Λαμίν Γιαμάλ: Το νέο αστέρι που εμφάνισε ο Τσάβι και έγραψε ιστορία

Λαμίν Γιαμάλ

i

©printscreen

Λαμίν Γιαμάλ: Το νέο αστέρι που εμφάνισε ο Τσάβι και έγραψε ιστορία

Κώστας Τσιακλής 10:24 - 30.04.2023 / Ανανεώθηκε: 10:25 - 30.04.2023

Ο Λαμίν Γιαμάλ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη Μπαρτσελόνα σε ηλικία 15 ετών και 290 ημερών και έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που έκανε το ντεμπούτο του στη La Liga με τη φανέλα των «μπλαουγκράνα».

Η σχεδόν μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη Μπαρτσελόνα επιτρέπει στον Τσάβι να δώσει χρόνο συμμετοχής σε παίκτες που δεν αγωνίζονται τόσο συχνά ή ακόμα και σε νεαρά ταλέντα. Ένα από αυτά είναι και ο 15χρονος Λαμίν Γιαμάλ, ο οποίος μπήκε ως αλλαγή στο παιχνίδι κόντρα στη Μπέτις (4-0) και έγραψε ιστορία.

Ο Γιαμάλ είναι Ισπανός με καταγωγή από το Μαρόκο και την Ισημερινή Γουινέα και αποτελεί προϊόν των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα. Μέχρι πρότινος αγωνιζόταν ως επιθετικός στην Juvenil A ωστόσο το ταλέντο του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δεν άφησαν αδιάφορο τον προπονητή της πρώτης ομάδας, Τσάβι, που τον κάλεσε να προπονείται μαζί με την ομάδα των ανδρών από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στην Ελλάδα τον αποθεώσαμε, στη La Liga τον κράζουν: Έξαλλος με τον Ντελ Θέρο Γκράντε ο Πελεγκρίνι
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

09:58 - 30.04.2023

Στην Ελλάδα τον αποθεώσαμε, στη La Liga τον κράζουν: Έξαλλος με τον Ντελ Θέρο Γκράντε ο Πελεγκρίνι

Ο Κάρλος Ντελ Θέρο Γκράντε αποθεώθηκε από το Ελληνικό κοινό με τη διαιτησία του στο Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και στην La Liga αφού ο προπονητής της Ρεάλ Μπέτις, Μανουέλ Πελεγκρίνι ήταν έξαλλος με τις αποφάσεις του Ισπανού στο παιχνίδι κόντρα στη Μπαρτσελόνα (4-0).

Ο νεαρός άσος βρέθηκε στην αποστολή των «μπαουγκράνα» για τον αγώνα κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης την περασμένη εβδομάδα (1-0) όμως δεν χρησιμοποιήθηκε. Ότι δεν έγινε στο συγκεκριμένο παιχνίδι, έγινε στο ματς του Σαββάτου (29/04) απέναντι στη Ρεάλ Μπέτις, στη νίκη των «Καταλανών» με 4-0. Ο Γιαμάλ πέρασε ως αλλαγή στην αναμέτρηση στο 83’ και σε ηλικία 15 ετών και 290 ημερών έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που κάνει το ντεμπούτο του με τη Μπαρτσελόνα στη La Liga.

Επιπλέον μόλις τέσσερις παίκτες έχουν πραγματοποιήσει το ντεμπούτο τους στο ισπανικό πρωτάθλημα σε νεαρότερη ηλικία από τον Λαμίν Γιαμάλ. Το ρεκόρ κατέχει ο Λούκα Ρομέρο που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη Μαγιόρκα σε ηλικία 15 ετών και 219 ημερών, στην ήττα με 2-0 από τη Ρεάλ Μαδρίτης στις 24 Ιουνίου του 2020.

Για τον Γιαμάλ μίλησε και ο Τσάβι μετά το τέλος του αγώνα, λέγοντας: «Ο Λαμίν Γιαμάλ τα πήγε πολύ καλά. Του είπα να δοκιμάσει πράγματα και το έκανε. Στα 15 σου, φαντάσου… Παραλίγο να σκοράρει. Είναι ξεχωριστός παίκτης, έχει αυτοπεποίθηση, μπορεί να είναι σημαντικός, το καταλαβαίνεις στις προπονήσεις».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Λαμίν Γιαμάλ έφτασε κοντά στο πρώτο του τέρμα όμως ο τερματοφύλακας της Ρεάλ Μπέτις, Ρουί Σίλβα σταμάτησε την προσπάθεια του. Ο 15χρονος άσος ήταν και μέλος της ομάδας της Μπαρτσελόνα που αγωνίστηκε στο UEFA Youth League.