Ο κύβος ερρίφθη: Ο Καρβαλιάλ αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό - Ποιος είναι ο νέος προπονητής των Πειραιωτών (vids)

Ο κύβος ερρίφθη: Ο Καρβαλιάλ αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό - Ποιος είναι ο νέος προπονητής των Πειραιωτών (vids)

Κώστας Τόπας 15:06 - 04.12.2023 / Ανανεώθηκε: 15:32 - 04.12.2023

Ο Κάρλος Καρβαλιάλ ετοιμάζει βαλίτσες για Ελλάδα προκειμένου να αναλάβει τα ηνία του Ολυμπιακού. Το προφίλ του 58χρονου Πορτογάλου τεχνικού.

Επειτα από 15 χρόνια, ο Κάρλος Καρβαλιάλ, όπως όλα δείχνουν, επιστρέφει στην Ελλάδα, αλλά αυτή τη φορά για λογαριασμό του Ολυμπιακού, απορρίπτοντας προτάσεις που είχε στα χέρια του από ομάδες της Βραζιλίας. Ο Πορτογάλος τεχνικός, ο ο οποίος μιλάει πέντε γλώσσες και αυτό θα του δίνει την ευχέρεια να μιλάει απευθείας ο ίδιος με τους παίκτες, σηκώνει μανίκια κι ετοιμάζεται να κάτσει στον πάγκο των Πειραιωτών.

Η πρώτη θητεία στην Ελλάδα

Παρουσίαση του Κάρλος Καρβαλιάλ στον Αστέρα Τρίπολης ©Intime

Ηταν 14 Μαίου του 2008 όταν ο Πορτογάλος προπονητής ετοίμασε βαλίτσες, μετακόμισε στη χώρα μας κι ανέλαβε τα ηνία του Αστέρα. Ωστόσο, η θητεία του αποδείχθηκε σύντομη, καθώς ο 58χρονος τεχνικός δεν κατάφερε να δημιουργήσει την ομάδα που περίμεναν οι διοικούντες την αρκαδική ΠΑΕ και έτσι αποχαιρέτησε την Τρίπολη, μετά από δέκα ματς.

«Δεν ήξερα...»

«Ένα από τα λάθη μου ήταν ότι στην αρχή δεν ήξερα ακριβώς το είδος ποδοσφαίρου που παιζόταν εδώ. Μίλησα με κάποιους παίκτες και τους είπα ότι αν ερχόμουν τώρα, δεν θα επέλεγα να τους πάρω μαζί μου στον Αστέρα και την Ελλάδα. Όχι γιατί είναι κακοί παίκτες, αλλά γιατί με το στιλ που έχουν είναι δύσκολο να παίξουν στην Ελλάδα. Αυτό είναι εναντίον μου, αλλά είναι η αλήθεια. Δεν θα κάνω αυτά τα λάθη στο μέλλον, γιατί πλέον ξέρω το ποδόσφαιρο εδώ και το σύστημα», είχε πει σε παλαιότερη του συνέντευξή του ο Καρβαλιάλ, ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι έκανε λάθη στην αρχή της καριέρας του στην Ελλάδα.

«Δεν μου άρεσαν κάποια πράγματα που διάβαζα στις εφημερίδες στην Ελλάδα»

Σχετικά με τα την αντιμετώπιση που είχε στην Ελλάδα δεν έκρυψε την πικρία του: «Είναι παράξενο για μένα. Πολλά ψέματα έγραψαν αυτό το διάστημα. Για παράδειγμα ότι δεν μου αρέσουν οι Έλληνες παίκτες. Ηλίθιο. Μου αρέσουν οι Έλληνες παίκτες. Το μυαλό και η δύναμή τους. Για παράδειγμα μου αρέσουν οι τερματοφύλακες, όπως ο Αμπάρης. Δεν μου άρεσαν κάποια πράγματα που διάβαζα στις εφημερίδες. Δεν ήταν σωστά. Κάποιες φορές κάποια πράγματα εμπιστευτικά για τον σύλλογο τα έγραφαν οι εφημερίδες. Ήταν παράξενο για εμένα αυτό. Παράξενο γιατί οι εφημερίδες που έγραφαν αυτά, μετά έγραφαν και ψέματα. Παράξενο είδος σχέσης. Πληροφορίες από τον σύλλογο έφθειραν τον σύλλογο».

Το πλούσιο βιογραφικό

Εκτός από τον Αστέρα πάντως, ο Κάρλος Καρβαλιάλ έχει πλούσιο βιογραφικό στην προπονητική του καριέρα. Τα πρώτα βήματα του τα έκανε το 1998 στην Εσπίνιο, ενώ στη συνέχεια πέρασε από τον πάγκο των Φρεαμούντε, Ντεπορτίβο Άβες, Λεϊσόες, Σετούμπαλ, Μπελενένσες, Μπράγκα, Μπέιρα-Μαρ, Μαρίτιμο, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Μπεσίκτας, Μπασακσεχίρ, Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Σουόνσι, Ρίο Άβε, Μπράγκα (ξανά), Αλ Γουάχντα και Θέλτα.

Ικανότητα προσαρμογής

Ο Κάρλος Καρβαλιάλ έχει κερδίσει τη φήμη ως προπονητής νομάς, χάρη στα συνεχή του ταξίδια σε διαφορετικές ποδοσφαιρικές κουλτούρες και συστήματα παιχνιδιού. Ο Πορτογάλος τεχνικός απολαμβάνει τη διαφορετικότητα και έχει αναπτύξει την ικανότητα να προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες, κάτι που τον βοήθησε να πετύχει στις ομάδες όπου προπόνησε σε διάφορες χώρες.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Μπράγκα (2020-2022), ο Καρβαλιάλ εφάρμοσε ένα στυλ βασισμένο στην κατοχή με κινητικότητα στην επίθεση μέσω ενός σχηματισμού 3-4-3. Πριν από αυτό, χρησιμοποιούσε το 5-4-1 με τη Σουόνσι το 2017/18. Ωστόσο, όταν ανέλαβε τη Θέλτα τον Νοέμβριο του 2022, έχει μεταπηδήσει σε έναν κλασικό σχηματισμό 4-4-2 που επικεντρώνεται σε γρήγορες επιθέσεις και γρήγορες μεταβάσεις για να φτάσει στο στόχος.

Το σύστημα του Καρβαλιάλ προωθεί και βοηθά νέους παίκτες, όπως έκανε με τον Γκάμπρι Βέιγκα, ο οποίος έχει αναδειχθεί ως ένα πολλά υποσχόμενο ταλέντο. 

Το 4-4-2 στη Θέλτα

«Το 4-4-2 είναι ένας σχηματισμός που απαιτεί πειθαρχία και σκληρή δουλειά από όλους τους παίκτες της ομάδας. Αν όλοι είναι πρόθυμοι να δουλέψουν σκληρά και να παίξουν τον ρόλο τους, μπορεί να είναι ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα», είχε πει κάποτε ο Ζοσέ Μουρίνιο. Πρώτα και κύρια, στο ποδόσφαιρο, ο σχηματισμός 4-4-2 αναγνωρίζεται ευρέως για την ισορροπία του μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Είναι κατάλληλο για να παρέχει πλάτος στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας, τεντώνοντας την αντίπαλη άμυνα και δημιουργώντας χώρο για να λειτουργήσουν οι επιθετικοί.

Επιπλέον, η αμυντική του στιβαρότητα το καθιστά εξαιρετική επιλογή για ποδόσφαιρο αντεπιθέσεων. Η απλότητά του είναι ένα άλλο πλεονέκτημα, καθώς είναι ένας απλός και κατανοητός σχηματισμός, που διευκολύνει τους παίκτες να εκτελούν αποτελεσματικά τους ρόλους τους. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Θέλτα ο Καρβαλιάλ εστίασε στο άμεσο παιχνίδι, συχνά με μακριές μπάλες από τον τερματοφύλακα που κατευθύνονται σε μια συγκεκριμένη ζώνη σε μια περιοχή όπου εκμεταλλεύονται την εναέρια ικανότητα του επιθετικού τους και δημιουργούν υπεροχή θέσης για να κερδίσουν δεύτερες μπάλες μετά. 

Του αρέσουν οι προκλήσεις

Παρά την επιτυχία του στο υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία χρόνια, ο Καρβαλιάλ έχει ένα μυστικό. Ο άνθρωπος που κάποτε έπεσε στην τρίτη κατηγορία της Πορτογαλίας και οδήγησε τη Λεϊσόες μέχρι τον τελικό του κυπέλλου εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συναίσθημα. «Είμαι ρομαντικός», είχε πει σε συνέντευξή του στο «Sky Sports». Το καλοκαίρι του 2019, ο Πορτογάλος έκανε κάτι που δεν περίμεναν οι συνάδελφοι του.  Ο δημοφιλής πρώην προπονητής της Σέφιλντ Γουένσντεϊ είχε προσφορές από όλη την Ευρώπη, αλλά αντ' αυτού αποφάσισε να πάει στη Ρίο Άβε, η οποία είχε τερματίσει στη μέση της βαθμολογίας στην πορτογαλική Primeira Liga.

«Ήθελα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό», είχε πει ο Καρβαλιάλ στην «Independent». Έχοντας οδηγήσει τη Ρίο Άβε στο υψηλότερο τέρμα στην ιστορία της, που ήταν η πέμπτη θέση και η πρόκριση στο Europa League, προσεγγίστηκε από την παιδική του ομάδα στη Μπράγκα. Χωρίς να το σκεφτεί και πολύ, ο 58χρονος τεχνικός επέστρεψε στην ομάδα της καρδιάς του, στην οποία έκατσε σε 104 παιχνίδια για μία διετία (2020-2022) οδηγώντας την πορτογαλική ομάδα 58 νίκες, 20 ισοπαλίες και 26 ήττες αλλά και στην κατάκτηση του Κυπέλλου.

Δεν απέφυγε ποτέ τις απαιτητικές δουλειές

Ο Κάρλος Κάρβαλιαλ δεν απέφυγε ποτέ τις πιο απαιτητικές δουλειές. Στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, στην Μπεσίκτας και στη Σουόνσι Σίτι, έφτασε όταν χρειαζόταν να έχει σχεδόν άμεσο και σημαντικό αντίκτυπο στη νέα του ομάδα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η Σουόνσι, για παράδειγμα, μαράζωνε στη ζώνη του υποβιβασμού, έχοντας κερδίσει μόλις τρεις από τους πρώτους 18 αγώνες της στην Premier League όταν διορίστηκε ο Πορτογάλος στα τέλη του 2017. Είχε μόλις δύο ημέρες με την ομάδα του πριν από τον πρώτο του αγώνα ως προπονητής, εναντίον της Γουότφορντ. Αλλά αποδείχτηκε αρκετό για να πάρει η ομάδα του τη νίκη με 2-1.

Το χρονικό από τα έκτροπα στο Πανθεσσαλικό, με παίκτες και οπαδούς να κινδυνεύουν μέχρι και με τη ζωή τους (vids)
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

08:39 - 04.12.2023

Το χρονικό από τα έκτροπα στο Πανθεσσαλικό, με παίκτες και οπαδούς να κινδυνεύουν μέχρι και με τη ζωή τους (vids)

Στον «αέρα» τινάχτηκε η αναμέτρηση Βόλος - Ολυμπιακός, με αποτέλεσμα υπάρξουν ξανά έκτροπα και νέες εικόνες ντροπής στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η μάχη τους ενάντια στον υποβιβασμό χάθηκε την τελευταία μέρα εκείνης της σεζόν, αλλά ο Καρβαλάλ θαυμάστηκε για την έκταση της επιρροής του σε μια ομάδα που προηγουμένως φαινόταν βεβαιότητα για υποβιβασμό. Τελευταίος του χρονικά σταθμός η Θέλτα, την οποία ανέλαβε τον περσινό Νοέμβριο και την καθοδήγησε μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, έχοντας ρεκόρ 10-8-11 σε 29 αγώνες.

🔴Sportal Sunday Live με Βόλος - Ολυμπιακός 2-2, τον Παπαπέτρου, τον Μαρτίνεθ & το σόου του Ιωαννίδη

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!