La Liga: Vamos por el chaos...
i

La Liga / © SPORTAL

La Liga: Vamos por el chaos...

Τζιοβάνι Ζάκαρη 13:15 - 29.12.2022 / Ανανεώθηκε: 15:56 - 13.01.2023

Δύο πρωταθλητές και μετά το… χάος επικρατεί στη βαθμολογία της La Liga, η οποία ετοιμάζεται να επιστρέψει δυναμικά στις ζωές μας.

Το Μουντιάλ του Κατάρ μας αποχαιρέτησε με τον καλύτερο τρόπο και πλέον στις ζωές μας - πέρα από το μουντ των Χριστουγέννων - επιστρέφουμε στην κανονικότητα των πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Ένα από αυτά είναι και η La Liga, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 29 του μήνα, με το πρώτο παιχνίδι της αγωνιστικής να είναι αυτό ανάμεσα σε Χιρόνα και Ράγιο Βαγιεκάνο. 

Μία αγωνιστική που ξεκινάει με πολλές ανοιχτές εκκρεμότητες στη βαθμολογία, με πρώτη και κυριότερη αυτή της κορυφής. Η Μπαρτσελόνα στους 37 και η Ρεάλ Μαδρίτης στους 35 βαθμούς καλούνται να συνεχίσουν με όσες περισσότερες νίκες μπορούν, την ίδια ώρα που ένθεν κακείθεν περιμένουν μία γκάφα του αντιπάλου. Το βάρος γέρνει προς το μέρος των «μερένγκες», οι οποίοι έφτασαν από το +3 στο -2 έχοντας μάλιστα κερδίσει και την μισιτή αντίπαλο στο μεταξύ τους ντέρμπι.

Από εκεί και πέρα επικρατεί το… χάος στη βαθμολογία, με εννέα ομάδες να διεκδικούν μία θέση σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Ρεάλ Σοσιεδάδ, η οποία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρωταγωνιστεί στο ισπανικό πρωτάθλημα. Από πίσω της βρίσκονται τρεις ομάδες που μοιράζονται 24 βαθμούς. 

Αφενός υπάρχει η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε, Αθλέτικ Μπιλμπάο, η οποία βελτιώθηκε αισθητά από πέρυσι και ψάχνει το εισιτήριο που στερήθηκε την περασμένη σεζόν. Αφετέρου υπάρχει η κατώτερη των περιστάσεων, Ατλέτικο Μαδρίτης, που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να σώσει την καταστροφική της χρονιά, η οποία θα ολοκληρωθεί χωρίς συμμετοχή σε νοκ άουτ φάση ευρωπαϊκής διοργάνωση. Και τρίτη στην ίδια εξίσωση είναι η Μπέτις, η οποία θέλει να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα, όπως το κάνει την τελευταία τριετία.

Στην προσπάθεια αυτή μπαίνουν και οι Οσασούνα, Ράγιο Βαγιεκάνο και Βιγιαρεάλ, με τις εν λόγω ομάδες να βρίσκονται πιο πίσω στην κατάταξη. Ωστόσο, οι πόντοι που έχουν θέτουν γερές βάσεις για την έβδομη θέση, που οδηγεί στο Europa Conference League. Από εκεί και έπειτα υπάρχουν οι Βαλένθια και Μαγιόρκα, που ναι μεν δεν έχουν αρκετούς βαθμούς αλλά στο βάθος «αχνοφαίνεται» η Ευρώπη.

Επόμενες είναι οι Βαγιαδολίδ, Χιρόνα και Αλμερία, οι οποίες μόνο με ένα θαύμα θα καταφέρουν να διεκδικήσουν κάποιο εισιτήριο για τις διασυλλογικές διοργανώσεις της «Γηραιάς Ηπείρου». Ωστόσο έχουν χτίσει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας από την ζώνη του υποβιβασμού και δεν ανησυχούν για την περίπτωση της Segunda Division. Αυτό δεν ισχύει για την Χετάφε η οποία ναι μεν έχει μία διαφορά από το «red-zone» ωστόσο δεν είναι αρκετή για να της εξασφαλίσει σιγουριά. 

Κάτω από αυτήν βρίσκονται 4 ομάδες που κινδυνεύουν να συνεχίσουν στη δεύτερη κατηγορία. Εσπανιόλ, Θέλτα στους 12 και Σεβίλλη, Κάντιθ στους 11 θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να μείνουν στη La Liga. Αναμφισβήτητα, η παρουσία των Ανδαλουσιάνων αποτελεί την μεγαλύτερη έκπληξη, αφού από εκεί που βρίσκονταν στο «ποδοσφαιρικό πανθεον» τώρα ψάχνουν την σωτηρία.