Τα τέσσερα γκολ από ημίχρονο, το ρεκόρ του Μπακασέτα και τα εντυπωσιακά στατιστικά της Εθνικής

Ελλάδα

i

©Intime

Τα τέσσερα γκολ από ημίχρονο, το ρεκόρ του Μπακασέτα και τα εντυπωσιακά στατιστικά της Εθνικής

Στέλιος Βαρδάκης 12:58 - 22.03.2024 / Ανανεώθηκε: 13:04 - 22.03.2024

Η Ελλάδα νίκησε με το εντυπωσιακό 5-0 το Καζακστάν και θα διεκδικήσει ένα εισιτήριο για το EURO 2024 κόντρα στη Γεωργία. Η νίκη με τους Καζάκους εκτός από το ότι ήταν ευρεία «γέννησε» και ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά.

Η Ελλάδα έκανε το πρώτο από τα δύο βήματα που χρειάζεται για να προκριθεί στα τελικά του Euro 2024. Η Εθνική ήταν εντυπωσιακή και απολύτως σοβαρή στον στόχο της με αποτέλεσμα να πάρει τη νίκη με 5-0 και να προκριθεί στον τελικό των playoffs του UEFA Nations League.

Επόμενος αντίπαλος η Γεωργία στην Τιφλίδα, όπου η Ελλάδα θα διεκδικήσει ένα εισιτήριο για τα τελικά του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Το ματς είναι προγραμματισμένο για τη Τρίτη (26.03) στις 19:00.

Το 5-0 επί του Καζακστάν αποτελεί μία από τις οκτώ ευρύτερες νίκες στην ιστορία της Εθνικής ομάδας. Ωστόσο, είναι η ευρύτερη νίκη στην ιστορία μας σε αγώνα πλέι οφ ή μπαράζ ή νοκ άουτ. Οι υπόλοιπες νίκες τέτοιου ή μεγαλύτερου διαμετρήματος ήταν είτε σε φιλικά, είτε σε φάση προκριματικών ομίλων του EURO.

Τέσσερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο

Η ομάδα μας «καθάρισε» το παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο, όπου πέτυχε τέσσερα γκολ, κάτι που είχε να συμβεί από τις 6 Σεπτεμβρίου 2016 στο Γιβραλτάρ (4-1 από το πρώτο ημίχρονο που ήταν και το τελικό σκορ) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Σε εντός έδρας αγώνα είχαμε να πετύχουμε τέσσερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο από τις 10 Νοεμβρίου 2001, όταν είχαμε επικρατήσει σε φιλικό 4-2 (4-1 ημίχρονο) της Εσθονίας. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι ήταν το τελευταίο παιχνίδι της Ελλάδας στο «Νίκος Γκούμας», το παλιό γήπεδο της ΑΕΚ.

Το καλύτερο ημίχρονο στην ιστορία μας βέβαια είναι εκείνο του 1978, όταν πριν φτάσουμε στο τελικό 8-1 με τη Φινλανδία, είχαμε ήδη προηγηθεί 5-0 στο ημίχρονο. Το πρώτο 45λεπτο με το Καζακστάν είναι το δεύτερο καλύτερο στην ιστορία.

Τέσσερις διαφορετικοί σκόρερ

Αυτό όμως που κατάφερε η Ελλάδα για πρώτη φορά είναι να σκοράρουν τέσσερις διαφορετικοί ποδοσφαιριστές της στο πρώτο ημίχρονο! Αρχικά, ο Μπακασέτας με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι έκανς το 1-0 κι έπειτα ο Πέλκας με κεφαλιά από κοντά το 2-0. στην συνέχεια ο Ιωαννίδης έκανε το 3-0 κι ο Κουρμπέλης με κεφαλιά το 4-0, που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

Στις άλλες περιπτώσεις που είχαμε πετύχει τόσα γκολ στο ημίχρονο δεν είχαμε περισσότερους από τρεις διαφορετικούς σκόρερ.

Η «μαγική» ασίστ του Μασούρα στον Ιωαννίδη που θύμισε τη μυθική «trivela» του Κουαρέσμα (vids)
EURO

10:49 - 22.03.2024

Η «μαγική» ασίστ του Μασούρα στον Ιωαννίδη που θύμισε τη μυθική «trivela» του Κουαρέσμα (vids)

Η ασίστ του Γιώργου Μασούρα στον Φώτη Ιωαννίδη για το 3-0 κόντρα στο Καζακστάν, μοιάζει σε σημαντικό βαθμό με τη μυθική «trivela» του Ρικάρντο Κουαρέσμα, κόντρα στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Ο Μπακασέτας έπιασε Αναστόπουλο και Σιδέρη

Ο Τάσος Μπακασέτας, που άνοιξε το σκορ με πέναλτι, έφτασε τα 14 γκολ με τη φανέλα της Εθνικής και έπιασε το Γιώργο Σιδέρη στη 10η θέση των σκόρερ όλων των εποχών. Μάλιστα, από αυτά τα 14, έχει πετύχει εννέα γκολ μέσα σε 21 μήνες, από τον Ιούνιο του 2022 δηλαδή ως και σήμερα! Έχοντας παίξει 19 παιχνίδια στο διάστημα αυτό.

Παράλληλα, πέτυχε το έκτο του γκολ με πέναλτι, κάτι που μόνο ο Νίκος Αναστόπουλος έχει καταφέρει, να έχει πετύχει δηλαδή έξι γκολ με πέναλτι. Ο Μπακασέτας έχει εκτελέσει επτά πέναλτι, όσα και ο Αναστόπουλος.