Κροατία - Βέλγιο: Ευρωπαϊκός «τελικός» για την πρόκριση
i

Ντε Μπρόινε/©Intime

Κροατία - Βέλγιο: Ευρωπαϊκός «τελικός» για την πρόκριση

Ανδρέας Σερεβέτας • 07:28 - 01.12.2022 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Η «χρβάτσκα» τίθεται αντιμέτωπη των «κόκκινων διαβόλων» για μία θέση στους «16» του Μουντιάλ.

Η Κροατία προβλημάτισε με την εμφάνισή της στο πρώτο παιχνίδι κόντρα στο Μαρόκο (0-0). Μετά αντιμετώπισε τον Καναδά και βρέθηκε πίσω στο σκορ στα πρώτα λεπτά του αγώνα. Όμως στη συνέχεια πέτυχε τέσσερα γκολ και έδειξε γιατί ήταν η φιναλίστ στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η απόφαση του προπονητή Ζλάτκο Ντάλιτς να βάλει τον Κράμαριτς και τον Λιβάγια απέδωσε καρπούς. Η ομάδα του ανέβηκε στην κορυφή του 6ου ομίλου, όπου συγκατοικεί με το Μαρόκο αλλά προς το παρόν έχει πλεονέκτημα.  

Η Κροατία με νίκη παίρνει την πρόκριση και την πρώτη θέση. Φτάνει να παραμείνει η καλύτερη διαφορά των γκολ που έχει έναντι του Μαρόκου. Αν χάσει δεν πρέπει να νικήσουν οι Βορειοαφρικανοί. Ο Ντάλιτς ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου: «Είναι το καθοριστικό ματς για να προκριθούμε από το γκρουπ. Παίζουμε απέναντι στη δεύτερη καλύτερη χώρα του κόσμου (βάσει κατάταξης FIFA), η οποία ήταν πρώτη εδώ και μια τετραετία. Το Βέλγιο είναι μια εξαιρετική ομάδα, δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να την επιλέξουμε σαν αντίπαλο σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι. Δεν ξεγελιόμαστε από τα υποτιθέμενα προβλήματα και τα αρνητικά αποτελέσματά τους. Δεν πάμε για τον βαθμό γιατί πάντα η ισοπαλία φέρνει κάτι κακό. Πρέπει να παίξουμε όπως με τον Καναδά. Έχουμε ανεβάσει τα κριτήριά μας, την ενέργεια και την επιθετικότητά μας. Πρέπει να τα διατηρήσουμε και να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο». Ο προπονητής της Κροατίας έχει όλους τους παίκτες στη διάθεση του για τη σημερινή σημαντική αναμέτρηση. 

ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ: (4-3-3): Λιβάκοβιτς – Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβαρντιόλ, Σόσα – Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς – Κράμαριτς, Λιβάγια, Πέρισιτς. 

Εμφύλιος στα αποδυτήρια του Βελγίου

Το Βέλγιο ξεκίνησε ιδανικά τις υποχρεώσεις του στη διοργάνωση με νίκη (1-0) κόντρα στον Καναδά. Φάνηκαν οι αδυναμίες του, τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν οι Μαρονικοί στο δεύτερο ματς και επικράτησαν δίκαια με σκορ 2-0, βάζοντας φωτιά στον όμιλο. 

Η πρώτη ήττα στο Κατάρ προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ομάδας. Ξαφνικά εμφανίστηκαν δηλώσεις του Ντε Μπρόινε, τις οποίες έκανε πριν από την έναρξη του τουρνουά. Ο σταρ της ομάδας είχε χαρακτηρίσει την ομάδα γερασμένη κυρίως στην επίθεση. Τόνισε ότι το Βέλγιο δεν έχει πιθανότητες να φτάσει μακριά στη διοργάνωση. Τις έμαθαν οι συμπαίκτες του και ανέβηκαν οι τόνοι στα αποδυτήρια μετά την λήξη του ματς. Σύμφωνα με τη γαλλική Equipe υπήρξε επεισόδιο και στην προπόνηση.  

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Κουρτουά σε ερώτηση που δέχθηκε για το περιστατικό στα αποδυτήρια. 

Δεν γνωρίζουμε ασφαλώς αν τον έπιασαν αλλά στην εθνική ομάδα του Βελγίου επικρατεί μία ...ωραία ατμόσφαιρα πριν από τον σημερινό «τελικό» με την Κροατία. Ο προπονητής Ρομπέρτο Μαρτίνεθ  ονομάτισε χθες την Equipe και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν είμαστε στην καλύτερη κατάσταση. Αυτό το παραδέχομαι. Αλλά από αυτό μέχρι να διαβάζουμε πως παίζουμε ξύλο στην προπόνηση, πάει πολύ. Δεν ξέρω τι περιμένουν να κερδίσουν όλοι αυτοί από αυτά τα ανυπόστατα ψέματα. Αυτό που ξέρω είναι πως πρέπει να κερδίσουμε, για να μην περιμένουμε κανέναν άλλο, κανένα άλλο αποτέλεσμα. Στις δικές μας δυνάμεις πρέπει να στηριχτούμε και αυτό θα βρούμε τη δύναμη να κάνουμε». 

Οι πρωταγωνιστές της έντασης προπονήθηκαν χθες χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα. Ο Ονανά είναι τιμωρημένος. Ο Μαρτίνεθ θέλει να χρησιμοποιήσει τον Λουκάκου στο αρχικό σχήμα αλλά θα πάρει την απόφαση την τελευταία στιγμή καθώς ο επιθετικός της Ίντερ δεν είναι ακόμα έτοιμος στο 100%. 

ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ: (3-4-3): Κουρτουά – Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Μενιέ – Καστάν, Τίλεμανς, Βίτσελ, Καράσκο – Ντε Μπρόινε, Λουκάκου (Μπατσουαγί), Εντ. Αζάρ. 

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ: Το Βέλγιο νίκησε στα δύο τελευταία παιχνίδια του με αντίπαλο την Κροατία. Το 2013 στην προκριματική φάση του Μουντιάλ με σκορ 2-1 και το 2021 σε φιλική αναμέτρηση (1-0). Και τα τρία γκολ των «κόκκινων διαβόλων» πέτυχε ο Λουκάκου!

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ:1. Η καλύτερη διαφορά τερμάτων σε όλα τα ματς του ομίλου, 2. Η καλύτερη επίθεση σε όλα τα ματς του ομίλου, 3. Οι βαθμοί των ομάδων στα μεταξύ τους ματς, 4. Η καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους ματς, 5. Η καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους ματς, 6. Λιγότεροι βαθμοί ποινής σε όλα τα ματς του ομίλου: κάθε κίτρινη κάρτα τιμωρείται με 1 πόντο, οι δύο κίτρινες στο ίδιο ματς με 3 πόντους, ενώ η απευθείας κόκκινη κάρτα με 4 πόντους, 7. Κλήρωση. 

Ο Άγγλος Άντονι Τέιλορ θα σφυρίξει το ματς που αρχίζει στις 17:00 στο γήπεδο Ahmad bin Ali Stadium (50.000).