Πότε ήταν η τελευταία φορά που Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Ατλέτικο ήταν εκτός κορυφής στην έναρξη της 14ης αγωνιστικής

Λεβαντόφσκι - Βινίσιους - Μοράτα

Πότε ήταν η τελευταία φορά που Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Ατλέτικο ήταν εκτός κορυφής στην έναρξη της 14ης αγωνιστικής

Κώστας Τσιακλής 12:25 - 23.11.2023

Η Χιρόνα κρατάει εκτός κορυφής τα τρία μεγάλα ονόματα του ισπανικού πρωταθλήματος και καταφέρνει να πετύχει κάτι που έκανε τελευταία φορά η Σεβίλλη.

Η Χιρόνα πραγματοποιεί ένα ονειρικό ξεκίνημα στη φετινή La Liga και το τέλος της 13ης αγωνιστικής την βρήκε στην κορυφή της βαθμολογίας με 34 βαθμούς. Ενδεικτικό της τρομερής πορείας της είναι το γεγονός ότι έχασε μόλις πέντε βαθμούς, με τους τρεις να είναι στην ήττα της από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 0-3. Η άλλη απώλεια βαθμών ήρθε στην εκτός έδρας ισοπαλία με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ (1-1).

Ποια ήταν όμως η τελευταία φορά που Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν εκτός πρώτης θέσης στην έναρξη της 14ης αγωνιστικής; Η απάντηση είναι τον Νοέμβριο του 2018, δηλαδή πριν από περίπου πέντε χρόνια. Τότε στην πρώτη θέση με το τέλος της 13ης αγωνιστικής ήταν η Σεβίλλη, η οποία νίκησε με   1-0 τη Ρεάλ Βαγιαδολίδ και εκμεταλλεύτηκε την ισοπαλία στο ντέρμπι Ατλέτικο-Μπαρτσελόνα ανεβαίνοντας στην 1η θέση με 26 βαθμούς (στο +1 από την Μπαρτσελόνα και στο +2 από την Ατλέτικο).

Τελικά την 14η αγωνιστική η τάξη αποκαταστάθηκε αφού η Μπαρτσελόνα ανέβηκε στην κορυφή. Αυτό γιατί η Σεβίλλη έμεινε στην ισοπαλία εκτός έδρας με την Αλαβές (1-1) ενώ οι «μπλαουγκράνα» επικράτησαν με 2-0 της Βιγιαρεάλ. Η Μπαρτσελόνα ήταν τελικά και η ομάδα που κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα στο τέλος της σεζόν.

Η μοναδική φορά της Ατλέτικο ήταν και... φαρμακερή

Τα τελευταία 19 χρόνια, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ακόμα μια φορά μακριά από την πρώτη θέση στην έναρξη της 14ης αγωνιστικής. Αυτό συνέβη τη σεζόν 2020-2021 όταν στην κορυφή βρισκόταν η Ατλέτικο Μαδρίτης που είχε απόσταση τεσσάρων και επτά βαθμών από «μερένγκες» και «μπλαουγκράνα» αντίστοιχα. 

Η διαφορά αυτή τελικά δεν καλύφθηκε και έτσι η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε κατέκτησε το πρωτάθλημα τη μια φορά που ήταν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας στην έναρξη της 14ης αγωνιστικής (από το 2000 και έπειτα).