Οι μεγάλες ομάδες που απογοητεύουν τη φετινή χρονιά

Άρης - Άγιαξ - Βιγιαρεάλ

Οι μεγάλες ομάδες που απογοητεύουν τη φετινή χρονιά

Ορέστης Καδδάς 12:30 - 10.10.2023

Πολλές είναι οι μεγάλες ομάδες που έως τώρα δεν τα πάνε καλά στα πρωταθλήματά τους με αποτέλεσμα αρκετές από αυτές να βρίσκονται ήδη εκτός στόχων και μερικές ακόμα και να κινδυνεύουν με υποβιβασμό.

Αισίως έχουμε μπει στον Οκτώβριο και η διακοπή για τις Εθνικές ομάδες δίνει την δυνατότητα σε αρκετές ομάδες, τουλάχιστον σε αυτές που δεν έχουν πολλούς διεθνείς, να αλλάξουν και να δουλέψουν πράγματα που έως τώρα δεν έχουν δουλέψει. Και μόνο λίγα δεν είναι τα παραδείγματα μεγάλων συλλόγων που δεν έχουν ξεκινήσει καθόλου καλά τη χρονιά με αποτέλεσμα μερικές να βρίσκονται ακόμα και στη ζώνη του υποβιβασμού. 

Ελλάδα - Άρης

Η χρονιά άρχισε γεμάτη ελπίδα και αισιοδοξία στον Άρη, μετά τις αρκετές και ποιοτικές προσθήκες, ωστόσο η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Αρχικά ο αποκλεισμός στα προκριματικά του Conference League για μια ακόμη χρονιά, από τη Ντιναμό Κιέβου αυτή το φορά, έφερε τις πρώτες γκρίνιες στο στρατόπεδο της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Η συνέχεια όμως ήταν ακόμα πιο απογοητευτική, αφού η ομάδα του Άκη Μάντζιου πλέον, έχει μείνει σχεδόν εκτός στόχων από τον Οκτώβριο.

Αυτό γιατί ούτε στο πρωτάθλημα τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Οι οκτώ βαθμοί μετά από επτά αγωνιστικές, αποτελούν μια φτωχή συγκομιδή και ταυτόχρονα δεν αφήνουν πολλές ελπίδες για τη συνέχεια. Φυσικά ο Άρης θα κυνηγήσει την είσοδο στα play offs της Super League και πολύ πιθανό να το καταφέρει καθώς η ποιότητα στο ρόστερ είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά δεδομένου ότι φέτος μόνο οι τέσσερις πρώτες θέσεις βγάζουν στην Ευρώπη, φαντάζει πάρα πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να υπερκεράσει κάποιον εκ των Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Μόνος ρεαλιστικός αλλά όχι εύκολα επιτεύξιμος στόχος είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου, που θα οδηγήσει σε έναν τίτλο, αλλά και στην ευρωπαϊκή έξοδο. 

Αγγλία - Τσέλσι & Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Τσέλσι απογοητεύει. Φυσικά μετά από τόσες αλλαγές δεν θα περίμενε κανείς θαύματα από τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο, αλλά η εκκίνηση είναι αρκετά απογοητευτική, με την ομάδα του Λονδίνου να έχει 11 βαθμούς έπειτα από 8 αγωνιστικές και να βρίσκεται στην 11η θέση της Premier League. Στα τελευταία παιχνίδια πριν τη διακοπή φάνηκε να υπάρχει μια μικρή ανάκαμψη με ένα σερί τριών νικών (δύο στο πρωτάθλημα και μια στο League Cup), αλλά έρχεται σερί δύσκολων αγώνων, που θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια. 

Στα ίδια βρίσκεται και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που τουλάχιστον έχει την δικαιολογία της έξτρα κούρασης από την Ευρώπη. Η ομάδα του Έρικ τεν Χαχ, πέρα από τα αγωνιστικά ζητήματα με τις κακές εμφανίσεις και τους πολλούς τραυματισμούς παικτών έχει και αρκετά πειθαρχικά και εξωαγωνιστικά θέματα, με αυτά του Άντονι και του Σάντσο να ξεχωρίζουν. Η επική ανατροπή με τα γκολ του Μακτόμινεϊ στις καθυστερήσεις στο ματς απέναντι στη Μπρέντφορντ ίσως αποτελέσει την αφύπνιση που χρειάζονται οι «Κόκκινοι Διάβολοι» για να φύγουν από την μετριότητα και την 10η θέση με 12 βαθμούς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Φυσικά τα πράγματα είναι δύσκολα και στο Champions League, αφού έχει γνωρίσει δύο ήττες σε ισάριθμες αγωνιστικές και ειδικά αυτή από τη Γαλατασαράι έφερε έντονες αποδοκιμασίες στο «Ολντ Τράφορντ».

Ιταλία - Λάτσιο & Ρόμα

Οι ομάδες της πρωτεύουσας δεν θα ήθελαν τέτοιο ξεκίνημα στη Serie A. Αμφότερες κάνουν μέτριο ξεκίνημα στο ιταλικό πρωτάθλημα, με τη Ρόμα να βρίσκεται στην 10η θέση με 11 βαθμούς και τον Μουρίνιο να δέχεται ισχυρή πίεση. Από την άλλη η Λάτσιο βρίσκεται στην 13η με 10. Η λογική λέει πως και οι δύο θα βελτιωθούν μέσα στη χρονιά, ωστόσο ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος για μια ακόμα χρονιά στη γείτονα χώρα και η άσχημη αυτή αρχή μπορεί στο τέλος να αποβεί μοιραία. Το θετικό είναι πως τουλάχιστον στην Ευρώπη τα πηγαίνουν αρκετά καλά και είναι αρκετά πιθανό να συνεχίσουν στην επόμενη φάση των διοργανώσεων τους. 

Ισπανία - Βιγιαρεάλ & Σεβίλλη

H αντίπαλος του Παναθηναϊκού στον όμιλο του Europa League, Βιγιαρεάλ, πραγματοποιεί κάκιστο ξεκίνημα στη La Liga. Αυτό επέφερε την απόλυση του Κίκε Σετιέν, αλλά η πρόσληψη του Πατσέτα δεν έχει αλλάξει και πολλά πράγματα για την ώρα. Το «Κίτρινο Υποβρύχιο» είναι 16ο με μόλις 8 βαθμούς και στο +2 από την ζώνη του υποβιβασμού. 

Η Σεβίλλη απογοητεύει ξανά στο πρωτάθλημα με αποτέλεσμα να διώξει τον Μεντιλίμπαρ από τον πάγκο της ομάδας. Σίγουρα η ομάδα της Ανδαλουσίας θα ελπίζει σε ανάλογη εξέλιξη με πέρυσι. Τότε την ίδια εποχή είχε διώξει τον Λοπετέγκι, φέρνοντας τον Σαμπαόλι, που με τη σειρά απολύθηκε προκειμένου να έρθει ο Μεντιλίμπαρ και να κατακτήσει το Europa League. Προς το παρόν πάντως βρίσκεται στην 14η θέση με 8 βαθμούς έπειτα από ισάριθμες αγωνιστικές, ενώ στο Champions League, βρίσκεται στην τρίτη θέση που οδηγεί στο «αγαπημένο» της Europa League.

Γερμανία - Γκλάντμπαχ

Η ιστορική Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ κινείται στην μετριότητα για μια ακόμα χρονιά. Τα «Πουλάρια» έχουν μόνο μια νίκη και έξι βαθμούς μετά από επτά αγωνιστικές στη Bundesliga και το χειρότερο είναι ότι το ρόστερ δεν δίνει ιδιαίτερα ελπίδες για κάτι πολύ καλύτερο. 

Γαλλία - Λυών

Η επτά φορές πρωταθλήτρια Γαλλίας κάνει το χειρότερο ξεκίνημά της μετά από 57 χρόνια, ευρισκόμενη στην προτελευταία θέση της Ligue 1 με μόλις τρεις βαθμούς και χωρίς καμία νίκη, μετά από οκτώ αγώνες. Τη θέση του Λοράν Μπλαν πήρε ο Φάμπιο Γκρόσο, με τον Ιταλό όμως μέχρι στιγμής να μην έχει αλλάξει πολλά στους «Λιονέ».

Ολλανδία - Άγιαξ

Το πιο τρανταχτό ίσως παράδειγμα της λίστας, αν υπολογίσουμε το μέγεθος του συλλόγου και το πρωτάθλημα στο οποίο αγωνίζεται. Ο «Αίαντας» όσο απίθανο και αν ακούγεται αυτή τη στιγμή δίνει μάχη για τη σωτηρία του. Έχει μονάχα 5 βαθμούς έπειτα από έξι ματς. Το θετικό για αυτόν είναι πως έχει δύο παιχνίδια λιγότερα από τους περισσότερους αντιπάλους τους και εφόσον τα κερδίσει θα ανέβει αρκετά στη βαθμολογία της Eredivisie