Η Marca «γεννάει» ίντριγκα για το πέναλτι του Λιβάκοβιτς στον Άλβαρες
i

Λιβάκοβιτς και Άλβαρεζ/ © screenshot, via Twitter

Η Marca «γεννάει» ίντριγκα για το πέναλτι του Λιβάκοβιτς στον Άλβαρες

Πάνος Μαλακτάρης • 18:19 - 14.12.2022 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Για πολλούς το χθεσινό πέναλτι που καταλογίστηκε στο Αργεντινή - Κροατία ήταν ξεκάθαρο. Για άλλους πάλι όχι, έτσι η ισπανική εφημερίδα αποφάσισε να το θέσει ως debate στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Ο χθεσινός πρώτος χρονικά ημιτελικός μεταξύ Αργεντινής και Κροατίας είχε εξαρχής σαφές φαβορί. Και αυτό απεδείχθη τελικά και στο γήπεδο, με τον Μέσι και όχι μόνο σε μεγάλα κέφια και την Κροατία σχετικά άτολμη από το κέντρο και μπροστά. 

Η «αλμπισελέστε» προκρίθηκε δίκαια και περιμένει να μάθει τον αντίπαλό της από τον έτερο ημιτελικό μεταξύ Γαλλίας και Μαρόκου. Ωστόσο το πέναλτι με το οποίο άνοιξε το σκορ η ομάδα του Σκαλόνι άφησε πολλούς με την απορία του γιατί τελικά καταλογίστηκε. Άλλοι πάλι θεώρησαν χωρίς δισταγμό ολόσωστη την απόφαση του διαιτητή. 

Η Marca αποφάσισε να θέσει στην ιστοσελίδα της το απλό ερώτημα «θεωρείτε πως ήταν πέναλτι αυτό που έκανε ο Λιβάκοβιτς στον Άλβαρες;», με τις απαντήσεις την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο να είναι λίγο περισσότερες από 105 χιλιάδες! Εξ' αυτών λοιπόν, το 56% όσων απάντησαν υποστηρίζει πως δεν έπρεπε να δοθεί το πέναλτι, με το υπόλοιπο 44% να συμφωνεί με την υπόδειξη. 

Εν συνεχεία παραθέτει την τοποθέτηση του πρώην διεθνούς Μεξικανού διαιτητή Φελίπε Ράμος Ρίσο, ο οποίος είχε διαιτητεύσει και 3 αγώνες στο μουντιάλ του 2022 και πλέον εργάζεται ως αναλυτής διαιτησίας για λογαριασμό του δικτύου του ESPN.  Η δική του λοιπόν ανάρτηση στο twitter απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, συγκεντρώνοντας παράλληλα πάνω από 28 εκατομμύρια «like». Τι ισχυρίστηκε λοιπόν ο εν λόγω πρώην διαιτητής; 

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σημαντικά στοιχεία βάσει των οποίων δεν έπρεπε να δοθεί το πέναλτι: Το δεξί πόδι του τερματοφύλακα ακουμπά στο έδαφος, η επαφή είναι αναπόφευκτη από την φόρα που έχει η όλη ενέργεια του επιτιθέμενου. Δεν υπάρχει παράβαση, η επαφή ήταν αναπόφευκτη»

Ο Ίκερ Κασίγιας έκανε retweet την εν λόγω ανάρτηση γράφοντας «απολύτως σύμφωνος». Οι πάνω από 8 εκατομμύρια απαντήσεις κάτω από αυτή του την ανάρτηση, κάνουν αντιληπτό το γεγονός πως μιλάμε για ένα κυριολεκτικά ατελείωτο debate που δεν βγάζει πουθενά. 

Προς επίρρωση των παραπάνω, παρακολουθήσαμε όσοι είχαμε την τύχη σε ζωντανή μετάδοση στο αγγλικό ITV, τους-σχολιαστές πλέον-Γκάρι Νέβιλ, Ίαν Ράιτ και Ρόι Κιν να αναρωτιούνται και οι τρεις το πώς καταλογίστηκε αυτό το πέναλτι. Αντίλογο βρήκαν, και μάλιστα έντονο, στο πρόσωπο του πρώην διαιτητή και νυν αναλυτή διαιτησίας του καναλιού, Πίτερ Γουόλτον, ο οποίος ήταν αμετακίνητος στην άποψή του πως πολύ απλά: «υπάρχει επαφή, άρα ανατροπή, άρα  ορθή υπόδειξη του πέναλτι»

Δεν θα αναφερθούμε στο γνωστό ρητό για τις απόψεις, είμεθα κόσμιοι, πάντα. Ας συμφωνήσουμε όλοι πως η Αργεντινή δίκαια βρίσκεται στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ας αφήσουμε τις εκτενείς αναλύσεις για τους ειδικούς. Ο δεύτερος ημιτελικός είναι προ των πυλών εξάλλου, ενώ ο τελικός μας περιμένει την Κυριακή να τον απολαύσουμε.