές αυτές, αλλά δεν είχαμε τα χρήματα», είχε τονίσει.

Τελικά, στον Έντρικ, 11 ετών τότε, προσφέρθηκε μια δοκιμαστική περίοδος έξι μηνών με την Παλμέιρας - ένα κλαμπ που βρίσκεται 965 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του. Στην αρχή ο πατέρας του, Ντάγκλας επέμεινε ότι η οικογένεια δεν θα ξεριζωνόταν στο Σάο Πάολο για να παίξει ρόλο στην επιτυχία του γιου του. Αλλά μετά από συγκυρίες και ο πατέρας του, έγινε θυρωρός της πρώτης ομάδας της Παλμέιρας. Κι έτσι ο Έντρικ εντάχθηκε και στην ακαδημία του συλλόγου.

Σήμερα, στην Ρεάλ τρίβουν τα χέρια τους με την απόκτηση του Έντρικ, τον οποίο θεωρούν πως θα γίνει ο επόμενος ηγέτης στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Από την πλευρά του, ο προπονητής της εθνικής Βραζιλίας, Ντοριβάλ Τζούνιορ τόνισε πως εάν ο νεαρός ποδοσφαιριστής συνεχίζει να δουλεύει σκληρά, τότε θα γίνει ένα ιστορικό όνομα.

«Θεωρώ πως εάν ο Έντρικ συνεχίσει να είναι σοβαρός και εργάζεται σκληρά, θα γίνει ένα ιστορικό όνομα για το ποδόσφαιρο της Βραζιλίας, αλλά και για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Όμως χρειάζεται να ηρεμήσουμε με τον Έντρικ, μόλις τώρα ξεκινάει. Όμως είναι διαφορετικός, η τεχνική του είναι διαφορετική», ανέφερε συγκεκριμένα.

Μια βραδιά γεμάτη ρεκόρ για τον 17χρονο Έντρικ που έλαμψε στο «Γουέμπλεϊ» (vid)
REST OF THE WORLD

08:12 - 24.03.2024

Μια βραδιά γεμάτη ρεκόρ για τον 17χρονο Έντρικ που έλαμψε στο «Γουέμπλεϊ» (vid)

Ο νεαρός αστέρας της Παλμέιρας και μελλοντικός παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Βραζιλίας κόντρα στην Αγγλία, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Το βέβαιο είναι πως το μέλλον του ανήκει...