Τόπος μαρτυρίου για την Άρσεναλ το «Άνφιλντ» - Τα 11 χρόνια... φαγούρας και το τρομακτικό 22-4 στα έξι τελευταία ματς

Άρσεναλ

i

© Photo by Stuart MacFarlane/Arsenal FC via Getty Images

Τόπος μαρτυρίου για την Άρσεναλ το «Άνφιλντ» - Τα 11 χρόνια... φαγούρας και το τρομακτικό 22-4 στα έξι τελευταία ματς

Κώστας Τσιακλής 10:10 - 08.04.2023 / Ανανεώθηκε: 18:43 - 09.04.2023

Η Άρσεναλ αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Λίβερπουλ την Κυριακή (09/04) και θέλει να συνεχίσει την πορεία της προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος «σπάζοντας» την κατάρα του «Άνφιλντ».

Η δράση στην Premier League συνεχίζεται το προσεχές Σαββατοκύριακο, με το ντέρμπι Λίβερπουλ-Άρσεναλ (Κυριακή 09/04, 18:30) να είναι αυτό που «κλέβει» τις εντυπώσεις από το πρόγραμμα της 30ης αγωνιστικής. Οι «κανονιέρηδες» θέλουν να συνεχίσουν την πορεία τους προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος ωστόσο θα πρέπει να περάσουν νικηφόρα από μια έδρα που είναι «αφιλόξενη» για αυτούς.

Αυτό γιατί η Άρσεναλ μετράει μόλις έξι διπλά σε 30 επισκέψεις στο «Άνφιλντ» (16 ήττες, 8 ισοπαλίες) επί εποχής Premier League (1992 και έπειτα), με την τελευταία της νίκη να καταγράφεται τον Σεπτέμβριο του 2012. Έκτοτε οι Λονδρέζοι μετράνε δύο ισοπαλίες και επτά ήττες σε εννέα αναμετρήσεις.

Μάλιστα οι έξι ήττες είναι συνεχόμενες και με βαριά σκορ αφού στα αντίστοιχα παιχνίδια η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ πέτυχε συνολικά 22 τέρματα έναντι τεσσάρων των «κανονιέρηδων». Το συγκεκριμένο σερί ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017 όταν οι «κόκκινοι» επικράτησαν με 3-1, χάρη σε γκολ των Ρομπέρτο Φιρμίνο, Σάντιο Μανέ και Ζορζίνιο Βαϊνάλντουμ. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους η Λίβερπουλ φιλοδώρησε την ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ με άλλα τέσσερα τέρματα και τη συνέτριψε με το βαρύ 4-0. Τα γκολ της αναμέτρησης πέτυχαν οι Ρομπέρτο Φιρμίνο, Σάντιο Μανέ, Μοχάμεντ Σαλάχ και Ντάνιελ Στάριτζ.

Στις 29 Δεκεμβρίου του 2018 ήταν η σειρά του Ουνάϊ Έμερι να παρατάξει την Άρσεναλ στο «Άνφιλντ», όμως και πάλι η κατάληξη ήταν πολύ άσχημη για τους «κανονιέρηδες» αφού γνώρισαν νέα συντριβή, αυτή τη φορά με 5-1. Το γκολ του Μέιτλαντ Νάιλς στο 11’ φάνηκε να αλλάζει τις ισορροπίες του αγώνα όμως η Λίβερπουλ έφτασε το δείκτη του σκορ στο 4-1 (με δύο γκολ του Φιρμίνο και ένα από Σαλάχ και Μανέ) πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο. Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Ρομπέρτο Φιρμίνο στο 65’, με τον Βραζιλιάνο να ευστοχεί σε εκτέλεση πέναλτι και να πετυχαίνει χατ-τρικ.

Ο Έμερι ηττήθηκε άλλη μια φορά στο «Άνφιλντ», τον Αύγουστο του 2019. Τότε η Λίβερπουλ επικράτησε με 3-1, με τον Ζόελ Μάτιπ να βρίσκει δίχτυα και τον Μοχάμεντ Σαλάχ να σκοράρει άλλα δύο τέρματα. Με το ίδιο σκορ έχασε το 2020 και ο επόμενος (και νυν) προπονητής της Άρσεναλ, Μικέλ Αρτέτα.

Ο Αλεξάντερ Λακαζέτ «άνοιξε» το σκορ για τους Λονδρέζους στο 25’ όμως η Λίβερπουλ πραγματοποίησε άλλη μια ανατροπή κόντρα στους «κανονιέρηδες». Αρχικά ο Σάντιο Μανέ ισοφάρισε στο 28΄ ενώ ο Άντι Ρόμπερτσον έκανε το 2-1 στο 34’. Δύο λεπτά πριν την ολοκλήρωση του ενενηνταλέπτου ο Ντιόγκο Ζότα πέτυχε το πρώτο του τέρμα με τη φανέλα της Λίβερπουλ και σημείωσε το 3-1.

Την περσινή περίοδο η Λίβερπουλ ήταν ξανά καταιγιστική και συνέτριψε ξανά την Άρσεναλ με 4-0. Ο Σάντιο Μανέ έβαλε τους γηπεδούχους μπροστά στο σκορ στο 39’ και ο Ζότα στο 52’ έκανε το 2-0. Από τον πίνακα των σκόρερ δεν θα μπορούσε να λείπει ο Μοχάμεντ Σαλάχ, με τον Αιγύπτιο επιθετικό να κάνει το 3-0 στο 73’. Το δρόμο προς τα δίχτυα βρήκε και ο Τακούμι Μιναμίνο, ο οποίος έγραψε το 4-0 στο 77’ της αναμέτρησης.

Η τελευταία νίκη της Άρσεναλ είναι στις 02 Σεπτεμβρίου του 2012 όταν οι «κανονιέρηδες» επικράτησαν με 2-0 χάρη σε γκολ των Λούκας Ποντόλσκι (31') και Σάντι Καθόρλα (68΄).

Φέτος φαίνεται να είναι η ιδανική ευκαιρία της Άρσεναλ να σπάσει την κατάρα του «Άνφιλντ» αφού οι Λονδρέζοι βρίσκονται στα καλύτερα τους ενώ η Λίβερπουλ προβληματίζει συνεχώς με τις εμφανίσεις της. Αυτό όμως ίσχυε και με την περίπτωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία τελικά ηττήθηκε με το αστρονομικό 7-0.

Η Άρσεναλ είναι στην κορυφή της Premier League με 72 βαθμούς και βρίσκονται στο +8 από τη Μάντσεστερ Σίτι που έχει όμως ένα παιχνίδι λιγότερο. Από την άλλη η Λίβερπουλ είναι στην 8η θέση με 43 βαθμούς και «απειλείται» να μείνει εκτός Ευρώπης για τη νέα σεζόν.