Μεξικό και Πολωνία έμειναν στο μηδέν με τον Οτσόα να αποκρούει πέναλτι του Λεβαντόφσκι

Μεξικό και Πολωνία έμειναν στο μηδέν με τον Οτσόα να αποκρούει πέναλτι του Λεβαντόφσκι

Κώστας Τόπας 20:00 - 22.11.2022 / Ανανεώθηκε: 15:28 - 28.11.2022

Με πρωταγωνιστή τον Γκιγιέρμο Οτσόα, ο οποίος απέκρουσε πέναλτι του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, το Μεξικό αναδείχθηκε ισόπαλο δίχως τέρματα με την Πολωνία. Στο -2 από την πρωτοπόρο Σουδική Αραβία οι δύο ομάδες. Στον πάγκο οι Πινέδα και Σιμάνσκι της ΑΕΚ.

Οι Μεξικανοί έζησαν με τον δικό τους τρόπο την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μιας και πολλοί ποδοσφαιριστές τους δάκρυσαν στο άκουσμα του εθνικού τους ύμνου σε αυτό το επίπεδο. Κάτι που σημαίνει πολλά για εκείνους. Ο αγώνας διεξήχθη στο Στάδιο 974, δηλαδή το στάδιο που αποτελείται από 974 κοντέινερ και το οποίο θα αποσυντεθεί έπειτα από το τέλος της διοργάνωσης.

Καλός ρυθμός αλλά χωρίς γκολ

Οσον αφορά το ματς δύο ομάδες μπήκαν δυνατά από τα πρώτα κιόλας λεπτά και παρά το γεγονός ότι στο πρώτο τέταρτο υπήρχε σχετικά καλός ρυθμός, δεν υπήρξε φάση μπροστά στις δύο εστίες. Οι Πολωνοί προσπαθούσαν να τροφοδοτήσουν στην μεγάλη περιοχή το βαρύ πυροβολικό της ομάδας, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ωστόσο οι αμυντικοί του Μεξικού έκλειναν κάθε πιθανό χώρο στον επιθετικό της Μπαρτσελόνα

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο παιχνίδι ήταν στο 26’ για το Μεξικό, με τον Βέγκα να κάνει την κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα λίγο άουτ. Αυτή ήταν και η σπουδαιότερη φάση του πρώτου ημιχρόνου μιας και στη συνέχεια τόσο το Μεξικό όσο και η Πολωνία έδωσαν αρκετές μάχες στη μεσαία γραμμή, χωρίς ωστόσο να απειλήσουν αμφότερες. Ετσι οι δύο ομάδες αποσύρθηκαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου, χωρίς σκορ.

«Κέρβερος» Οτσόα είπε «όχι» σε πέναλτι του Λεβαντόφσκι

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ρυθμός του αγώνα ανέβηκε και οι Πολωνοί μπήκαν αποφασισμένοι για γκολ. Στο 54’ Μορένο και Λεβαντόφσκι αλληλοσπρώχθηκαν προ του Οτσόα, με αποτέλεσμα να πέσουν και οι δύο στον αγωνιστικό χώρο. Ο ρέφερι, Κρις Μπιθ κλήθηκε να δει τη φάση στο VAR κι εν συνεχεία αποφάσισε ότι το σπρώξιμο πάνω στον Πολωνό ήταν πέναλτι. Ετσι, ο «Λέβα» πήρε την μπάλα, την έστησε στην άσπρη βούλα και ανέλαβε την εκτέλεση. Εκεί όμως έπεσε πάνω στον εξαιρετικό Οτσόα, ο οποίος του είπε «όχι», με τον 37χρονο κίπερ να διατηρεί ανέπαφη την εστία του. Αυτό ήταν το τρίτο συνεχόμενο άστοχο πέναλτι για την Πολωνία σε ροή αγώνα σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Τα προηγούμενα δύο ήταν το 1978 και το 2002.

Στο 64’ ήταν σειρά του Μεξικού να απειλήσει την εστία του Σέζνι. Μετά από σέντρα του Άλβαρες, ο Μάρτιν πήρε την κεφαλιά και ο Πολωνός κίπερ αποσόβησε με δυσκολία τον κίνδυνο για την ομάδα του. Στη συνέχεια ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, με αποτέλεσμα το 0-0 να παραμείνει μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα και τις δύο ομάδες να μοιράζονται τον βαθμό της ισοπαλίας.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Το χαμένο πέναλτι του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έπαιξε κύριο ρόλο στην ψυχολογία των Πολωνών αλλά και στη ροή του αγώνα. Οι Μεξικανοί από την πλευρά τους είχαν σχεδόν τον απόλυτο έλεγχο του ματς, αλλά στο τέλος δεν κατάφεραν να βρουν δίχτυα, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να μοιραστούν βαθμούς.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Εξαιρετικός ο Χεσούς Γκαγιάρδο στο πρώτο ημίχρονο από αριστερά, με 91% ευστοχία μεταβιβάσεων (21 εύστοχες πάσες), 4 διωξίματα, 3/3 κερδισμένες μονομαχίες στο έδαφος, 3 κερδισμένα τάκλιν και 2/2 πετυχημένες βαθιές μπαλιές

MVP: Αδιαμφισβήτητα ο Γκιγιέρμο Οτσόα. Στα 37 του χρόνια ο κίπερ του Μεξικού ήταν ανίκητος κάτω από τα γκολποστ, με κορυφαία στιγμή την απόκρουση πέναλτι του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στο 58’. Από την άλλη και ο πορτιέρε της Πολωνίας, Σέζνι ήταν σε πολύ καλή ημέρα, πραγματοποιώντας καλές αποκρούσεις.

Μεξικό: Οτσόα, Σάντσες, Μόντες, Μορένο, Γκαγιάρδο, Ερέρα (71’Χιμένες), Έ. Άλβαρες, Τσάβες, Λοσάνο, Μαρτίν (71’ Χερέρα), Βέγκα (84’ Αντούνα)

Πολωνία: Σέσνι, Μπερεσίνσκι, Γκλικ, Κίβιο, Κας, Καμίνσκι, Κριχόβιακ, Σ. Σιμάνσκι (72’ Φρανκόβσκι), Ζαλέβσκι (46' Μπιέλικ), Ζιελίνσκι (87’ Μίλικ), Λεβαντόφσκι