Χιρόνα: Το καταλανικό «θαύμα» που συνδέεται με τη Μάντσεστερ Σίτι και ονειρεύεται τίτλο στη La Liga
i

©printscreen

Χιρόνα: Το καταλανικό «θαύμα» που συνδέεται με τη Μάντσεστερ Σίτι και ονειρεύεται τίτλο στη La Liga

Ιάσονας Τσίλης 10:00 - 29.10.2023 / Ανανεώθηκε: 10:13 - 29.10.2023

Η μεγαλύτερη έκπληξη των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων μέχρι στιγμής είναι η Χιρόνα. Ο σύλλογος απ' την Καταλονία έχει πραγματοποιήσει ένα απρόσμενα εντυπωσιακό ξεκίνημα και μετά από 11 αγωνιστικές, βρίσκεται στην κορυφή της La Liga, μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης και η πορεία αυτή δεν μπορεί να... αγνοηθεί.

Έπειτα από 11 αγωνιστικές στη La Liga, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης πρωταγωνιστούν όπως αναμενόταν και παλεύουν παιχνίδι με παιχνίδι για την κορυφή. Δεν είναι όμως οι μόνες ομάδες που κάνουν πορεία πρωταθλητισμού. Στην ίδια κατηγορία ανήκει μέχρι στιγμής και η Χιρόνα.

Η εντυπωσιακή βαθμολογική συγκομιδή έως τώρα 

Ο καταλανικός σύλλογος, προς έκπληξη όλων έχει καταφέρει και συγκατοικεί με τους Μαδριλένους στην κορυφή της βαθμολογίας, στο +4 από τη Μπαρτσελόνα και στο +6 απ' την Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία ωστόσο έχει δύο παιχνίδια λιγότερα.

Μετράει εννέα νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα. Οι μοναδικές απώλειες της μάλιστα, είναι απέναντι σε Ρεάλ Σοσιεδάδ και Ρεάλ Μαδρίτης. Έχει πάρει ήδη μεγάλα «διπλά» κόντρα σε Σεβίλλη και Βιγιαρεάλ και συνδυάζει θέαμα και αποτελεσματικότητα. Έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα, με 11 διαφορετικούς σκόρερ και η επίθεση της πετάει... φωτιές. Μόνο κόντρα στη Ρεάλ δεν κατάφερε να βρει δίχτυα.

To σύντομο παρελθόν της στη La Liga

Φέτος είναι μόλις η 4η χρονιά της στο κορυφαίο επίπεδο της Ισπανίας. Η παρθενική της συμμετοχή, ήταν τη σεζόν 2017-18, όπου τερμάτισε στη 10η θέση της βαθμολογίας, όμως την επόμενη χρονιά βγήκε 18η και υποβιβάστηκε στη Segunda Division. Μετά από δύο συνεχόμενες προσπάθειες ανόδου το 2020 και το 2021, απέτυχε τερματίζοντας και στις δύο περιπτώσεις 5η. 

Την επόμενη σεζόν όμως, παρόλο που τερμάτισε στην 6η θέση της κανονικής διάρκειας, κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τη La Liga, μέσω των play off και την περασμένη χρόνια ήταν αξιοπρεπέσταστη και χωρίς να κινδυνεύσει καθόλου, τερμάτισε 10η.

Το αγωνιστικό της προφίλ και οι πρωταγωνιστές

Απ' τον Ιούλιο του 2021, προπορεύεται με τον γεννημένο στη Μαδρίτη, Μίτσελ. Μια επιλογή που δεν δημιούργησε αντιδράσεις, όπως ίσως θα περίμενε κάποιος. Το έργο του είχε αρχίσει να φαίνεται από πέρσι, ιδιαίτερα στο επιθετικό κομμάτι, με την Χιρόνα να έχει την 5η καλύτερη επίθεση, πίσω από Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης και Βιγιαρεάλ. Το σύστημα που χρησιμοποιεί είναι το 4-2-3-1, έχοντας ωστόσο μερικές παραλλαγές.

Παίζει αρκετά από τα άκρα με τους Αρνάου Μαρτίνεθ και Μιγκέλ Γκουτιέρεθ να βρίσκονται αρκετά ψηλά, με τη θέση τους ουσιαστικά να παραπέμπει, περισσότερο σε μπακ - χαφ. Γενικότερα, ο Ισπανός προπονητής έχει εμπνευστεί από μπασκετικές τακτικές, όπως και ο Μικέλ Αρτέτα, με τον τρόπο που αμύνεται να θυμίζει κάτι σε ζώνη. Μαζί με τον τεχνικό της Άρσεναλ είναι από τους λίγους προπονητές που προσαρτούν μπασκετικά συστήματα στο παιχνίδι τους.

Στο κέντρο, κυριαρχούν οι, Γιάνγκελ Ερέρα, Ιβάν Μαρτίν και Αλέιξ Γκαρθία, με τα τρεξίματα και τα αμέτρητα χιλιόμετρα που «καταπίνουν» σε κάθε αναμέτρηση, με τρομερές αλληλοκαλύψεις και εξαιρετικές τοποθετήσεις στον άξονα. Στην καλοδουλεμένη μεσαία γραμμή της ομάδας, προστέθηκε και ο Βίκτορ Τσιγκάνκοφ, με το φαρμακερό αριστερό του πόδι, δίνοντας το κάτι παραπάνω και το απρόβλεπτο στο παιχνίδι της Χιρόνα.

Στη γραμμή κρούσης, ξεχωρίζει φυσικά ο Κρίστιαν Στουάνι, ο οποίος αν και βρίσκεται στη δύση της καριέρας του, παραμένει σε υψηλό επίπεδο και αποτελεί τον ηγέτη της ομάδας, βρισκόμενος στο σύλλογο από το 2017 μέχρι σήμερα, στα καλύτερα δηλαδή χρόνια του συλλόγου. Δίπλα του, ο Άρτεμ Ντόβμπικ, ο οποίος αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στα προκριματικά του Champions League. Ο Ουκρανός επιθετικός είναι ο πρώτος σκόρερ των καταλανών με πέντε γκολ και έχει προσαρμοστεί με το «καλημέρα» στις απαιτήσεις της La Liga.

Η σύνδεση με τη Μάντσεστερ Σίτι και τον Γκουαρδιόλα και τα... δώρα στη συμπολίτισσα Μπαρτσελόνα

Από το 2017, την χρονιά της πρώτης ιστορικής ανόδου, η Χιρόνα ανήκει κατά 44,3% στο «City Football Group», μαζί με τη Μάντσεστερ Σίτι και άλλες 10 ομάδες. Ιδιοκτήτες της ισπανικής ομάδας, σχεδόν κατά το ήμισυ είναι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι. Οι καταλανοί αποδεικνύουν φέτος στο γήπεδο, ότι... έχουν κάποιες επιρροές από τους πρωταθλητές Ευρώπης, πέρα από την κοινή ιδιοκτησία. 

Η σύνδεση με τους «πολίτες» όμως, δεν σταματάει εκεί. Το ίδιο ποσοστό με τους Σαουδάραβες, δηλαδή το 44,3% ανήκει στο «Girona Football Group», του οποίου πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο αδερφός του Πεπ Γκουαρδιόλα, Πέρε

Η Χιρόνα, ως γνήσια καταλανική ομάδα, έχει κάνει το... χατίρι της Μπαρτσελόνα σε δύο περιπτώσεις. Πρώτα τον Οκτώβριο του 2017, όταν επικράτησαν 2-1 της Ρεάλ Μαδρίτης στην πρώτη τους αναμέτρηση στην ιστορία, απέναντι στους Μαδριλένους, βοηθώντας έτσι τους «μπλαουγκράνα» να αποσπαστούν επτά βαθμούς απ' τη Ρεάλ και να κατακτήσουν με άνεση το πρωτάθλημα.

Τον περασμένο Απρίλιο, «πλήγωσε» ξανά τη «βασίλισσα», διαλύοντας τη με 4-2 και κάνοντας δώρο τίτλου στη Μπαρτσελόνα, καθώς μετά απ' την εν λόγω αναμέτρηση οι μερένγκες απώλεσαν τις όποιες ελπίδες είχαν για την κατάκτηση του τίτλου.

Υπόκλιση στη «Βασίλισσα» και στον Μπέλιγχαμ!
LA LIGA

19:12 - 28.10.2023

Υπόκλιση στη «Βασίλισσα» και στον Μπέλιγχαμ!

Παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ κι έκανε ένα κακό πρώτο ημίχρονο, η Ρεάλ Μαδρίτης έφερε τούμπα το ντέρμπι με την Μπαρτσελόνα, έχοντας για πρωταγωνιστή τον σπουδαίο τον Τζουντ Μπέλιγχαμ και πήρε τη νίκη μέσα στο «Μονζουίκ» με 2-1.

Την Παρασκευή (27/10) επικράτησε με 1-0 επί της Θέλτα, με έναν τρόπο αντισυμβατικό για εκείνη, σε μια εμφάνιση μη αντιπροσωπευτική σε σχέση με τα φετινά της στάνταρ. Έδειξε όμως, ότι ακόμα και στην κακή της μέρα, μπορεί να βρει τρόπους να πάρει αποτέλεσμα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται και επιθυμεί να διατηρηθεί.