H 26η Μαρτίου, η Τιφλίδα και η μεγάλη σύμπτωση στο Γεωργία - Ελλάδα

O Γιανακόπουλος και ο Βρύζας

i

© Intime

H 26η Μαρτίου, η Τιφλίδα και η μεγάλη σύμπτωση στο Γεωργία - Ελλάδα

Τζιοβάνι Ζάκαρη 10:00 - 26.03.2024 / Ανανεώθηκε: 18:49 - 26.03.2024

Μία απίστευτη σύμπτωση συνδέει την επερχόμενη αναμέτρηση ανάμεσα σε Γεωργία και Ελλάδα, με εκείνη που διεξήχθη τη σεζόν 2004/05.

Το βράδυ της επερχόμενης Τρίτης (26/3) η Ελλάδα δίνει τον πιο σημαντικό αγώνα της δεκαετίας, έχοντας ως στόχο την πρόκριση στα τελικά του Euro 2024. Για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει να πανηγυρίσει τη νίκη εναντίον της Γεωργίας, στον τελικό των playoffs του UEFA Nations League.

Η αναμέτρηση είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα εκείνης της ημέρας, με τους διεθνείς να φτάνουν δίχως πρόβλημα την Κυριακή (23/3) στην Τιφλίδα. Μαζί τους «κουβαλούν» μία σπουδαία παράδοση εναντίον της... παρέας του Κβαρατσχέλια, από την οποία δεν έχουν ηττηθεί ούτε μία φορά στην ιστορία τους. Μάλιστα, η επερχόμενη αναμέτρηση στο γήπεδο της γεωργικής πρωτεύουσας είναι συνδεδεμένη με μία απίστευτη σύμπτωση.

Αν γυρίσει κανείς τον χρόνο πίσω θα δει πως Ελλάδα και Γεωργία έχουν ξαναπαίξει 26 Μαρτίου και συγκεκριμένα η εν λόγω αναμέτρηση έλαβε χώρα το - όχι και τόσο μακρινό - 2005. Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική σύμπτωση, αφού ο τότε αγώνας είχε διεξαχθεί και πάλι στην Τιφλίδα, ωστόσο σε διαφορετικό γήπεδο (συγκεκριμένα στο «Mikheil Meskhi»).

Εκείνο το ματς αφορούσε και πάλι προκριματικό γύρο, με τη διαφορά πως οι δύο σύλλογοι κοντράρονταν σε φάση ομίλων και όχι σε νοκ - άουτ παιχνίδι, όπως συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή. Όσο για το αποτέλεσμα, αυτό αποτελεί θετικό οιωνό για τους ποδοσφαιριστές του Γκουστάβο Πογέτ.

Ο αγώνας της 26ης Μαρτίου του 2005 ολοκληρώθηκε με εύκολη νίκη για τη «γαλανόλευκη» που πέρασε... αέρα από την έδρα της Γεωργίας. Παρά το γεγονός πως ο Ασατιάνι έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του (22'), η Εθνική Ελλάδας έφτασε στην ανατροπή με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Καψής στο 43' πέτυχε το 1-1, σκοράροντας με μυθική «βολίδα», ενώ δευτερόλεπτα αργότερα ο Ζήσης Βρύζας έκανε με κεφαλιά την ανατροπή πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου. Τη χαριστική βολή στη Γεωργία είχε δώσει ο Στέλιος Γιανακόπουλος, ο οποίος στο 53ο λεπτό διαμόρφωσε και το τελικό 3-1.